ISTRAŽIVANJE
Kako, zašto i koliko bacamo hranu u Beogradu?
Svako od nas, u proseku baci godišnje 27,7 kg jestivih, i 80,4 kg nejestivih delova hrane, pokazale su analize istraživanja o direktnom merenju otpada od hrane u domaćinstvima u Beogradu, kao i stavovima i navikama građana po tom pitanju, koje je objavio Centar za unapređenje životne sredine.
Piše Vladan Šćekić, Centar za unapređenje životne sredine
- Detalji
- Pregleda: 1101
Pročitaj više: Kako, zašto i koliko bacamo hranu u Beogradu?
MISLI MUDRIH LJUDI
Rekli su o hrani i ishrani…
- Čini se da je glavni postulat nutricionista: ako ima dobar ukus, loše je za zdravlje - rekao je Isak Asimov (Issac Asimov) čime je, možda i nenamerno, najavio neizbežnu pobunu gladnih (i njihovih istih takvih očiju) protiv onih presitih koji nas uporno ubeđuju da je (bar 16 puta prskana!) zelena jabuka mnogo zdravija od - svinjske krmenadle ili bifteka. Zato je vredno pročitati donje misli mudrih ljudi o hrani i ishrani… i razmisliti dobro o tome šta čete ubuduće jesti. Ja sam, za početak za - leskovački roštilj, a vi?
- Detalji
- Pregleda: 3854
Pročitaj više: Rekli su o hrani i ishrani…
MALI ALI PROVERENI SAVETI
Neke kulunarske zablude
Malo ulja u vodi sprečava da se testenina prilikom kuvanja slepi? I da pečurke pre spremanja treba obavezno oprati - samo su neke od zabluda domaćica. Kao i ona, vrlo rasprostranjena, da je sveže voće - zdravije od sušenog. Zašto to nije tako?
Natura Online
- Detalji
- Pregleda: 3663
Pročitaj više: Neke kulunarske zablude
NAMIRNICE I DUGOVEČNOST
Tradicionalna nordijska ishrana produžava život
Danski naučnici su otkrili da se tradicionalna i uravnotežena nordijska ishrana povezuje sa smanjenom smrtnošću
- Detalji
- Pregleda: 3718
Pročitaj više: Tradicionalna nordijska ishrana produžava život
FRANCUSKI SIREVI
Kamamber... kako to ukusno zvuči
Podaci govore da je kamamber (Camembert) počela da pravi Mari Harel još 1791. godine u istoimenom normandijskom selu, a prema receptu sveštenika Bonvuste iz pokrajine Bri. Svetsku slavu sir kamamber je počeo da stiče krajem 19. veka od kada se i sprema u posebnim okruglim drvenim kutijicama koje mu čuvaju svežinu i oblik. Za ovaj sir poznavaoci kažu da je čist božji dar.
Pripremio Dušan Marinović
- Detalji
- Pregleda: 4619
Pročitaj više: Kamamber... kako to ukusno zvuči
ISHRANA U PRIRODI
Jestiva divlja flora i fauna
Priroda je nepresušni izvor hrane. Od oko 350.000 biljnih vrsta u ishrani ljudi može se upotrebiti približno jedna trećina, a u svakodnevnoj ishrani koristi se svega oko 600 biljnih vrsta. Od oko dva miliona životinjskih vrsta u ishrani se koristi svega pedesetak. Uglavnom zbog neznanja, predrasuda, straha od trovanja, ukorenjenih navika u ishrani i gadljivosti mnogih ljudi ogromno bogatstvo hrane ostaje - neiskorišćeno.
Piše Miodrag Mandić. Mladi istraživači Srbije
- Detalji
- Pregleda: 3296
Pročitaj više: Jestiva divlja flora i fauna
ISHRANA
Upotreba konjskog mesa
Upotreba konjskog mesa, kao i mesa drugih kopitara u ishrani ljudi, datira još od najstarijih vremena. U prilog tome govore brojni zapisi i crteži u pećinama, skeletni ostaci pomenutih životinja ili njihovih predaka na kojima je evidentan termički tretman i obrada u cilju pripremnih radnji za konzumiranje. Osim što je bogato belančevinama, konjsko meso je zdravo i veoma cenjeno u mnogim zemljama...
Pišu prof. dr V. Teodorović, prof. dr M. Baltić i dr I. Tadić
- Detalji
- Pregleda: 13009
Pročitaj više: Ishrana: Upotreba konjskog mesa
ZDRAVA ISHRANA
Med dobrodošao u svakoj kuhinji
Med je idealna namirnica koja se može kombinovati sa mnogim prehrambenim proizvodima, ali i u pripremanju raznih ukusnih predjela, jela, poslastica, kolača, hleba, sokova, napitaka i koktela. Uostalom, jeste li probali hleb ispečen sa medom, sladoled sa njim, medovinu, medno vino?... Ako niste, vreme je da pročitate tekst što sledi...
Piše Vlastimir Spasić
- Detalji
- Pregleda: 4364
Pročitaj više: Med dobrodošao u svakoj kuhinji
NORVEŠKA: LJUŠTURE ŠKOLJKI I ISHRANA
Nova hrana za ribe i ljude
Norvežnin Jan Remereit je već sa 12 godina počeo da proučava i eksperimentiše sa hranjivim sastojcima, prvenstveno kao lekom protiv svojih alergija, koje su otežavale njegovo bavljenje sportom. Svoju novu pilulu on zato i opisuje kao prirodni dodatak normalnoj - dijeti. Međutim, ono što je posebno zanimljivo - svaki gram tog preparata razgrađuje 12 grama masti koje zatim napuštaju organizam regularnim putem...
Preveo iz "Norway Now" Dejan Vasilev Rene'
- Detalji
- Pregleda: 4798
Pročitaj više: Nova hrana za ribe i ljude
ISTRAŽIVANJA: ISHRANA LJUDI I ŽIVOTINJA
Opasnost zvana - mikotoksini
Iako su istraživanja mikotoksina, tih otrovnih izlučevina plesni, koje se objektivno nalaze svuda oko nas, počela još u 19. veku, do danas nije pronađeno potpuno efikasno kontrasredstvo koje bi eliminisalo te podmukle uzročnike mnogih bolesti, mada se može slobodno reći da je i sama spoznaja opasnosti od mikotoksina već prvi korak ka njihovom eliminisanju. O čemu je reč?
Piše Dušan Marinović, urednik
- Detalji
- Pregleda: 10838
Pročitaj više: Opasnost zvana - mikotoksini