GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Peharasta rebrašica
(Helvella acetabulum)
Peharasta rebrašica je prolećna vrsta gljiva, ne osobito česta, neproverene jestivosti pa zato preporučujem da sa njom nikako ne eksperimentišemo...
Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing
Osobine vrste:
Šešir: ako se može uopšte govoriti o šeširu (pošto ova vrsta nema jasno izdiferencirane ni stručak ni šešir) on je oblika činije koja je, često, pravilnog oblika. Boja je smeđa, sa spoljne strane, a od ivice prema bazi sve je svetlija.
Stručak: i ovo je, uslovno rečeno, stručak. On je vrlo kratak, narebren, svetlije boje od šešira. Toliko je kratak da se lako može prevideti.
Meso: veoma je tanko i miriše na zemlju. Ne znam kakvog je ukusa meso ove gljive jer je nisam probao.
Vreme i mesto rasta:
Raste u proleće, kasnije od moždanica i na sličnim mestima. Peharastu rebrašicu, koja je na gornjoj slici, pronašao sam na oko hiljadu metara nadmorske visine. Raste u mešanim šumama, na stelji i verovatno da nije vezana za određenu vrstu drveta.
Upotrebljivost:
Jestivost peharaste rebrašice nije proverena ali s obzirom na to da pripada rodu Helvella nije za eksperimentisanje! Pretpostavlja se da je slične upotrebljivosti kao i srodni hrčci, pa dakle: veoma riskantno. Imajmo to na umu.
Natura Online (8.6.2021)