subota, maj 25, 2019

 

POZIV ZA UČESTVOVANJE U PROGRAMU "EKOLOŠKI OTISAK MEDIJA – TRENDOVI I TENDENCIJE" 

Da li su samo ekološke teme "zelene"?

GF2018 visual

"Green Fest" i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) pozivaju mlade novinare i studente novinarstva da se prijave na program "EKOLOŠKI OTISAK MEDIJA – TRENDOVI I TENDENCIJE", koji će biti realizovan u okviru 9. Međunarodnog festivala zelene kulture "Green Fest", od 13. do 16. novembra 2018. godine, u Domu omladine Beograda.

Piše Ivana Jovčić, Centar za unapređenje životne sredine

 

NAJAVA DOGAĐAJA

Premijera dokumentarnog filma "Plavo Srce"

Plakat Blue Heart 

Region Balkana, predeo bogat različitim kulturama, jezicima i istorijom, dom je za poslednje divlje reke Evropskog kontinenta. Balkan je plavo srce Evrope. Međutim, reke su u opasnosti zbog pomame na zaradu iz hidroelektrana. Hidoenergija je jedna od "obnovljivih" izvora energije koja u mnogome doprinosi iščezavanju vrsta, masovnom raseljavanju ljudi i ima velikog udela u klimatskim promenama.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i BirdLife International

Dokumentarni film "Plavo Srce" približava situaciju u vezi sa hidroelektranama širom Balkana kako bi dokumentovao zločin počinjen nad poslednjim divljim rekama Evrope i zajednicama koje žive od njih.

3. maja 2018.
Projekcija na priobalju kod Kule Nebojša, Beograd
Početak programa 19:00
Projekcija filma 20:00

 

U SVEČANOJ SALI SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA ODRŽANA KONFERENCIJA

Žene i muškarci u odgovoru na lokalne izazove klimatskih promena

UN Women 1

Doprinos žena urbanističkom planiranju, koji odgovara na izazove klimatskih promena, od ključnog je značaja jer jedino kada su i žene i muškarci uključeni u proces planiranja i donošenja odluka, može se ponuditi efikasan i delotvoran pristup ovom pitanju - zaključeno je na konferenciji pod nazivom „Žene i muškarci u odgovoru na lokalne izazove klimatskih promena“, koja je, 28. februara, u svečanoj sali Skupštine grada Beograda, okupila više od 150 domaćih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti urbanizma, državnih i gradskih zvaničnika i predstavnika lokalnih samouprava iz gradova širom Srbije

Pišu Dejana Barjaktarović i Dušan Marinović

 

IAKO KLJUČNA ZA NAŠ OPSTANAK, VLAŽNA STANIŠTA POD VELIKOM PRETNJOM - OTKRIVA NOVA CRVENA LISTA

Svetski dan vlažnih staništa

vlazna stanista 6

Po prvi put je urađena sveobuhvatna procena evropskih staništa, koja pruža jasnu sliku stanja 490 staništa u 35 država širom Evrope. Na Evropskoj Crvenoj listi staništa čiju je izradu podstakla Evropska komisija, radilo je više od 300 stručnjaka, koji su procenili trenutno stanje prirodnih i poluprirodnih kopnenih i vlažnih staništa. Rezultati procene otkrivaju da je više od trećine kopnenih staništa ugroženo - više od tri četvrtine tresetišta, više od polovine travnatih staništa, i skoro polovina jezera, reka i obala u Evropi. Status šuma, vriština i kamenjara je nešto bolji, no ništa manje zabrinjavajući. Uloga prirodnih staništa je višestruka, i danas postoje jasni pokazatelji o njihovom značaju u pružanju brojnih dobrobiti ljudskoj zajednici.

Izvor: Aleksandra Nikodinović, Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), Regionalna kancelarija za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju / Foto: IUCN - B. Erg

 

“ŠKOLA ZA OPSTANAK” U KRUŠEVCU

Održan Seminar "Održivi biodiverzitet"

szo02

U Majdevu, u Fabrici vode, održan je, početkom oktobra, Seminar "Održivi biodiverzitet" i terenska radionica "Motri i uoči" na jezeru Ćelije u okviru projekta "Škola očuvanja prirodne raznovrsnosti", koji "Škola za opstanak" realizuje od septembra do novembra u Kruševcu. Učesnici Seminara bili su zaposleni iz Gradske uprave, Regionalne privredne komore, Vodovoda kao i predstavnici medija i organizacija civilnog društva Kruševca. Projekt sufinansira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a podržali su Grad Kruševac, Regionalna privredna komora i Javno komunalno preduzeće “Vodovod”.

Pripremio Dušan Marinović

 

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN BIODIVERZITETA U SRBIJI - 22. MAJ

Investiranje u očuvanje biodiverziteta obezbeđuje održivi lokalni razvoj

U Nacionalnom parku Tara izgrađena je prva staza za osobe sa invaliditetom u Srbiji 

Ukupno održivo finansiranje zaštićenih područja unapređeno je zahvaljujući implementaciji UNDP/GEF projekta „Podrška održivom finansiranju sistema zaštićenih područja u Srbiji“, zaključeno je na konferenciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana biodiverziteta i predstavljanja rezultata projekta, u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine

Piše Nevena Milićević, Kovačić&Spaić, agencija za komunikacioni konsalting www.kovacic-spaic.rs

Fotografije: Elina Jarvela (UNDP) i Predrag Šumarac (NP Kopaonik)