PTICE - NAŠI LJUBIMCI

Kanarinci

kanarinci1

Znate li na šta treba da obratite posebnu pažnju prilikom kupovne vašeg novog kućnog ljubimca - kanarinca? Ili kako da razlikujete ženku od mužjaka? Kako da ih hranite i negujete?... Ne znate? Onda je ovaj kratak tekst prvo i pravo uputstvo za to...

Piše inž. Borivoje Vasić / Foto: B. Vasić

Kanarince, pre svega, treba nabavljati samo od odgajivača koji su se specijalizovali za tu vrstu ptica i veoma je dobro poznaju. Osim toga, pri izboru ptice posebnu pažnju treba posvetiti izgledu perja, očiju, kljuna i nogu, kao i ostalim važnim pokazateljima njenog zdravlja - bodrosti i volji za pevanjem kod mužjaka, a pitomosti i živahnosti ženke. Kako, dakle, na osnovu tih znakova ustanoviti zdravlje kanarinca?

Ptica je dobrog zdravlja ako ima sjajno, čisto i uz telo priljubljeno perje, bistre oči, čist kljun i noge crvenkaste boje. Rožnata krljušt koja pokriva pisak noge treba da je takođe čvrsto spojena, čista i sjajna. Zdrav kanarinac izgleda gordo i bodro, naročito mužjak koji gotovo stalno peva jasnim i zvonkim glasom.

Dobar pokazatelj zdravlja ptice je i izmet; kod zdravog kanarinca on ima oblik sitnih, cilindričnih štapića, sa belim pegama na krajevima. Ukoliko je izmet mek ili vodnjikav, to je siguran znak da nešto nije u redu sa zdravljem ptice.

Mnogi su nas pitali i kako da razlikuju ženku od mužjaka kanarinca? Evo odgovora.

Najbolji način za raspoznavanje mužjaka od ženke je njegova pesma, kao i ponašanje za vreme pevanja. Mužjak nadme vojku, kljun skoro sasvim zatvori, a perje na potiljku ponekad nakostreši. To je važno da se zna zato što i neke starije kanarinke pevaju lepo kao i mužjaci, ali im se vojka ne nadima i ne izvode prave muzičke fraze. Osim toga, mužjak je i nešto veći, živahniji i bodriji od ženke, glava mu je veća, a noge duže. Grudni koš mu je takođe duži, a trbuh kraći. Po pravilu, na granici između grudnog dela i trbuha, odnosno na stražnjem delu grudne kosti, kod mužjaka je trbuh vitkiji i uvućeniji u odnosu na ženku.

Jedan od pouzdanih znakova za određivanje pola kanarinca je i ovaj: kada se dune u perje u oblasti čmara, mužjakov čmar izgleda kao izraslina, razvijenija u vreme parenja, dok je kod ženke gladak i ne prelazi nivo trbuha.

Uz sve prethodno rečeno napomenimo i da je mitarenje (gubljenje perja) kod kanarinaca normalan i prirodan proces koji obično počinje krajem avgusta.  Međutim, ako je mitarenje počelo u neko drugo godišnje doba, to je znak poremećaja zdravlja ptice ili - nepravilne ishrane.

Kanarince možemo podeliti u tri osnovne grupe:

- Pevači - sama reč govori da imaju najlepšu pesmu među ovom vrstom

- Obojeni - to su kanarinci bele, crne, žute, crvene, smeđe i oranž-crvene boje

- Kanarinci različitih telesnih figura su oni sa ćubicama, kovrdžavi i grbavi.

Zanimljivo je pročitati i ovo...

 • Kanarinci su, uz brojne papagaje, sigurno najzastupljenije ptice - kućni ljubimci pa se tako kod nas najviše drže i uzgajaju kanarinci Slavujari, Malinoi…
 • Pošto preci naših današnjih ljubimaca nisu bili toliko atraktivnog izgleda kao danas nizom ukrštanja dobijen je, kao i raznim mutacijama, njihov sadašnji izgled.
 • Naši kanarinci su potomci ptica iz divljine koje i danas lete slobodno.
 • Jedan od glavnih razloga držanja kanarinaca je njihova prelepa pesma koja je, svojevemeno, oćaravala i mnoge plemiće koji su ih upravo zato i držali po svojim dvorovima.
 • Prosečan životni vek tih ptica je, u normalnim uslovima držanja, od 10 do 12 godina.
 • Polni dimorfizam kod kanarinaca nije izražen ali mužjaci se najčešće poznaju po zanosnijoj pesmi od ženki. Zanimljivo je da je to suprotno u svetu ptica pevačica. 
 • Za leženje osnovne forme kanarinca nije neophodna nikakva nauka; potrebno je plastično gnezdo na koje će se navući štrikana vunena krpica i malo veći kavez uz, naravno, dodatnu ishranu koja podrazumeva kuvano jaje, zeleniš… 
 • Osnovna hrana za ove ptice je gotova smesa semenki za kanarince koja se može kupiti u gotovo svakom pet šopu.
 •  Sa kanarincima se može bastadirati, odnosno mogu se ukrštati sa domaćim pticama pevačicam kao što su cajzla i štiglić.
 • Većina ljudi drži kanarince pojedinačno. Međutim, ukoliko mu se ne posveti dovoljno pažnje ptica će često tugovati i tada neće ni pevati. Zato je preporučljivo kanarince držati u paru što je, složićete se, i najprirodnije
 • Ni ove ptice ne pevaju tokom cele godine. Na primer, u vreme mitarenja oni troše dosta energije na rast novog perija pa im se pesma tada skoro potpuno “ugasi”. Ali to je normalno i prirodno. I ta pojava ne bi trebalo da vas mnogo iznenadi i uzbudi.

Natura broj 9 (oktobar 1996)

Natura Online (4.7.2009)