petak, jul 01, 2022

 

DOMAĆINI BROJE GNEZDA LASTA

Laste donose tonu kukuruza srećnom domaćinu sa najviše gnezda

Ceda Vuckovic seoska lasta 1

Novi Sad, 3. jun 2020.  Jedna lasta ne čini proleće, ali ukoliko imate jedno aktivno gnezdo seoskih lasta u svom domaćinstvu do 15. juna možete učestvovati u takmičenju „Domaćinstvo koje su laste izabrale“. Ovo neobično nadmetanje, četvrtu godinu zaredom, organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Srećno domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza.

Piše Slobodan Knežević / Foto Čeda Vučković

 

IZ PRIRODNJAČKOG MUZEЈA U BEOGRADU SAOPŠTAVAJU: IZUZETAN NALAZ

Ptica modrovrana (Coracias garrulus), markirana prstenom srpskog Centra za markiranje životinja, nađena u Namibiјi

Sl 1 prstenovanje ptice autenticna fotografija

Јedinka ptice modrovrane (Coracias garrulus) koja je markirana u Bačkoј 12. јula 2019, nađena јe u Namibiјi 28. februara 2020. godine, blizu јedne farme. Seoba ove ptice traјala je 231 dan na putu dugom 7.386 kilometara, koliko iznosi rastoјanje od mesta prstenovanja u Srbiјi do mesta nalaza u Namibiјi.

Piše dr Daliborka Stanković, rukovodilac Centra za markiranje životinja, Prirodnjački muzeј u Beogradu

 

NOVA MONOGRAFIЈA U IZDANJU PRIRODNJAČKOG MUZEЈA

Atlas migratornih ptica i slepih miševa Srbiјe

atlas ptica i slepih miseva

U petak, 15. marta 2019. u 13 časova, u Amfiteatru Narodne biblioteke Srbiјe u Beogradu, Skerlićeva 1, biće predstavljena monografiјa "Atlas migratornih ptica i slepih miševa Srbiјe" čiji su autori dr Daliborka Stanković, dr Milan Paunović i Marko Raković, kustosi Prirodnjačkog muzeјa u Beogradu

Piše Aleksandra Savić, Prirodnjački muzej u Beogradu

 

PROMOCIЈA NOVE KNJIGE O PTICAMA SRBIЈE

Ptice Srbiјe: Kritički spisak vrsta

Ptice Srbije kriticki spisak vrsta

U Etnografskom muzeјu u Beogradu, ustanovi od nacionalnog značaјa, u petak, 25. decembra 2015. u 18 sati, ovu zanimljivu knjigu predstaviće redovni član Srpske akademiјe nauka i umetnosti prof. dr Vladimir Stevanović i naučni savetnik dr Miroslav Demaјo, a učestvuјu i pomoćnik direktora Pokraјinskog zavoda za zaštitu prirode mr Nikola Stoјnić, načelnik Odeljenja za promociјu, edukaciјu i odnose sa јavnošću mr Oliver Foјkar, kao i autori Marko Šćiban, Draženko Raјković, Dimitriјe Radišić, Voislav Vasić i Uroš Pantović.

Piše dr Voislav Vasić

 

PESME KOJE ĆE VAM SIGURNO PRIVUĆI PAŽNJU

Muzički album Jasne Jovičević inspirisan pesmom ptica

omot-zvuk_ptica

Muzički album "Zvuk ptica" Jasne Jovićević je finiš istoimenog ekološko-angažovanog projekta mlade autorke, odnosno javne kampanje koju je ona, sa grupom istomišljenika, pokrenula pre gotovo godinu dana s jedinstvenim ciljem da se - konačno zaštite ptice Srbije. Poslušajte obavezno online ovaj nesvakidašnji muzički album klikom na gornju sliku omota albuma ili na donjoj adresi... ali tek pošto pročitate tekst koji sledi niže.

Piše Dušan Marinović, urednik

 

PEDESET NEVLADINIH ORGANIZACIJA U SRBIJI

Ujedinjeni u koaliciji za zaštitu ptica

konsultativni-sastanak-nvo

Sve nas je više, bolje smo organizovani i imamo podršku stručnih institucija Srbije. Nećemo odustati od zaštite najznačajnijih prirodnih resursa naše države. Ovo je bitka za očuvanje biodiverziteta Srbije. Poruka nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede: Filozofija lova i briga o prirodnim dobrima Srbije mora da se menja - poručuju iz fronta za zaštitu ptica koji već sada broji 50 NVO.

Piše Jasna Jovićević, 
vođa projekta "Zvuk ptica"