IZ RIZNICE PRIRODE
"Naši" - japanska kruška
Naši (NASHI) je japanski naziv za krušku Pyrus serotina, poznatu u svetu kao "japanska kruška" ili "kruška-jabuka". Razlog za ovakva imena je izgled plodova koji liče na jabuke kožare...
Piše Mile Stojilović, nastavnik (eko)biologije / Foto: M. Stojilović
Ova voćka se najviše gaji u Japanu, Koreji i Kini. Selekcionisano je oko 350 sorti i međuvrsnih hibrida "našija".
Najranija sorta je "KIMIZUKA WASE" koja sazreva sredinom avgusta. Plod je srednje krupan (80-100 gr), bronzane pokožice. Krajem avgusta sazrevaju i "SHINEIKI" - žutozelene pokožice i "KOSUI" koja se smatra najkvalitetnijom među ranim sortama.
Srednje rane sorte sazrevaju u septembru. Najpoznatije su "HOSUI", "COJURO", "NIJISEIKI" i "KUMOI". Sve četiri sorte imaju srednje krupne plodove bronzane pokožice.
Kasne sorte su "NITAKA" i "ŠINKO". Sazrevaju početkom oktobra, imaju krupne plodove (oko 250 gr), bronzane pokožice i mogu dugo da se čuvaju u hladnjači.
Zajedničke osobine plodova svih sorti "našija" su jabučast izgled, aromatičnost i velika sočnost (700 ml soka od jednog kilograma plodova).
Plodovi "našija" predstavljaju dijetetsko voće jer sadrži 167 KJ/100 grama i tri odsto celuloze i pektina. Osim za stonu upotrebu koristi se i za preradu u sokove, kompot i rakiju.
"Naši" ima veliku rodnost i otpornost prema bolestima. Nega se sastoji u kultiviranju, đubrenju, rezidbi i zaštiti od štetočina.
Ova voćka se u Evropi gaji u eksperimentalnim voćnjacima (Italija, Francuska). U našoj zemlji je retka i gaji se samo kao egzotična voćka na okućnicama.
Iako potiče iz sutropskih krajeva selekcionisane su sorte koje su otporne i na niske temperature. Sadi se na rastojanju 4x4 ili 4x3 metra.
Razmnožava se kalemljenjem na sejancima japanske kruške i divlje kruške.
Natura broj 12 (mart 1997)
Natura Online (26.1.2011)