Online magazin za one koji vole prirodu
Petak, Maj 09, 2025
  • Početna
  • Naša izdanja
      • Back
      • eKnjiga Dresura pasa 2 - Pitanja i Odgovori
      • eKnjiga Šarplaninac - Juče, danas, sutra?...
      • eKnjiga Dresura pasa - Pitanja & odgovori
      • eBook Dog training - Questions and Answers
      • eKnjiga Labrador retriver - Pitanja i odgovori
      • Knjiga Doberman - Kompletan vodič za vlasnike i ljubitelje rase
      • eKnjiga Gastronomski vodič kroz šumu
      • eKnjiga Ishrana - Mali priručnik za vlasnike pasa
      • NO Magazin broj 1
      • NO Magazin broj 2
      • eKnjiga Natura- svi brojevi
      • Uputstvo za daunloud i upotrebu digitalnih knjiga
      • Privatnost
      • Reklamacije
  • Knjižarica
      • Back
      • Digitalizovani brojevi Nature
      • Agrobiznis magazin
          • Back
          • Pčelarski podsetnik
          • Lekovito i začinsko bilje
          • Manastiri i običaji srpskog naroda
          • Psi kao kućni ljubimci
      • Uvod u mušku seksualnu praksu - Ona, On i O.
  • Vesti/Ukratko
      • Back
      • Video & Audio
      • Manifestacije
      • Akcije
  • Komentari
  • Priče
  • Kinologija/Psi
      • Back
      • TV prilozi
  • Lov
      • Back
      • Lovstvo
      • Lovački recepti
  • Ribolov
      • Back
      • Riblji recepti
  • Golubovi
  • Pčele
  • Mačke
  • Konji
  • Ptice
  • Životinje
  • Akvaristika
      • Back
      • Ihtiologija
  • Teraristika
  • Planeta
  • Nauka
      • Back
      • Vreme i klima
  • Veterina
  • Ekologija
  • Biljke
      • Back
      • Cveće
      • Lekovito i jestivo bilje
      • Povrće
      • Voće
  • Gljive
      • Back
      • Gljivarski recepti
  • Ishrana
      • Back
      • Recepti
      • Poslastice
      • Vegetarijanski recepti
  • Zdravlje
  • Odmor i rekreacija
      • Back
      • Putovanja
  • Narodni običaji
  • Zanimljivosti
  • Saveti
  • Reagovanja
  • Kviz znanja
  • Feljton
  • Arhiva
      • Back
      • Svi objavljeni tekstovi
  • Marketing
  • O nama
  • Kontakt
  • Smart search
  1. Vi ste ovde:  
  2. Home
  3. Ishrana

ISTRAŽIVANJE

Kako, zašto i koliko bacamo hranu u Beogradu?

cevapi 01

Svako od nas, u proseku baci godišnje 27,7 kg jestivih, i 80,4 kg nejestivih delova hrane, pokazale su analize istraživanja o direktnom merenju otpada od hrane u domaćinstvima u Beogradu, kao i stavovima i navikama građana po tom pitanju, koje je objavio Centar za unapređenje životne sredine. 

Piše Vladan Šćekić, Centar za unapređenje životne sredine

Detalji
Objavljeno 10 Novembar 2021
Pregleda: 1234
  • Centar za unapređenje životne sredine
  • istraživanje
  • hrana
  • Beograd
  • bacanje
  • Vladan Šćekić

Pročitaj više: Kako, zašto i koliko bacamo hranu u Beogradu?

Facebook
Share
powered by social2s

MISLI MUDRIH LJUDI

Rekli su o hrani i ishrani… 

- Čini se da je glavni postulat nutricionista: ako ima dobar ukus, loše je za zdravlje - rekao je Isak Asimov (Issac Asimov)
 čime je, možda i nenamerno, najavio neizbežnu pobunu gladnih (i njihovih istih takvih očiju) protiv onih presitih koji nas uporno ubeđuju da je (bar 16 puta prskana!) zelena jabuka mnogo zdravija od - svinjske krmenadle ili bifteka. Zato je vredno pročitati donje misli mudrih ljudi o hrani i ishrani… i razmisliti dobro o tome šta čete ubuduće jesti. Ja sam, za početak za - leskovački roštilj, a vi?

Detalji
Objavljeno 05 Oktobar 2013
Pregleda: 3952

Pročitaj više: Rekli su o hrani i ishrani…

Facebook
Share
powered by social2s

MALI ALI PROVERENI SAVETI

Neke kulunarske zablude

Malo ulja u vodi sprečava da se testenina prilikom kuvanja slepi? I da pečurke pre spremanja treba obavezno oprati - samo su neke od zabluda domaćica. Kao i ona, vrlo rasprostranjena, da je sveže voće - zdravije od sušenog. Zašto to nije tako?

Natura Online

Detalji
Objavljeno 06 Novembar 2012
Pregleda: 3774

Pročitaj više: Neke kulunarske zablude

Facebook
Share
powered by social2s

NAMIRNICE I DUGOVEČNOST

Tradicionalna nordijska ishrana produžava život

Danski naučnici su otkrili da se tradicionalna i uravnotežena nordijska ishrana povezuje sa smanjenom smrtnošću

Detalji
Objavljeno 12 Oktobar 2012
Pregleda: 3823

Pročitaj više: Tradicionalna nordijska ishrana produžava život

Facebook
Share
powered by social2s

FRANCUSKI SIREVI

Kamamber... kako to ukusno zvuči

Podaci govore da je kamamber (Camembert) počela da pravi Mari Harel još 1791. godine u istoimenom normandijskom selu, a prema receptu sveštenika Bonvuste iz pokrajine Bri. Svetsku slavu sir kamamber je počeo da stiče krajem 19. veka od kada se i sprema u posebnim okruglim drvenim kutijicama koje mu čuvaju svežinu i oblik. Za ovaj sir poznavaoci kažu da je čist božji dar.

Pripremio Dušan Marinović

Detalji
Objavljeno 09 Novembar 2011
Pregleda: 4719

Pročitaj više: Kamamber... kako to ukusno zvuči

Facebook
Share
powered by social2s

ISHRANA U PRIRODI

Jestiva divlja flora i fauna

Priroda je nepresušni izvor hrane. Od oko 350.000 biljnih vrsta u ishrani ljudi može se upotrebiti približno jedna trećina, a u svakodnevnoj ishrani koristi se svega oko 600 biljnih vrsta. Od oko dva miliona životinjskih vrsta u ishrani se koristi svega pedesetak. Uglavnom zbog neznanja, predrasuda, straha od trovanja, ukorenjenih navika u ishrani i gadljivosti mnogih ljudi ogromno bogatstvo hrane ostaje - neiskorišćeno.

Piše Miodrag Mandić. Mladi istraživači Srbije

Detalji
Objavljeno 12 Jul 2011
Pregleda: 3491

Pročitaj više: Jestiva divlja flora i fauna

Facebook
Share
powered by social2s

ISHRANA

Upotreba konjskog mesa

Upotreba konjskog mesa, kao i mesa drugih kopitara u ishrani ljudi, datira još od najstarijih vremena. U prilog tome govore brojni zapisi i crteži u pećinama, skeletni ostaci pomenutih životinja ili njihovih predaka na kojima je evidentan termički tretman i obrada u cilju pripremnih radnji za konzumiranje. Osim što je bogato belančevinama, konjsko meso je zdravo i veoma cenjeno u mnogim zemljama...

Pišu prof. dr V. Teodorović, prof. dr M. Baltić i dr I. Tadić

Detalji
Objavljeno 13 Februar 2010
Pregleda: 13220

Pročitaj više: Ishrana: Upotreba konjskog mesa

Facebook
Share
powered by social2s

ZDRAVA ISHRANA

Med dobrodošao u svakoj kuhinji

Med je idealna namirnica koja se može kombinovati sa mnogim prehrambenim proizvodima, ali i u pripremanju raznih ukusnih predjela, jela, poslastica, kolača, hleba, sokova, napitaka i koktela. Uostalom, jeste li probali hleb ispečen sa medom, sladoled sa njim, medovinu, medno vino?... Ako niste, vreme je da pročitate tekst što sledi...

Piše Vlastimir Spasić

Detalji
Objavljeno 04 Jul 2009
Pregleda: 4465

Pročitaj više: Med dobrodošao u svakoj kuhinji

Facebook
Share
powered by social2s

NORVEŠKA: LJUŠTURE ŠKOLJKI I ISHRANA

Nova hrana za ribe i ljude

Norvežnin Jan Remereit je već sa 12 godina počeo da proučava i eksperimentiše sa hranjivim sastojcima, prvenstveno kao lekom protiv svojih alergija, koje su otežavale njegovo bavljenje sportom. Svoju novu pilulu on zato i opisuje kao prirodni dodatak normalnoj - dijeti. Međutim, ono što je posebno zanimljivo - svaki gram tog preparata razgrađuje 12 grama masti koje zatim napuštaju organizam regularnim putem...

Preveo iz "Norway Now" Dejan Vasilev Rene'

Detalji
Objavljeno 14 Jun 2009
Pregleda: 4891

Pročitaj više: Nova hrana za ribe i ljude

Facebook
Share
powered by social2s

ISTRAŽIVANJA: ISHRANA LJUDI I ŽIVOTINJA

Opasnost zvana - mikotoksini

Iako su istraživanja mikotoksina, tih otrovnih izlučevina plesni, koje se objektivno nalaze svuda oko nas, počela još u 19. veku, do danas nije pronađeno potpuno efikasno kontrasredstvo koje bi eliminisalo te podmukle uzročnike mnogih bolesti, mada se može slobodno reći da je i sama spoznaja opasnosti od mikotoksina već prvi korak ka njihovom eliminisanju. O čemu je reč?

Piše Dušan Marinović, urednik

Detalji
Objavljeno 30 April 2009
Pregleda: 10965

Pročitaj više: Opasnost zvana - mikotoksini

Facebook
Share
powered by social2s
Idi na vrh strane
16 godina Nature Online 22.1.2009 - 22.1.2025..
Milla & Max - Organska kozmetika za kućne ljubimce
Dresura pasa 2 - Pitanja & Odgovori  - drugo dopunjeno izdanje, Mob/Viber: +38163254738
Psi kao kućni ljubimci - drugo dopunjeno digitalno izdanje Agrobiznis magazina. Mob/Viber: +38163254738
"Dresura pasa - Pitanja & Odgovori" digitalna knjiga Dušana Marinovića, Mob/Viber +38163254738
NEW eBOOK IN ENGLISH: Dog training - Questions & Answers. Handbook for dog lovers and owners. Behavior, psychology, home education and dog training of all breeds. Beginner & Intermediate Level. Format A5, 12 chapters, 518 pages, 237 photography, drawings and tables. Mob/Viber +38163254738
Šarplaninac - juče, danas, sutra?... LATINICA - digitalna knjiga, eBook
Drugo dopunjeno izdanje digitalne knjige "Šarplaninac, juče, danas, sutra?..." Februar 2019, Mob/Viber +38163254738
"Labrador retriver - Pitanja & Odgovori", digitalna knjiga, drugo prerađeno i dopunjeno izdanje, Mob/Viber +38163254738
Gantry 5
"Ishrana - mali priručnik za vlasnike pasa", digitalna knjiga, Mob/Viber +38163254738
"Gastronomski vodič kroz šumu" drugo dopunjeno digitalno izdanje Vladimira Janjića, Mob/Viber +38163254738
Pčelarski podsetnik - drugo dopunjeno specijalno digitalno izdanje Agrobiznis magazina
Lekovito i začinsko bilje - specijalno digitalno izdanje Agrobiznis magazina
Manastiri i običaji srpskog naroda - digitalna knjiga
Štampana izdanja revije "Natura" sada su dostupna i u .pdf formatu, Mob/Viber: +38163254738
Uvod u mušku seksualnu praksu - Ona, On i O, digitalna knjiga Borisa Pavlova
NATURA - SVI BROJEVI u digitalnom formatu, Mob/Viber: +38163254738
Kurs socijalizacije i poslušnosti pasa u Beogradu, 063254738
Majice Natura Online
Potpuno prirodni sapuni od maslinovog ulja i lekovitog bilja. Tel: 064 05 69 198

Copyright © 2009-2024 Natura Online. Sva prava zadržana. Powered by Gantry Framework & Dušan Marinović