NOVA NAUČNA OTKRIĆA
Crni biber smanjuje masnoću u krvi
Prema najnovijim naučnim istraživanjima objavljenim u Journal of Agricultural and Food Chemistry, piperin, sastojak koji crnom biberu daje osobeni ukus, pravi je eliminator masnoća u krvi. Osim što snižava nivo masti ovaj sastojak bibera blokira i stvaranje novih masnih ćelija...
Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry
Iako je poznato da se vekovima crni biber koristi u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini u lečenju stomačnih poremećaja (bolova i upala), još uvek je zvaničnoj medicini nedovoljno poznato kakvo je, zapravo, delovanje piperina na molekularnom nivou.
Poslednja saznanja dobijena putem laboratorijskih istraživanja nagoveštavaju da piperin utiče na aktivnost gena odgovornih za stvaranje novih masnih ćelija.
Dok ne budu poznati novi detalji ovih naučnih istraživanja ne preterujte sa dodavanjem jelu ovog popularnog začina ali, ako ga do sada niste koristili, to počnite već od - narednog ručka. Jer, previše masnoća u krvi nikome nije donelo zdrav i bezbrižan život.
Natura Online (15.5.2012)