GLJIVARSKI RECEPTI

Bukovače za studente (ili na američki način)

bukvaca i kukuruz 01

Ovo jelo sam napravio sa svojom ćerkom. Naslov je njen ali i osnovna ideja. Doduše, da sam se ja pitao ovaj recept bih nazvao Bukovača na američki način. Zašto? Odgovor se nalazi u tekstu…

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Jedina komplikovana stvar u ovom receptu jeste to što zahteva i rernu i ringlu.

Prvi korak je očistiti bukovače, nauljiti ih, poređati po papiru za pečenje i staviti u toplu rernu. Kada smo prvi put pravili ovo jelo prešli smo se jer smo ga začinili začinom C pre pečenja... Ispostavilo se da je bilo bolje to uraditi posle; ispalo je malo slanije. Ali, idemo dalje...

Bukovače ostaju u rerni dok se ne oformi bar neki deo hrskave korice. Ovo može da se postigne i ako se pečurke prže u ulju, baš kao pomfri; tada su još hrskavije (doslovno kao čips) i tada su takođe preukusne. Međutim, bolje ih je tada baš tako i smazati, naravno uz pivo.

Kada smo dobili željenu teksturu pečuraka, slažemo jelo.

bukvaca i kukuruz 02

Zatim treba zagrejati kašiku masti (ili putera) na tiganju i dodati dve kašike brašna. Mešamo da ne zagori.

Kada se brašno upržilo nalijemo čašu mleka u tiganj, smanjimo temperaturu i mešamo dok se ne dobije gusta masa (proces pravljenja bešamela).

Dodamo smesi sitno iseckana dva čena belog luka, kašičicu sušenog bosiljka i 250 g kukuruza šećerca, može i smrznutog.

Kada se kukuruz otopi i okruži bešamelom, dodajemo dve kašike krem sira i prstohvat tucane paprike. Na sve to dodajemo i šaku narendanog kačkavalja (ovo je opciono) ali nije loša ideja kačavalj zameniti i parmezanom, mada možete i bez oba sira da prođete.

U sjedinjenu masu sada staviti naseckana perca mladog luka.

Potom dodamo konzervu tunjevine i smesu mešamo dok se ne ugreje (oko dva minuta). Kada smo dobili kremastu strukturu kukuruza i tunjevine, dodajemo krupno seckane pečurke na trake i promešamo.

Ovo jelo fino ide uz zelenu salatu, rotkvice i mladi luk.

Natura Online (15.4. 2018)