sreda, jun 29, 2022

GLJIVARSKI RECEPTI

Palačinke sa gljivama i telećim mozgom

Palacinke sa suvim gljivama i mozgom

Ovo jelo se sprema za četiri osobe. Zato je potrebno prethodno ispeći 12 palačinki (za koje ne dajem recept jer je opšte poznat) ali predlažem da obavezno pročitate ovaj recept i uverite se koliko ova jelo može biti ukusno...

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Boranija sa suvim gljivama

Boranija sa suvim gljivama 01

Evo još jednog zanimljivog recepta. Zašto? Ovo je jedina boranija koja mi se sviđa. Ostale, eventualno, mogu da jedem ali ovu boraniju sa gljivama stvarno volim…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

GLJIVARSKI RECEPTI

Skandinavska musaka sa gljivama

skandinavska musaka sa gljivama

Uz ovo jelo, koje se veoma lako sprema, preporučujem belo vino ili neku prolećnu salatu...

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Čuvanje gljiva zamrzavanjem

ABM 119 str 57 

Kao i većinu drugih namirnica i gljive je moguće, dubokim zamrzavanjem, sačuvati za upotrebu duže vreme. Ovaj način konzerviranja primenljiv je praktično na sve vrste gljiva, ali ne pod istim uslovima i na isti način. 

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Svinjski vrat sa bakrenjakom

svinjski vrat sa bakrenjakom

Gljivu bakrenjak (borov čavlić, Gomphidus rutilus) već dugo koristim u ishrani ali kako je reč o jesenjoj vrsti, kada je i inače obilje vrsta, nikada je nisam probao samostalno, uvek je bila deo nekog gulaša sa mnogo vrsta, pa je nisam nikada probao baš kako treba. Ove godine prvi put sam probao da je pripremim tako da ona bude glavna zvezda. Ovo je rezultat: svi gosti su bili veoma zadovoljni...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pasta fažoli 

(Testenina sa pasuljem)

pasta fazoli sa gljivama

Za naše pojmove pomalo neobičan recept; zapravo prvu verziju ovog jela probao sam davno u Dalmaciji, a ovo bi bila moje interpretacija jer sam u recept ubacio malo gljiva. Važna napomena: mnogo je ukusnije ako koristite skuvan čorbast pasulj "od juče", nego samo pasulj iz konzerve...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing