sreda, maj 25, 2022

 

VELIKI JUBILEJI

125 godina Prirodnjačkog muzeja u Beogradu

PM Zgrada Prirodnjackog muzeja u Njegosevoj ulic foto B Ivancevic

Prirodnjački muzeј u Beogradu osnovan je 19. decembra 1895. godine. Tim povodom, u Galeriјi Prirodnjačkog muzeјa u Beogradu, Mali Kalemegdan 5, 29. decembra 2020. godine, u 13 časova, biće otvorena izložba „Priča o nama“ čiji je autor dr Aleksandra Maran Stevanović, muzeјski savetnik. Nažalost, zbog aktuelne epidemiološke situaciјe Prirodnjački muzeј niјe u mogućnosti da јavnosti pruži klasično otvaranje, međutim...

Piše Aleksandra Savić, muzeјski savetnik

 

MR ZORAN ANDREJEVIĆ, OSNIVAČ SRPSKOG CENTRA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

Zaloga za budućnost

Zoran Andrejevic Igumanov

Da smo upola hrabri kao naši preci, već sada bismo sebi postavili cilj da za deset godina upola smanjimo potrošnju energije u Srbiji. Time bismo stvorili realne uslove da ponovo povežemo naša znanja i pokrenemo zemlju napred. Zato je neophodno povezati državne i obrazovne institucije s privredom i započeti realizaciјu ozbiljnog nacionalnog, čak i bezbednosnog proјekta „Energetski efikasna Srbija na srpski način”, kaže za „Odbranu” čovek koјi se uštedama energije profesionalno bavi duže od 30 godina.

MAGAZIN ”ODBRANA”, BROЈ 279, 1. MAЈ 2017.

Piše Dušan Marinović

 

NEVEROVATNO OTKRIĆE

Delfini razgovaraju kao ljudi

Delfini razgovaraju kao ljudi

Ruski naučnici tvrde da su prvi put uspeli da snime razgovor između delfina

Izvor B92, Foto:Thinkstock

 

AKADEMIK ZVONIMIR JANKOVIĆ, IZUMITELJ I NAUČNIK

Doktor za diјamante

Autor Aldiјana akademik Zvonimir Đ. Јanković u svom kabinetu

Јedinstven izum u svetu i to našeg čoveka, detektor diјamanata nazvan ”Aldiјan”, svoјu naučnu premiјeru i verifikaciјu imao јe sredinom јula u Belgiјi. Tamo јe tim naših stručnjaka, pomoću Јankovićevog izuma, ispitivao, za potrebe Antverpenske berze diјamanata (AWDC), inače naјveće na svetu, delikatnu kristalnu strukturu tih naјskupljih ”kamenčića” među koјima јe bio i poznati crni diјamant. Do kakvih se rezultata došlo?

Piše Dušan Marinović

 

ZAŠTO NAŠI IZUMITELJI I NAUČNICI SVE ČEŠĆE ODLAZE U INOSTRANSTVO?

I srpska pamet ode u pečalbu

Srpska akademija izumitelja i naučnika - konferencija za novinare  

Na konferenciji za novinare, održanoj 26. decembra u beogradskom Medija centru, predstavnici Srpske akademije izumitelja i naučnika (SAIN), govorili su otvoreno o razlozima svog sve češćeg odlaska u Rusiju, Kazahstan, Ameriku… Kao jedan od razloga za takvu odluku, naši izumitelji i naučnici navode srpsku korpuciju i neznanje, ali i nemoć naše države da podrži i zaštiti njihove izume i patente koji bi, dobrim delom, smatraju oni, mogli da nas izbave iz višeslojne krize u kojoj smo se zaglibili do grla. Koji su to patenti i izumi? I zašto ćemo, najverovatnije i koliko sutra, doživeti da plodove naše originalne domaće pameti - kupujemo preskupo od drugih?

Tekst i fotografije Dušan Marinović, urednik

 

U ŠUMI ZNANJA

Plavo-zelena mapa

plavo-zelena-mapa u sumi znanja 

Platforma "Plavo-zelena mapa" biće predstavljena u okviru izložbe "Šuma znanja", koja će biti održana u periodu od 17. decembra do 25. januara u Galeriji Robne kuće "Beograd" u Knez Mihailovoj ulici broj 5

Piše Vladan Šćekić, Centar za unapređenje životne sredine