REVIJA ZA ODGAJIVAČE I LJUBITELJE NEMAČKIH OVČARA

NO Magazin broj 1

NO Magazin 01 3D softcover       

NO MAGAZIN BROJ 1 - ŠTAMPANO IZDANJE, NOVEMBAR 1999, STRANA 52, FORMAT A4

Za kupce iz Srbije, putem Postnet uputnice, cena je 300 dinara (uračunati troškovi preporučenog slanja).

Za kupce iz inostranstva, koji plaćaju online putem platnih kartica ili preko PayPal-a, cena je = 3,90 evra (uračunati troškovi preporučenog slanja).

1. Naručivanje štampanog "NO magazina broj 1" za kupce iz Srbije:

A) NA POSTNET UPUTNICI u Vašoj pošti uplatiti ukupno 300 dinara za magazin (u cenu je uključena poštarina) na ime: Dušan Marinović (Sušačka 3a, 11010 Beograd) broj mobilnog telefona 063 254 738, sa obaveznom napomenom šalterskoj radnici u pošti da autor sam podiže novac na šalteru bilo koje pošte (čime smanjujete svoje troškove prijema pošiljke).

Odmah posle uplate SMS porukom na broj telefona 063 254 738 ili imejlom na Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. pošaljite dugačak broj Vaše Posnet uputnice, Vaše ime i prezime sa tačnom adresom, poštanskim brojem i mestom stanovanja.

Po prijemu Vaše uplate NO magazin će Vam istoga ili najkasnije sledećeg dana biti poslat preporučenom pošiljkom, što znači da se pošiljka ne može izgubiti jer će Vam je poštar doneti na kućnu adresu.

Više informacija:

Dušan Marinović, autor

Mob/Viber: ++381(0)63254738

Tel: ++381(0)113099630

email: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Izdanja ne šaljemo pouzećem.

B) UPLATOM NA TEKUĆI RAČUN:

115-0038163254738-09   Mobi Banka (bivša Telenor banka)

Svrha uplate: NO Magazin broj 1

Primalac: Dušan Marinović, Sušačka 3a, 11010 Beograd

Uplatu potvrdite obavezno telefonom ili mejlom i naznačite da li je reč o kupovini linka ili CD-a. Zbog obavezne signifikacije svake eKnjige molim da mejlom pošaljete i svoje podatke: ime i prezime, ulica i broj, poštanski broj i mesto stanovanja, broj fiksnog i mobilnog telefona i Vašu tačnu i aktuelnu imejl adresu. Bez tih proverljivih podataka neću biti u mogućnosti da Vam pošaljem traženo izdanje.

2. Naručivanje "NO Magazina broj 1" za kupce iz inostranstva (van Srbije):

> Dauloud digitalnog izdanja "NO Magazin 1", preuzimanje putem poslatog linka na Vašu imejl adresu, preko PayPal-a, = 1.90 evra 

> Štampano izdanja "NO Magazin 1", slanje poštom na Vašu adresu, uključeni troškovi slanja za evropske zemlje, preko PayPal-a, = 3.90 evra 

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) knjigu NE MOGU platiti preko PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije. 

Odmah po prijemu Vaše uplate NO Magazin će Vam biti poslat istog ili najkasnije sledećeg dana preporučenom pošiljkom na Vašu adresu, što znači da se ne može izgubiti jer će Vam pošiljku poštar doneti na Vašu adresu. Molimo da nam imejlom pošaljete odmah i Vaše ime i prezime sa tačnom adresom, poštanskim brojem i mestom stanovanja, kao i državom.

Po uplati putem PayPal-a Vaš digitalni primerak No Magazina broj 1 šaljemo Vam imejlom u Vaš inbox. Od uplate do slanja može da prođe najiviše nekoliko sati. 

Detaljan sadržaj NO Magazina broj 1 možete pogledati niže:

no-magazin-1

Iz sadržaja NO Magazina broj 1:

Reč urednika

Kinologija uopšte, a naročito odgoj nemačkih ovčara, vrlo je dinamičan hobi koji iz dana u dan sve više napreduje, što neposredno nameće potrebu za aktuelnošću i objektivnim, tačnim i stručnim informisanjem i edukacijom. U suprotnom sleduje informativni mrak i nazadovanje kvaliteta pasa; najpre pad, a kasnije i potpuni gubitak uzgojnih kriterijuma i normi, u kojem se naš odgoj nemačkih ovčara nalazi već desetak godina. Zato smo odlučili da napravimo novinu kojom ćemo, ako ne preokrenuti, a ono bar ublažiti aktuelnu, vrlo tešku situaciju kada je reč o nemačkim ovčarima.

NO Magazin je novina namenjena ljubiteljima i odgajivačima rase nemač­ki ovčar. Glavni zadatak ove revije biće edukacija i blagovremeno, tačno i nepristrasno informisanje o stanju i zbivanjima vezanim za rasu nemački ov­čar u svetu i kod nas.

Predvideli smo da NO magazin izlazi tromesečno i da vam u svakom broju predstavimo i intervjuišemo po jednog uspešnog, po­znatog i priznatog odgajivača, sudiju ili dresera, predstavimo izveštaje sa ko­mentarima svih domaćih i najvažnijih inostranih specijalki, aktuelnosti vezane za unapređivanje uzgoja u matičnoj zemlji, savete veterinara, prevo­de i komentare nemačkih pravilnika, komentare i analize izložbenih sezona, savete vezane za smaštaj, odgoj i ishranu pasa, preporuke i savete dresera, inostrana iskustva, liste parenja u nas i Nemačkoj, najave i prijave za izložbe i, naravno, nezaobilazna pisma čitalaca. Rubriku pisma čitalaca ćemo uvesti kao stalnu, od sledećeg broja, a u ko­joj ćete naše napore moći da podržite, pohvalite, predložite, sugerišete ali i kritikujete.

Valja naglasiti da je NO Magazin nezavisna i neutralna novina či­ju uredivačku politiku kreira uređivački kolegijum revije, bez uticaja sa stra­ne. U skladu sa tim naša novina i nije predviđena za međuklanska prepuca­vanja, lečenje kompleksa i sujete pojedinaca, neargumentovane napade i uvrede ...

U skladu sa konstatacijom: "Biti najbrži, najtačniji, najobjektivniji, najzanimljiviji, najstručniji i jednom rečju najbolji", izabrali smo saradnike. Oko ove novine okupili smo prvenstveno neutralne, nezavisne (ne idu kod drugog po svoje mišljenje), kinološki obrazovane, jezički pismene, iskusne i nekompromitovane ljude.

I, kao što ste već mogli da pročitate na našem propagandnom letku: Edukujte se, informišite se, predlažite, pitajte, učestvujte i sugerišite, a sve to, naravno - uz NO Magazin. U tom smislu ove reči shvatite i kao naš poziv na saradnju.

Glavni i odgovorni urednik Ivan Lukić

 

KONSTITUCIJA NEMAČKOG OVČARA

Pojam i ocena

Piše Bojan Milojević

ISPITI: AD AUSDAUERPRUFUNG

Ispit izdržljivosti

Piše Milan Medić

 INTERVJU: MARGIT VAN DORSEN, SV SUDIJA, ODGAJIVAČ I TAKMIČAR

Arlett, Arlett, gde si Arlett?

Sa Margit van Dorsen, SV sudijom i dugogodišnjim odgajivačem nemačkih ovčara, jednom od retkih, vrlo uspešnih žena u ovom sportu, vlasnicom poznate i priznate odgajivačnice "Arlett" dobili smo nedavno ekskluzivnu priliku za razgovor. Naša sagovornica priča o svojim počecima, kako je i zašto dala takvo ime svojoj odgajivačnici, o fazama razvoja svog odgoja i njihovim najtipičnijim predstavnicima, Ulkovim i Flikovim naslednicima, značaju vežbi i rada sa psom, podršci svoje porodice, mogućnošću da dođe da sudi u našoj zemlji...

Razgovarao Bojan Milojević

NAUKA U ODGOJU

Genetski faktor u odgoju nemačkih ovčara

Današnji nemački ovčar je produkt vrlo temeljnog linijskog i srodstvenog odgajanja. Tvorac nemačkog ovčara, kapetan Maks fon Stefanic, detaljno je proučio metode odgajanja pasa pre nego što je otpočeo rad na stvaranju svog idealnog primerka. Ta znanja udružena sa talentom i pronicljivošću omogućila su mu formiranje željene rase. Odgajivači širom sveta i danas koriste njegove ideje i u kombinaciji sa različitim naučnim disciplinama (genetika, anatomija, veterina, zoo-kinetika, stočarstvo...) produžavaju i usavršavaju njegovo životno delo.

Gibson Strickland, preveo i pripremio Bojan Milojević

 ANATOMIJA: GRAĐA NEMAČKOG OVČARA

Eksterijer - telesne celine i regije (prvi deo)

Samo osoba koja tačno i precizno poznaje telesne celine i regije psa može pravilno da sagleda i proceni njegovu eksterijernu vrednost. Nepoznavanje granica i položaja telesnih celina i regija u kinologiji, isto je što i nepismenost. Onaj ko smatra da bez ovog "parčeta kinologije" može biti uspešan odgajivač, a naročito sudija, identičan je onome koji zove kasapina da mu popravi "porše". Pojam eksterijera u kinologiji odnosi se na izgled psa u odnosu na idealan, zamišljeni izgled propisan standardom za određenu rasu. Zato se eksterijer psa uvek posmatra u odnosu na dati obrazac, vrednujući pri tom izgled i položaj telesnih celina i regija u odnosu na građu organizma u celini.

Piše Srđan Udovički

LEGENDE: CANTO VON DER FURSTENPERLE

Pas koji je stvorio nemačkog ovčara u Jugoslaviji

Kako je stigao kod Petra Prelića, šta je postigao na izložbama i u priplodu, kompletni podaci sa rodovnikom u tri generacije i opisom na kerungu

Piše Vladan Drobnjak

GENETIKA: KAD SU TATA I MAMA POGREŠNO ODABRANI

Bolno nasledstvo

Nasledne bolesti mogu naneti psima veliki bol, a njihovim vlasnicima mnogo brige. Objasnićemo koji se to poremećaji mogu desiti, kako oni utiču na pse i koje se preventivne mere mogu primeniti radi sprečavanja njihovog prenošenja na potomstvo. Šta znači nasleđena, a šta urođena bolest? Koliki je značaj genetike u odgoju? Kako se nasleđuje boja dlake, displazija kuka, poremećaji u procesu koagulacije, bolesti oka i srca?

Piše DVM Helen Denis (Your dog), preveo i pripremio Ivan Lukić

ISTRAŽIVANJA: KOMENTAR IZLOŽBENE SEZONE

Crno na belo

(Ili: Elementarna nepogoda ili nešto gore?)

Još jedna izložbena sezona je iza nas. Kao i prethodnih nekoliko i ova se savršeno uklopila u monotoniju i sivilo propadanja naše kinologije. Pokušali smo da je proanaliziramo i objavimo ono što je do sada skrivano, demantujemo laži, ukažemo na dosadašnje prednosti i propuste, a upozorimo na buduće, pronađemo krivce za debakl našeg srpskog odgoja nemačkih ovčara, objasnimo "neobjašnjivo"... Ponudili smo i odgovore na goruća pitanja u našoj kinologiji. Ko, gde i kako troši kinoloski dinar? Kako trošak postaje prihod? Zašto baš pehari? Zasto nismo članovi WUSV? Ko su naši pravi kinološki disidenti? Lagati ili ćutati - pitanje je sad? Ko je kriv za incidente? Šta rade i kako sude sudije?... Uz sve to, predstavljamo i 20 najuspešnijih nemačkih ovčara u nas, kao i sve mlade i zrele šampione za 1998. godinu, broj suđenja, najuspešnije odgajivačnice i plasmane jugoslovenskih pasa na izložbama u inostranstvu.

Piše Ivan Lukić

SAVETI: SMEŠTAJ, ODGOJ, ISHRANA...

Pripreme za dolazak šteneta

Tema o kojoj je ovde reč često je eksploatisana, ali s obzirom na to da se greške napravljene u početku odgoja teško ispravljaju, ni jedan tekst iz ove oblasti nije suvišan. Zato u ovoj rubrici i želimo da obradimo sva pitanja koja bi postavio i svaki budući vlasnik šteneta nemačkog ovčara. Za početak, ovde možete naći odgovore na pitanja: Da li držati psa u stanu, kako napraviti kućicu, kako nabaviti štene, ići na izložbe ili ne?... Učestvujte i vi u kreiranju ove rublike. Kako? Pitanjima, sugestijama, predlozima...

Piše Aleksandar Saša Vuković

REČ DRESERA

Razvojne faze

Prva životinja koju je praistorijski čovek uveo u svoj dom bio je pas. Od tada pa do danas on je najverniji čovekov pratilac. Tokom niza godina stvoren je poseban odnos između čoveka i psa, o čemu postoje brojni zapisi, crteži i priče. Vremenom, čovek je za svoje potrebe, počeo da obučava pse, a kasnije da vrši i selekciju u odnosu na sklonosti pasa, te su nastali lovni, ovčarski i službeni psi koji će biti tema naših tekstova. Biće reči o pripremi za obuku tokom odrastanja, a i o samoj obuci mladog psa. U ovom tekstu možete saznati: Kako se razvija odnos čoveka i psa, kako štene raste i mentalno se razvija, formirajući karakterne crte, kroz razvojne faze i, konačno, kako treba socijalizovati štene?

Piše Dragan Jovanović Jovamba, kinološki sudija za rad službenih pasa, instruktor i marker

ŠAMPIONATI: SV-BUNDESSIEGERZUCHTSCHAU 1999. U KARLSRUEU

Trijumf Bad-Bolla

Jubilarni ziger, u godini kada je slavljen prvi vek postojanja WUSV-a, SV-a i same rase, propratila je i ekipa naših saradnika. Na osam strana donosimo komplatan izveštaj o broju prijavljenih i izlaganih pasa, grupa potomaka i odgajivačkih grupa, najkompletnije plasmane svih razreda, statističke podatke o zastupljenosti krvnih linija, ocene i plasmane učesnika iz naše i susednih zemalja i foto-izveštaj sa više od 40 fotografija.

Pripremili: Tanja Popović, Nenad Milojević, Uglješa Stančić, Robert Gvačić i Ilija Spasenović

PRAVILNICI: UZGOJNI PREGLED - KORUNG

Ko, gde, kad, kako, zašto?

U cilju što bolje informisanosti i podizanja nivoa kinološke pismenosti u nas, u nekoliko nastavaka objavićemo prevode i komentare pravilnika WUSV-a i SV-a za dobijanje uzgojne dozvole, polaganje sudijskog ispita, prijave legla, tetoviranje štenadi i izradu rodovnika, DNA testa... U ovom broju predstavljamo kompletan prevod Pravilnika za polaganje kerunga, od prijave, preko izvođenja na pregled do dodeljivanja uzgojne dozvole. Specijalni dodatak uz tekst su i skice koje objašnjavaju postupak izvođenja provere rada u odbrani i napadu.

Pripremili Zoltan Vatai i Milan Medić

POČECI ORGANIZOVANE OBUKE PASA

Sportska obuka - Schutzhund

Schutzhund (suchund) je nemačka složenica koja se na srpski jezik ne može prevesti samo jednom rečju. Izvorno značenje te složenice je "zaštitni pas". U prenesenom značenju, koristi se kao naziv za "sportsku obuku pasa". Pod tim značenjem je već toliko poznata širom sveta, da se više i ne prevodi. To je i razumljivo jer se suchundom, kao sportom, danas bavi mnogo ljudi, a desetine hiljada pasa, na svim kontinentima, svake godine učestvuje u njemu.

Piše Zoran V. Nikolić

(Preneto iz "Doberman magazina")

PREDSTAVLJAMO LEGENDE NAŠE RADNE KINOLOGIJE: BOND VON APALUSSO

Morao je da bude spasen

Na duhovit način ispričana priča o jednom od najboljih jugoslovenskih radnih pasa svih vremena. O tome gde je oštenjen i odgajen, kako je i zašto morao da bude "spasen", kako je rastao, kako je tekla njegova takmičarska karijera... Pročitajte obavezno!

Piše Vladan Drobnjak

EDUKACIJA

Pseći obrazovni sistem

Kratko ali i veoma stručno objašnjenje značenja i izvođenja svih radnih ispita značajnih za nemačke ovčare

Piše Milan Medić

JESTE LI ZNALI...

Odakle potiče pas?

SPECIJALKE: PRVI MEMORIJAL BRAĆE MARTIN

U čast velikana

Prva specijalka u 1999. godine održana je tek početkom oktobra zbog agresije Natoa na našu zemlju. Zbog tih okolnosti na izložbi su sudile sudije iz Slovenije i Mađarske. Organizacija je bila solidna, suđenje korektno, kvalitet pasa dobar, a rad u disciplini "odbrana i napad" katastrofalan...
U prilogu: kompletni plasmani i fotosi najuspešnijih pasa specijalke.

Piše Ivan Lukić

SPECIJALKE: TREĆI KAPOŠ KUP

Naši probili led

Treći Kapoš kup bila je prva izložba u inostranstvu na koju su naši izlagači, neposredno po prestanku Nato agresije na Jugoslaviju, uspeli da odu i sa velikim uspehom reprezentuju našu zemlju. U prilogu: plasmani i fotosi pasa.

Pripremili Keri Erne i Laslo Drapoš

KRVNE LINIJE: NOSIOCI UZGOJA (prvi deo)

Mutz von der Peltzierfarm

Uzgojna ocena, krvno srodstvo, konstitucionalni tip, ocena dobijena na Šampionatu, karakterne crte, glavne prednosti i nedostaci, krvna linija, kritička analiza grupe potomaka, genealoško stablo pasa ove krvne linije u našoj zemlji i Nemačkoj i fotosi najpoznatijih pasa.

Preveo i pripremio Dušan Marinović

(Izvor "Pastore tedesco" i "Speciale Works Dogs")

LISTA PARENJA

Legla u našoj zemlji

Ovom rubrikom našeg lista predstavljamo svim zainteresovanim odgajivačima i ljubiteljima ove rase uvid u aktuelno stanje odgoja nemačkih ovčara u našoj zemlji. Svi zainteresovani vlasnici priplodnjaka i uparenih ženki mogu da pošalju kopije potvrde o parenju, sa podacima o ocu i majci mužjaka i ženke, na našu adresu. Objavljivanje podataka je besplatno. Podaci o parenjima u Nemačkoj preuzeti su iz Nachrichten des SV-zuchtbuchamtes, zvanične liste parenja SV-a. Podatke o parenjima u nas, zbog dobro poznate situacije našeg odgoja nemačkih ovčara, redakcija nije u stanju da proveri (jer se Savezu parenja prijavljuju tek prilikom izrade rodovnika za štenad) te ćemo ih objavljivati onako kako ih dobijemo od vlasnika. Objavljeni podaci dobijeni su od vlasnika mužjaka, te za njihovu eventualnu netačnost i nekompletnost Redakcija ne može snositi odgovornost.

.........

IMPRESUM ŠTAMPANOG IZDANJA

Osnivač i izdavač: Marketing agencija NATURA PRESS
NO Magazin - Revija za odgajivače i ljubitelje nemačkih ovčara

DIREKTOR Dušan Marinović, dipl. pol

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK Ivan Lukić

STALNI SARADNICI: Vladan Drobnjak, Aleksandar Saša Vuković, Tanja Popović, Nenad Milojević, Milan Medić, Srđan Udovički, Bojan Milojević, Dragan Jovanovic-Jovamba, Zoltan Vatai i Keri Erne

Kompjuterska obrada teksta i prelom: NATURA PRESS

Kolor separacija "VIS STUDIO", Novi Beograd

Štampa: "GRAFOPRINT", Zemun

Adresa redakcije: Revija NO Magazin, Sušačka 3a, 11010 Beograd
Telefoni: 011/3970-742, 8040-584 i 063/254-738

Redakcija ne snosi odgovornost za sadržaj reklamnih poruka u malim ili velikim oglasima. Rukopisi, fotografije i logotipi se ne vraćaju

Revija NO Magazin bila je zavedena u Registar sredstava javnog informisanja koji se vodi u Ministarstvu za informisanje Republike Srbije pod brojem 2877