GLJIVARSKI RECEPTI
Bukovače za studente (ili na američki način)
Ovo jelo sam napravio sa svojom ćerkom. Naslov je njen ali i osnovna ideja. Doduše, da sam se ja pitao ovaj recept bih nazvao Bukovača na američki način. Zašto? Odgovor se nalazi u tekstu…
Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing
Jedina komplikovana stvar u ovom receptu jeste to što zahteva i rernu i ringlu.
Prvi korak je očistiti bukovače, nauljiti ih, poređati po papiru za pečenje i staviti u toplu rernu. Kada smo prvi put pravili ovo jelo prešli smo se jer smo ga začinili začinom C pre pečenja... Ispostavilo se da je bilo bolje to uraditi posle; ispalo je malo slanije. Ali, idemo dalje...
Bukovače ostaju u rerni dok se ne oformi bar neki deo hrskave korice. Ovo može da se postigne i ako se pečurke prže u ulju, baš kao pomfri; tada su još hrskavije (doslovno kao čips) i tada su takođe preukusne. Međutim, bolje ih je tada baš tako i smazati, naravno uz pivo.
Kada smo dobili željenu teksturu pečuraka, slažemo jelo.
Zatim treba zagrejati kašiku masti (ili putera) na tiganju i dodati dve kašike brašna. Mešamo da ne zagori.
Kada se brašno upržilo nalijemo čašu mleka u tiganj, smanjimo temperaturu i mešamo dok se ne dobije gusta masa (proces pravljenja bešamela).
Dodamo smesi sitno iseckana dva čena belog luka, kašičicu sušenog bosiljka i 250 g kukuruza šećerca, može i smrznutog.
Kada se kukuruz otopi i okruži bešamelom, dodajemo dve kašike krem sira i prstohvat tucane paprike. Na sve to dodajemo i šaku narendanog kačkavalja (ovo je opciono) ali nije loša ideja kačavalj zameniti i parmezanom, mada možete i bez oba sira da prođete.
U sjedinjenu masu sada staviti naseckana perca mladog luka.
Potom dodamo konzervu tunjevine i smesu mešamo dok se ne ugreje (oko dva minuta). Kada smo dobili kremastu strukturu kukuruza i tunjevine, dodajemo krupno seckane pečurke na trake i promešamo.
Ovo jelo fino ide uz zelenu salatu, rotkvice i mladi luk.
Natura Online (15.4. 2018)