ponedeljak, jun 17, 2019

 

U SRBIJI SE USPEŠNO PRIMENJUJE NOVI LEK PROTIV OPASNE BOLESTI PASA

Lek koji leči demodikozu?

lek-protiv-demodikoze

"Antidemo" za dva meseca, koliko je na tržištu, spasao više od 400 pasa od gotovo neizlečivog demodeksa. Vlasnici pasa oduševljeni - piše dnevni list Kurir. 

Izvor Kurir

 

REČ VETERINARA

Sterilizacija kuja

sterilizacija-kuja01

Sterilizacija kuja u nas je nepopularna mera i smatra se da time utičemo na kvalitet života našeg ljubimca. Međutim, mnoga teška oboljenja koja su vezana za reproduktivni sistem mogu da se spreče kompletnim odstranjivanjem materice i jajnika.

Piše BVSc, MRCVS Dragan Tomović, dipl. vet

 

REČ VETERINARA: KORNJAČE

Svet pod oklopom

crvenouhe-kornjace

Ako niste znali, evo prave informacije: kornjača ima oko 4.000 vrsta, ali samo tri grupe se sreću kao kućni ljubimci. To su, najčešće, MEDITERANSKE (Testudo), američke tzv. "KORNJAČE IZ KUTIJE" (Terrapene) i VODENE KORNJAČE (Terrapini) od kojih je najčešća CRVENOUHA (Pseudemys scripta elagans), a pored nje tu su još EVROPSKA KORNJAČA (Emys orbicularis), "KORNJAČA BLATA" (Kinosternon), "MUSK KORNJAČA" (Sternotherus) i KORNJAČA SA MEKIM OKLOPOM (Trionyx). Kao i drugde, i kod nas kornjače postaju sve popularnije kao kućni ljubimci koji, kao i drugi, mogu da obole. Zato je dobro znati koje su najčešće bolesti od kojih obolevaju naši oklopni ljubimci i kako ih valja zaštiti i lečiti.

Piše BVSc, MRCVS Dragan Tomović, dipl. vet

 

VETERINAR VAM ODGOVARA

Kako najbolje očistiti psa od crevnih parazita?

Preparati koji se koriste za čišćenje pasa od crevnih parazita su Soltrik, Mebendazol, Drontal-plus, Cestal...

Ovo je problem koji treba ozbiljno shvatiti i shodno tome se ponašati. To znači da psa treba tri puta godišnje tretirati preparatima protiv unutrašnjih parazita, kaže dr vet. med. Gruja Pavlović i odgovara još jednom našem čitaocu koji pita gde da smesti kavez sa papagajem i kako da mu odredi pol...

Piše dr vet. med. Gruja Pavlović

 

VETERINA

Parvovirusna infekcija pasa

parvovirus01         parvovirus02

Klinička manifestacija bolesti zabeležena je četiri do pet, ređe šest do osam dana po infekciji. Prvi simptomi bolesti su depresija, anoreksija i povraćanje koje je obično uporno i učestalo što za posledicu ima izraženu dehidraciju. Iz pomenutog razloga često postoji karakterističan anamnestički podatak tj, da se pas, od kada su se pojavili simptomi  bolesti - “istopio”...

Pišu mr N. Andrić i dr V. Krstić ("Veterinar" broj 6)

 

VETERINA

Oralna vakcinacija lisica protiv besnila u Srbiji

oralna-vakcinacija-lisica01

Da bi se iskorenilo besnilo u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva u vodoprivrede Republike Srbije, Uprava za veterinu, u saradnji sa Evropskom komisijom, počela je novembra prošle godine da sprovodi kampanju oralne vakcinacije lisica na području cele zemlje. Mamci koji sadrže hranu primamljivog mirisa i ukusa za lisice i druge divlje mesojede, a u čijoj se unutrašnjosti nalazi kapsula sa rastvorom vakcine protiv besnila, već su distribuirani iz vazduha na teritoriji cele zemlje, izuzev naseljenih mesta i gradova. Kampanja oralne vakcinacije divljih životinja trajaće pet godina i, kako se veruje, trebalo bi da trajno i konačno iskoreni ovu opasnu bolest u Srbiji.

Izvor: Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva u vodoprivrede Republike Srbije