NEOBIČNO VOĆE I POVRĆE
Arguta - goli kivi
Goli kivi (Actinidia arguta) je posebna vrsta kivija koja ima sitne plodove (15-20 grama), bez sitnih dlačica na plodu. Veoma je otporan na zimske mrazeve. Za razliku od kineskog kivija, koji se pretežno gaji u toplijim krajevima jer izdržava temperaturu oko -14, goli kivi može da izdrži mraz i do -30 stepeni Celzijusovih...
Piše Mile Stojilović, nastavnik (eko)biologije / Foto M. Stojilović
- Detalji
- Pregleda: 3635
Pročitaj više: Arguta - goli kivi
IZ RIZNICE PRIRODE
"Naši" - japanska kruška
Naši (NASHI) je japanski naziv za krušku Pyrus serotina, poznatu u svetu kao "japanska kruška" ili "kruška-jabuka". Razlog za ovakva imena je izgled plodova koji liče na jabuke kožare...
Piše Mile Stojilović, nastavnik (eko)biologije / Foto: M. Stojilović
- Detalji
- Pregleda: 10474
Pročitaj više: "Naši" - japanska kruška
SAMO INFORMATIVNO
Kako treba jesti voće?
Svi mislimo da jesti voće znači samo kupovinu voća, sečenje na kriške i stavljanje u usta. Ali, to nije tako. Važno je i znati kako i kada se jede voće. Najpre, to znači da voće ne treba jesti posle obroka već - na prazan stomak.
Pripremila Buba Radulov-Dačić
- Detalji
- Pregleda: 3991
Pročitaj više: Kako treba jesti voće?
VOĆE
Stalnorađajuće jagode
Remontantne (stalnorađajuće, mesečarke) sorte jagoda značajne su za voćare amatere i zа gajenje na okućnici jer rađaju od maja do prvih jesenjih mrazeva...
Piše Mile Stojilović, biolog / Foto: D. Marinović
- Detalji
- Pregleda: 18896
Pročitaj više: Stalnorađajuće jagode
VOĆARSTVO
Hibridne kupine i maline
Kada je davne 1881. godine sudija Dž. T. Logan iz Kalifornije posejao seme lokalne forme kupine zvane "odžinbofa" u blizini "antverpenske" maline sigurno nije ni sanjao šta će uskoro dobiti...
Piše Mile Stojilović, biolog iz Burovca
- Detalji
- Pregleda: 4295
Pročitaj više: Hibridne kupine i maline
VOĆE NAŠIH KRAJEVA
Breskva i kajsija
Breskva je poreklom iz Kine i pominje se još 4.000 do 2.000 godina pre Hrista, ali i u našim krajevima je od davnina gajena po vinogradima. S druge strane, kultura kajsije počinje, prema nađenim fosilnim ostacima koštica, još pre 6.000 do 5.000 godina pre Hrista u Freganskoj dolini. Koliko je poznato Aleksandar Makedonski je prenosi iz Azije u Evropu, a u naše krajeve verovatno je doneta preko Grčke ili starog Rima...
Pripremio Toma Živkov
- Detalji
- Pregleda: 2915
Pročitaj više: Breskva i kajsija
NEOBIČNE LUBENICE, DINJE I BUNDEVE
Jeste li znali...
...da su selekcijom stvorene sorte zimskih lubenica koje se dugo mogu čuvati na suvim i hladnim mestima do aprila (od tri do pet stepeni Celzijusovih). Poznata je američka sorta koja oblikom i bojom plodova podseća na čuvenu hibridnu lubenicu "kraljica slasti", ali za razliku od nje ima čvrsto žuto meso, sa manje šećera i krupnijim semenkama.
Piše Mile Stojilović, biolog
- Detalji
- Pregleda: 7020
Pročitaj više: Neobične lubenice, dinje i bundeve
SUPTROPSKO VOĆE
Kineska aktinidija - kivi
Aktinidija (Actinidia cinesis) je puzavica poreklom iz Kine, mada se najviše gaji na Novom Zelendu gde se plodovi te voćke nazivaju "KIVI". Zbog biohemijskog sastava ploda u svetu je nazivaju "plod zdravlja", a nekada su je, zbog visoke cene, zvali i "carsko voće"...
Piše Mile Stojilović, biolog / Foto M. Stojilović
- Detalji
- Pregleda: 5609
Pročitaj više: Kineska aktinidija - kivi