SAMO INFORMATIVNO

Kako treba jesti voće?

Svi mislimo da jesti voće znači samo kupovinu voća, sečenje na kriške i stavljanje u usta. Ali, to nije tako. Važno je i znati kako i kada se jede voće. Najpre, to znači da voće ne treba jesti posle obroka već - na prazan stomak.

Pripremila Buba Radulov-Dačić

Koji je ispravan način da se jede voće?

Jedenje voće igra glavnu ulogu u detoksifikaciji vašeg organizma jer ga snabdeva velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.

Recimo da pojedete dve kriške hleba, a zatim krišku voća. Komad voća je spreman da prođe ravno kroz želudac u creva, ali ga hleb sprečava u tome. U međuvremenu, ceo obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pospešuje varenje i sokove, pa cela masa takve hrane počinje da se kvari.

Jedite voće na prazan stomak i to pre obroka! Čuli ste kako se ljudi žale: podrigujem svaki put kada jedem lubenice i kada pojedem durijan (plod neprijatnog mirisa sa drveta durijan na jugoistoku Azije), nadima mi se stomak... Kad pojedem banane imam osećaj da hitno moram da odem u toalet... Ali, to se neće desiti ako pojedete voće na prazan stomak! Voće pomešano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi gasove. Dakle - zato se nadimate!

To se ne događa sa nekim plodovima, kao što su, na primer, pomorandže i limuni jer su oni kiseli, pa u našem telu sve voće postaje alkalno, u skladu sa istraživanjem dr Herberta Šeltona koji se bavio tim problemima. Ako jedete voće na ispravan način, moćićete da steknete sve tajnu lepote, dugovečnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu.

Ako hoćete da pijete voćni sok - pijte samo sok od svežeg voća a ne koncentrat sokova iz konzervi. Nemojte piti zagrejan sok. Nemojte jesti ni kuvano voće, jer tada uopšte ne dobijate njegove hranljive materije. Dobijate samo - ukus. Kuvanje uništava sve vitamine.

Jedenje celog ploda je bolje nego pijenje sokova. Ako hoćete da pijete voćni sok, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj, jer morate da ga pomešate sa pljuvačkom pre gutanja.

Svakog trećeg dana jedite voće da biste brzo očistili svoje telo od toksina. Ako jedete samo voće i pijete voćni sok tri dana i sami ćete se iznenaditi kada vam vaši prijatelji budu rekli da izgledate veoma sveže!

Kivi je mali, moćan i dobar izvor kalijuma, magnezijuma, vitamina E i vlakana. Njegov sadržaj C vitamina je dvostruko veći od pomorandžinog.

Da li jabuka zaista odlaže dan odlaska kod lekara?

Iako jabuka ima malo vitamina C ona je antioksidantan i flavonoidan (sadrži grupu organskih komponenti u kori plodova) i povećava aktivno delovanje vitamina C, čime pomaže da se smanji rizik od raka debelog creva, srčani i moždani udar.

Jagoda je zaštitno voće i ima najveću antioksidantnu moć. Ona štiti organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih sudova i slobodnih radikala.

Jedenje dve do četiri pomorandže dnevno pomaže vam da se zaštitite od prehlade, snizite holesterol, sprečite i rastvorite kamenje bubrega i smanjite rizik od raka debelog creva.

Lubenica je najbolje "piće" za gašenje žeđi. Sastoji se od 92 posto vode, a takođe je dupke puna ogromnim dozama glutationa koji pomaže i pojačava naš imuni sistem. Takođe je ključni izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalazi vitamin C i kalijum.

Guava i papaja su vrhunski šampioni po sadržaju vitamina C. One su nedvosmisleni šampioni po njihovom visokom sadržaju.

Guava je bogata i vlaknima koja pomažu u sprečavanju opstipacije (zatvorene stolice). Papaja je bogata karotinom i dobro deluje na vaš očni vid. Guava je veliki tropski crveni ili žuti jestivi plod kruškastog oblika sa američkog drveta guajava, koji ima crvenu ili žuto-zelenu ljusku sa ružičastim, belim ili žutim mesnatim tekom. Ovaj plod se jede presan ili pije/jede kao zgusnuti ili želatiniran voćni sok.

Papaya ili pawpaw je veliki jestivi plod eliptičnog ili okruglog oblika sa zimzelenog tropskog drveta, koje ima veliku krošmju lišća.

......

Pijenje hladne vode nakon obroka izaziva rak

Možete li da poverujete u to? Da, to se odnosi na one koji vole da popiju hladnu vodu, ali i na vas. Lepo je imati i popiti hladno piće nakon obroka, ali hladna voda će očvrsnuti masne stvari koje ste upravo konzumirali, što će usporiti varenje. Kada te 'naslage' reaguju sa kiselinom, one će se razbiti i apsorbovati u crevima brže nego čvrsta hrana i nataložiće se u njima. Vrlo brzo ovo će se pretvoriti u masti i dovesti do raka. Najbolje je piti toplu supu ili toplu vodu nakon obroka.

.......

Ozbiljna napomena

Procedura prilikom srčanog udara

Žene treba da znaju da svi simptomi infarkta ne počinju sa bolovima u levoj ruci. Budite svesni intenzivnog bola u vilici. Vi nikada ne možete imati prve bolove u grudima tokom srčanog udara. Mučnina i intenzivno znojenje takođe su zajednički simptomi.

Prema nekim istraživanjima, 60 odsto ljudi je imalo srčani udar u snu i nikad se nisu probudili. Bol u vilici, dakle, može da vas probudi i iz čvrstog sna. Budite oprezni i svesni toga. Što više znamo imamo bolje šanse da preživimo.

Jedan kardiolog je rekao da svako ko pročita ovaj tekst i pošalje ga na bar deset imejl adresa, može biti siguran da će spasti bar jedan ljudski život. To čak može biti i vaš život!

Natura Online (16.7.2010)