petak, april 03, 2020

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Purpurni vrganj

(Boletus rhodopuprpureus)

gljiva purpurni vrganj 01

Još jedna veoma lepa gljiva. Pojedini autori ga smatraju retkom vrstom, međutim ja ga nalazim veoma uredno, praktično svake godine na nekoliko mesta, uglavnom uz hrast, ali uvek na osunčanoj padini i nikada u šumi, uvek na otvorenom.

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Obična (osetljiva) uvijača

(Paxillus involutus)

Gljiva obicna uvijaca 01

Ova gljiva je otrovna! Moguća je njena zamena sa pojedinim vrstama mlečnica ali ni sa jednom gljivom interesantnom za konzumiranje. Inače, ova vrsta je česta i obilno rađa pa je šteta što nije za upotrebu…

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

 

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Obična koprenka

(Cortinarius trivalis)

gljiva obicna koprenka 01

Gljiva obična koprenka nije jestiva pa, s obzirom na to da pripada rodu u kojem ima više opasnih nego jestivih vrsta, savetujem da ne eksperimentišete sa njom. Ipak, vredi je upoznati…

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

 

AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 91: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Rudnjača, pečurka ili šampinjon

ABM 91 strana 57         

Rudnjača, pečurka ili šampinjom (Agaricus campestris) je jedna od najpoznatijih i najkonzumiranijih vrsta, ali svakako kao uzgajana  i konzumna vrsta, koju najčešće srećemo na tržnicama u ovom ili u nekom od selekcionisanih varijeteta.

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Crna truba

ABM 90 str 57 Vlada 

Crna truba (Craterellus cornucopoides) je gljiva koja ne liči na gljivu jer njeno plodno telo podseća na trubu ili fanfaru

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Usamljena (ljuskava) muhara

(Amanita strobiliformis)

gljiva usamljena muhara 01 

Ovu gljivu sam nalazio samo u svojoj bašti uz jele (omoriku?) ali nikada u šumi. Vrlo krupna i robustna vrsta, koja, skoro redovno, rađa. Nažalost, njena jestivost je ostala neproverena, odnosno ja je nisam proveravao. U stručnoj literaturi sam, međutim, nailazio i da je jestiva… Pronašao sam i dva napisa američkih autora u kojima se kaže da ova vrsta sadrži određene otrove specifične za otrovne muhare (muscimol i ibotensku kiselinu) pa se nisam usudio da je probam. 

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing