GLJIVARSKI RECEPTI
Pirog u sosu od suvih gljiva
Ovo veoma ukusno jelo možete da pripremite na više načina. Zato sam ovde i ostavio više varijanti pa se vi odlučite za onu koja vam se najviše sviđa…
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 834
Pročitaj više: Pirog u sosu od suvih gljiva
GLJIVARSKI RECEPTI
Slatko sa gljivom babino uvce
Osim što je naziv ove gljive zanimljiv (ranije sam ovde već objavio opširniji tekst o njoj) babino uvce je interesantna i po svojoj jarko crvenoj boji (koja se ne gubi ni kuvanjem) te zato ova gljiva može da posluži i kao izuzetan dekorativni detalj u raznim jelima. Ukus i miris ove gljive nisu posebno izraženi pa se može kombinovati sa čime god želimo. Ako se neko pita zašto je sakupljati, a ne želi samo dekorativan detalj na stolu, treba reći da ova gljiva potencijalno razređuje krv, izvlačim analogiju iz njene srodnice, judinog uva, za koju je ovaj efekat već dokazan…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić. dipl. ing
- Pregleda: 1056
Pročitaj više: Slatko sa gljivom babino uvce
GLJIVARSKI RECEPTI
Boranija sa suvim gljivama
Evo još jednog zanimljivog recepta. Zašto? Ovo je jedina boranija koja mi se sviđa. Ostale, eventualno, mogu da jedem ali ovu boraniju sa gljivama stvarno volim…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 851
Pročitaj više: Boranija sa suvim gljivama
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Čuvanje gljiva zamrzavanjem
Kao i većinu drugih namirnica i gljive je moguće, dubokim zamrzavanjem, sačuvati za upotrebu duže vreme. Ovaj način konzerviranja primenljiv je praktično na sve vrste gljiva, ali ne pod istim uslovima i na isti način.
Piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 5985
Pročitaj više: Čuvanje gljiva zamrzavanjem
GLJIVASKI RECEPTI
Harambašin lonac
Za ova jelo potrebno je malo mašte, nešto kopriva, sezonskih gljiva, goveđeg bujona, malo kačkavalja i više začina. Evo kako se sprema ovo ukusno jelo…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 1473
Pročitaj više: Harambašin lonac
GLJIVARSKI RECEPTI
Ajmokac sa crnom trubom
Neko bi uz ovaj ajmokac servirao, možda, kiselo mleko ili pavlaku, ali ja ga volim i tako, bez ikakvog dodatka. Može biti čorba pre jela, a može biti i obrok-čorba odnosno glavno jelo. Uostalom, doda se malo više mesa i eto - ukusnog jela.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 1778
Pročitaj više: Ajmokac sa crnom trubom
GLJIVARSKI RECEPTI
Čorba od praziluka i suvih gljiva
Ovo je jedna varijanta čuvene francuske supe od luka, normalno, u mojoj interpretaciji. Nadam se da će vam se svideti…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 2282
Pročitaj više: Čorba od praziluka i suvih gljiva
GLJIVARSKI RECEPTI
Bukovače za studente (ili na američki način)
Ovo jelo sam napravio sa svojom ćerkom. Naslov je njen ali i osnovna ideja. Doduše, da sam se ja pitao ovaj recept bih nazvao Bukovača na američki način. Zašto? Odgovor se nalazi u tekstu…
Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 2575
Pročitaj više: Bukovače za studente (ili na američki način)
GLJIVARSKI RECEPTI
Testenina sa suvim gljivama i kiselim kupusom
Ovo je modifikacija poznatih flekica sa kupusom ali osavremenjena… Jer, danas malo ko ima vremena da razvlači testo pa predlažem da to budu kupljeni makaroni, grkljančići, taljatele, tarana… Međutim, ako vas to ne mrzi, a što bi možda bilo i najbolje, napravite, kao nekada naše mame i bake - klasične flekice.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 1769
Pročitaj više: Testenina sa suvim gljivama i kiselim kupusom
GLJIVARSKI RECEPTI
Vegetarijanski lonac
Umesto mesa u ovo jelo stavite suve gljive i dobićete pravi - vegetarijanski delikates. Normalno, ovde je moguće ubaciti i meso ali je moja izvorna ideja bila da se, ovoga puta, napravi nešto bez mesa i posno.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. pol
- Pregleda: 2268
Pročitaj više: Vegetarijanski lonac
GLJIVARSKI RECEPTI
Prolećni rizoto
Za ovaj ukusni rizoto, osim prolećnih darova prirode poput mladog luka, blitve, šargarepe i tikvica, potrebno je imati i oko 300 grama prolećnih gljiva kao što su šljivovača, vilin karanfilić... Ali ovo ne preporučujem samo zbog rime, već zbog specifičnog ukusa koje upravo te gljive daju ovom prolećnom specijalitetu.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 2136
Pročitaj više: Prolećni rizoto