Online magazin za one koji vole prirodu
Utorak, Januar 31, 2023
  • Početna
  • Naša izdanja
      • Back
      • eKnjiga Dresura pasa - Pitanja & odgovori
      • eBook Dog training - Questions and Answers
      • eKnjiga Šarplaninac - Juče, danas, sutra?...
      • eKnjiga Labrador retriver - Pitanja i odgovori
      • Knjiga Doberman - Kompletan vodič za vlasnike i ljubitelje rase
      • eKnjiga Gastronomski vodič kroz šumu
      • eKnjiga Ishrana - Mali priručnik za vlasnike pasa
      • NO Magazin broj 1
      • NO Magazin broj 2
      • eKnjiga Natura- svi brojevi
      • Uputstvo za daunloud i upotrebu digitalnih knjiga
      • Privatnost
      • Reklamacije
  • Knjižarica
      • Back
      • Digitalizovani brojevi Nature
      • Agrobiznis magazin
          • Back
          • Pčelarski podsetnik
          • Lekovito i začinsko bilje
          • Manastiri i običaji srpskog naroda
          • Psi kao kućni ljubimci
          • Pretplata na Agrobiznis magazin
      • Uvod u mušku seksualnu praksu - Ona, On i O.
  • Vesti/Ukratko
      • Back
      • Video & Audio
      • Najava događaja
      • Manifestacije
      • Akcije
  • Komentari
  • Priče
  • Psi - Kinologija
      • Back
      • TV prilozi
  • Lov
      • Back
      • Lovstvo
      • Lovački recepti
  • Ribolov
      • Back
      • Riblji recepti
  • Golubovi
  • Pčele
  • Mačke
  • Konji
  • Ptice
  • Životinje
  • Sitne životinje
  • Akvaristika
      • Back
      • Ihtiologija
  • Teraristika
  • Planeta
  • Nauka
      • Back
      • Vreme i klima
  • Veterina
  • Ekologija
  • Biljke
      • Back
      • Cveće
      • Lekovito i jestivo bilje
      • Povrće
      • Voće
  • Gljive
      • Back
      • Gljivarski recepti
  • Ishrana
      • Back
      • Recepti
      • Poslastice
      • Vegetarijanski recepti
  • Zdravlje
  • Odmor i rekreacija
      • Back
      • Putovanja
      • Izleti
      • Banje
  • Narodni običaji
  • Zanimljivosti
  • Saveti
  • Reagovanja
  • Kviz znanja
  • Feljton
  • Arhiva
      • Back
      • Svi objavljeni tekstovi
  • Marketing
  • O nama
  • Kontakt
  • Smart search
  1. Vi ste ovde:  
  2. Home
  3. Ishrana

Ishrana/Zdrav život

 

MISLI MUDRIH LJUDI

Rekli su o hrani i ishrani…

biftek-na-puteru 

- Čini se da je glavni postulat nutricionista: ako ima dobar ukus, loše je za zdravlje - rekao je Isak Asimov (Issac Asimov)
 čime je, možda i nenamerno, najavio neizbežnu pobunu gladnih (i njihovih istih takvih očiju) protiv onih presitih koji nas uporno ubeđuju da je (bar 16 puta prskana!) zelena jabuka mnogo zdravija od - svinjske krmenadle ili bifteka. Zato je vredno pročitati donje misli mudrih ljudi o hrani i ishrani… i razmisliti dobro o tome šta čete ubuduće jesti. Ja sam, za početak za - leskovački roštilj, a vi?

Detalji
Napisao: Natura Online
Objavljeno 05 Oktobar 2013
Pregleda: 3452

Pročitaj više: Rekli su o hrani i ishrani…

 

MALI ALI PROVERENI SAVETI

Neke kulunarske zablude

kuvanje-paste

Malo ulja u vodi sprečava da se testenina prilikom kuvanja slepi? I da pečurke pre spremanja treba obavezno oprati - samo su neke od zabluda domaćica. Kao i ona, vrlo rasprostranjena, da je sveže voće - zdravije od sušenog. Zašto to nije tako?

Natura Online

Detalji
Napisao: Natura Online
Objavljeno 06 Novembar 2012
Pregleda: 3121

Pročitaj više: Neke kulunarske zablude

 

NAMIRNICE I DUGOVEČNOST

Tradicionalna nordijska ishrana produžava život

nordijska-hrana

Danski naučnici su otkrili da se tradicionalna i uravnotežena nordijska ishrana povezuje sa smanjenom smrtnošću

Detalji
Napisao: Tanjug, Natura Online
Objavljeno 12 Oktobar 2012
Pregleda: 3268

Pročitaj više: Tradicionalna nordijska ishrana produžava život

 

FRANCUSKI SIREVI

Kamamber... kako to ukusno zvuči

camembert02

Podaci govore da je kamamber (Camembert) počela da pravi Mari Harel još 1791. godine u istoimenom normandijskom selu, a prema receptu sveštenika Bonvuste iz pokrajine Bri. Svetsku slavu sir kamamber je počeo da stiče krajem 19. veka od kada se i sprema u posebnim okruglim drvenim kutijicama koje mu čuvaju svežinu i oblik. Za ovaj sir poznavaoci kažu da je čist božji dar.

Pripremio Dušan Marinović

Detalji
Napisao: Dušan Marinović, urednik
Objavljeno 09 Novembar 2011
Pregleda: 4188

Pročitaj više: Kamamber... kako to ukusno zvuči

 

ISHRANA U PRIRODI

Jestiva divlja flora i fauna

list-na-vodi

Priroda je nepresušni izvor hrane. Od oko 350.000 biljnih vrsta u ishrani ljudi može se upotrebiti približno jedna trećina, a u svakodnevnoj ishrani koristi se svega oko 600 biljnih vrsta. Od oko dva miliona životinjskih vrsta u ishrani se koristi svega pedesetak. Uglavnom zbog neznanja, predrasuda, straha od trovanja, ukorenjenih navika u ishrani i gadljivosti mnogih ljudi ogromno bogatstvo hrane ostaje - neiskorišćeno.

Piše Miodrag Mandić. Mladi istraživači Srbije

Detalji
Napisao: Miodrag Mandić
Objavljeno 12 Jul 2011
Pregleda: 2635

Pročitaj više: Jestiva divlja flora i fauna

 

ISHRANA

Upotreba konjskog mesa

konji-4

Upotreba konjskog mesa, kao i mesa drugih kopitara u ishrani ljudi, datira još od najstarijih vremena. U prilog tome govore brojni zapisi i crteži u pećinama, skeletni ostaci pomenutih životinja ili njihovih predaka na kojima je evidentan termički tretman i obrada u cilju pripremnih radnji za konzumiranje. Osim što je bogato belančevinama, konjsko meso je zdravo i veoma cenjeno u mnogim zemljama...

Pišu prof. dr V. Teodorović, prof. dr M. Baltić i dr I. Tadić

Detalji
Napisao: Prof. dr V. Teodorović, prof. dr M. Baltić i dr I. Tadić
Objavljeno 13 Februar 2010
Pregleda: 12268

Pročitaj više: Ishrana: Upotreba konjskog mesa

 

ZDRAVA ISHRANA

Med dobrodošao u svakoj kuhinji

sumski-med

Med je idealna namirnica koja se može kombinovati sa mnogim prehrambenim proizvodima, ali i u pripremanju raznih ukusnih predjela, jela, poslastica, kolača, hleba, sokova, napitaka i koktela. Uostalom, jeste li probali hleb ispečen sa medom, sladoled sa njim, medovinu, medno vino?... Ako niste, vreme je da pročitate tekst što sledi...

Piše Vlastimir Spasić

Detalji
Napisao: Vlastimir Spasić
Objavljeno 04 Jul 2009
Pregleda: 3861

Pročitaj više: Med dobrodošao u svakoj kuhinji

 

NORVEŠKA: LJUŠTURE ŠKOLJKI I ISHRANA

Nova hrana za ribe i ljude

jan-remereit

Norvežnin Jan Remereit je već sa 12 godina počeo da proučava i eksperimentiše sa hranjivim sastojcima, prvenstveno kao lekom protiv svojih alergija, koje su otežavale njegovo bavljenje sportom. Svoju novu pilulu on zato i opisuje kao prirodni dodatak normalnoj - dijeti. Međutim, ono što je posebno zanimljivo - svaki gram tog preparata razgrađuje 12 grama masti koje zatim napuštaju organizam regularnim putem...

Preveo iz "Norway Now" Dejan Vasilev Rene'

Detalji
Napisao: Norway Now, Dejan Vasilev Rene'
Objavljeno 14 Jun 2009
Pregleda: 4422

Pročitaj više: Nova hrana za ribe i ljude

 

ISTRAŽIVANJA: ISHRANA LJUDI I ŽIVOTINJA

Opasnost zvana - mikotoksini

mikotoksini02

Iako su istraživanja mikotoksina, tih otrovnih izlučevina plesni, koje se objektivno nalaze svuda oko nas, počela još u 19. veku, do danas nije pronađeno potpuno efikasno kontrasredstvo koje bi eliminisalo te podmukle uzročnike mnogih bolesti, mada se može slobodno reći da je i sama spoznaja opasnosti od mikotoksina već prvi korak ka njihovom eliminisanju. O čemu je reč?

Piše Dušan Marinović, urednik

Detalji
Napisao: Dušan Marinović, urednik
Objavljeno 30 April 2009
Pregleda: 10283

Pročitaj više: Opasnost zvana - mikotoksini

Idi na vrh strane
14 godina Nature Online 22.1.2009 - 22.1.2022.
Manastiri i običaji srpskog naroda - digitalna knjiga
Psi kao kućni ljubimci - drugo dopunjeno digitalno izdanje Agrobiznis magazina. Mob/Viber: +38163254738
"Dresura pasa - Pitanja & Odgovori" digitalna knjiga Dušana Marinovića, Mob/Viber +38163254738
NEW eBOOK IN ENGLISH: Dog training - Questions & Answers. Handbook for dog lovers and owners. Behavior, psychology, home education and dog training of all breeds. Beginner & Intermediate Level. Format A5, 12 chapters, 518 pages, 237 photography, drawings and tables. Mob/Viber +38163254738
Šarplaninac - juče, danas, sutra?... LATINICA - digitalna knjiga, eBook
Drugo dopunjeno izdanje digitalne knjige "Šarplaninac, juče, danas, sutra?..." Februar 2019, Mob/Viber +38163254738
"Labrador retriver - Pitanja & Odgovori", digitalna knjiga, drugo prerađeno i dopunjeno izdanje, Mob/Viber +38163254738
Gantry 5
"Ishrana - mali priručnik za vlasnike pasa", digitalna knjiga, Mob/Viber +38163254738
"Gastronomski vodič kroz šumu" drugo dopunjeno digitalno izdanje Vladimira Janjića, Mob/Viber +38163254738
Pčelarski podsetnik - drugo dopunjeno specijalno digitalno izdanje Agrobiznis magazina
Lekovito i začinsko bilje - specijalno digitalno izdanje Agrobiznis magazina
Uvod u mušku seksualnu praksu - Ona, On i O, digitalna knjiga Borisa Pavlova
Agrobiznis magazin broj 143, januar 2023.
Štampana izdanja revije "Natura" sada su dostupna i u .pdf formatu, Mob/Viber: +38163254738
NATURA - SVI BROJEVI u digitalnom formatu, Mob/Viber: +38163254738
Green Fest 2022
Kurs socijalizacije i poslušnosti pasa u Beogradu, 063254738
Majice Natura Online
Potpuno prirodni sapuni od maslinovog ulja i lekovitog bilja. Tel: 064 05 69 198

Ko je na mreži: 384  posetilaca i nema prijavljenih članova

Copyright © 2009-2022 Natura Online. Sva prava zadržana. Powered by Gantry Framework & Dušan Marinović