eKnjiga Gastronomski vodič kroz šumu
• Drugo dopunjeno i izmenjeno izdanje digitalne knjige Vladimira Janjića. Priručnik za sve ljubitelje gljiva, gastronome i kulinare. Dostupno samo u digitalnom formatu daunloudom na vaš hard disk. Ne postoji štampano izdanje. 322 strana, 180 fotografija. Detaljan opis 69 balkanskih gljiva sa 70 originalnih recepata i predloga za njihovu pripremu. Beograd, mart 2017.
ISBN 978-86-918931-0-1
• Opšti i pojedinačni detaljni opisi gljiva: gde i kada rastu, upotrebljivost, moguća zamena, brojni praktični saveti...
• Kako sačuvati gljive za zimu
• Gljivarski recepti: jela, čorbe, salate, sosovi, gljive sa testom, gljive sa i bez mesa, posebni specijaliteti
• Knjiga se čita na svim računarima, laptopovima, tabletima i pametnim telefonima.
• CENA ZA KUPCE IZ SRBIJE: 1.000 RSD (daunloud eKnjige), plaćanje putem poštanske PostNet uputnice ili na račun.
• CENA ZA KUPCE IZ INOSTRANSTVA (VAN SRBIJE) KOJI KUPUJU PLATNOM KARTICOM PREKO PAYPAL-a: 9,00 € (daunloud putem dobijenog linka).
Više informacija na:
Mob/Viber: ++381(0)640569198 ili
++381(0)113099630 ili Mob/Viber: ++381(0)63254738 ili na
IZ RECENZIJE
„Knjiga Vladimira Janjića Gastronomski vodič kroz šumu jedna je od onih konkretnijih. Nastala gotovo slučajno, zapravo na moje insistiranje da se između ovih digitalnih korica, sačuva od zaborava ono što smo Vlada i ja, tokom gotovo pet godina, radili na portalu Natura Online, gde smo, u sezonskom kontinuitetu, objavljivali gljive koje je on sakupljao i slikao, a potom, od onih jestivih, lično pripremao delikatese i slao mi njihove recepte - nastala je ova knjiga o našim balkanskim gljivama, sa njihovim opisima, najvažnijim osobinama, mestu i vremenu njihovog rasta, načinima čuvanja, upotrebljivosti, mogućim zamenama sa onim opasnim...
Ipak, autor tvrdi da je ovo pre svega - gljivarski kuvar. Slažem se sa njim ali i dodajem - ekstra kuvar! I ne samo to! Jer, u svom prvom delu ova knjiga nudi sijaset veoma korisnih informacija i saveta neophodnih svima, a posebno gljivarima-početnicima.
Knjiga se može čitati i od početka i od kraja, po poglavljima. Ona je i odlično uputstvo kako bezbedno početi sa gljivarenjem što nije nevažno. Međutim, posebnu aromu i ukus ovoj publikaciji daju brojni recepti sa gljivama u drugom delu knjige; tu su zanimljive i ukusne čorbe od gljiva, salate i nesvakidašnji sosovi, originalni recepti za pripremu gljiva sa testeninom, zatim oni sa mesom ali i bez mesa... Čak i ona ekstra jela koja je autor nedavno probao u dalekom Lisabonu gde je jeo fantastični italijansko-portugalski rizoto sa gljivama i neverovatne deserate od suvih vrganja. Da čovek ne poveruje šta se sve može spremiti od gljiva!
Zato je ova knjiga, u velikoj meri, namenjena ne samo ljubiteljima gljiva već i onim okorelim hedonistima i gastronomima; onima koji i dalje neumorno istražuju skrivene pa i zaboravljene mirise i ukuse majke Prirode... Zato ni naslov ove knjige nije mogao biti drugačiji.”
Dušan Marinović
Ceo sadržaj knjige pogledajate niže, kao i detaljno uputstvo za naručivanje i kupovinu eKnjige.
1. Naručivanje eKnjige za kupce iz Srbije:
A) Na POSTNET UPUTNICI u vašoj pošti, za eKnjigu GASTRONOMSKI VODIČ KROZ ŠUMU, ukupno uplatiti 1.000 dinara (link za daunloud digitalne knjige šaljemo vam mejlom), na adresu: Dušan Marinović (Draginje Gavrilović 3a, 11010 Beograd) mobilni tel 063 254 738 sa obaveznom napomenom šalterskoj radnici u pošti da se novac podiže na šalteru pošte (čime smanjujete svoje troškove kupovine).
ODMAH posle uplate u bilo kojoj našoj pošti obavezno, sms porukom na broj telefona 063 254 738 ili mejlom na adresu
Po evidentiranoj uplati (sama Pošta nam šalje odmah SMS poruku o tome!), pripremićemo odmah vaš personalizovani primerak eKnjige GASTRONOMSKI VODIČ KROZ ŠUMU i, posle najviše sat-dva, poslati vam na vaš mejl LINK sa koga možete bez problema da preuzmete (daunloudujete), na svoj hard disk, digitalnu knjigu (oko 153 MB).
B) UPLATOM NA TEKUĆI RAČUN (eBanking):
115-0038163254738-09 Mobi banka
Svrha uplate: Digitalna knjiga "Gastronomski vodič kroz šumu"
Primalac: Dušan Marinović, Draginje Gavrilović 3a, 11010 Beograd
Uplatu potvrdite obavezno telefonom ili mejlom. Zbog obavezne signifikacije svake eKnjige i naše evidencije kupaca, molimo da mejlom pošaljete svoje podatke: ime i prezime, ulica i broj, poštanski broj i mesto stanovanja, broj mobilnog telefona i vašu aktuelnu imejl adresu na koju treba da vam pošaljemo link.
Digitalna knjiga se ne može poslati tzv. pouzećem.
2. Naručivanja eKnjige samo za kupce van Srbije:
GASTRONOMSKI VODIČ KROZ ŠUMU, odnosno LINK za preuzimanje digitalne knjige, možete kupiti online po ceni 9,00 € vašom platnom karticom preko Pay Pal-a.
Sistem plaćanja preko Pay Pal-a je potpuno bezbedan i siguran.
Odmah posle uplate pošaljite nam obavezno mejlom, na adresu
Ne zaboravite da nam pošaljete svoju aktuelnu mejl adresu na koju ćemo vam, odmah po evidentiranju uplate, a za najviše sat-dva, poslati link za daunloud vaše digitalne knjige.
Napomena: Od Vaše uplate preko Pay Pal-a do našeg slanja linka za daunloud eKnjige u vaš mejl inbox može da prođe najviše nekoliko sati (od 09-20h). Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte.
Knjige ne šaljemo pouzećem.
> Online kupovina LINKA za preuzimanje knjige "Gastronosmki vodič kroz šumu", samo za kupce iz inostranstva (van Srbije), platnom karticom, preko Pay Pal-a, na vaš hard disk = 9,00 €:
Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) knjigu NE MOGU platiti preko Pay Pal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije.
IZ SADRŽAJA KNJIGE GASTRONOMSKI VODIČ KROZ ŠUMU:
Uvod
Prvo poglavlje - Opšti opis gljiva
1. Opšti opis gljiva
2. Građa plodnog tela
- Šešir (građa donje strane, cevčice i pore, listići, oblik, boja, površina i kožica šešira)
- Drška (oblik, uzdužni presek, boja i površina drške, prsten, manžetna, ostaci ovoja, baza drške)
- Spore
- Meso (struktura, promena boje, miris, ukus, zaštitini ovoj)
3. Promenljivost boje i forme (rizici pri određivanju vrste gljiva)
4. O otrovnosti gljiva (gljivlji otrovi)
- Simptomi trovanja pečurkama
- Muskarinski i mikoatropinski sindrom
- Oprez sa ranim i velikim hrčkom
- Gastrointestinalni sindrom
- Alergoidni (koprinski) sindrom
- Giromitrinski sindrom
- Trovanja sa zadrškom
- Orelaninski ili parafaloidinski sindrom
- Faloidinski sindrom
- Metode lečenja od trovanja gljivama
5. Lekovitost gljiva
6. Kada i gde rastu gljive
7. Pre izlaska na teren (pet gljivarskih pravila)
Drugo poglavlje - Opisi gljiva
1. Biserka
2. Panterova muhara
3. Zelena pupavka
4. Muhara
5. Blagva ili jajčara
6. Pečurka, šampinjon, kračun
7. Rudnjača, pečurka, šampinjon
8. Srndać, sunčanica, srndak
9. Turkinja
10. Rana livadarka
11. Krunasta vitičarka
12. Šumska pljosnatica
13. Modrikača
14. Šljivovača
15. Rudoliska olovasta
16. Miška, borov mišić
17. Blistava žutoliska
18. Đurđevača
19. Šarena gnojištarka
20. Velika gnojištarka
21. Krasnice
22. Golubača
23. Šečerka, jestiva krasnica
24. Bleda (žuta) krasnica
25. Crna krasnica
26. Ljutica, paprenjača, mlečnica, bela
27. Kravlje vime
28. Presnac
29. Hrastova mlečnica
30. Rujnica, brinovka
31. Velika vlažnica
32. Borov čavlić
33. Zavodnica
34. Baršunasta (zimska) panjevčica
35. Sumporača
36. Puza
37. Grmača
38. Vrbovača
39. Bukovača
40. Šumsko pile, žuto pile, žuti hleb
41. Goveđi jezik
42. Judino uvo
43. Kozija (bukvina) brada
44. Crni vrganj
45. Hrastov letnji vrganj
46. Ludara
47. Kraljevka
48. Smeđa kraljevka
49. Kravlja balega
50. Gorki vrganj
51. Kovara
52. Glatkonoška
53. Zelenjača
54. Podstavka
55. Ded ili topolov ded
56. Turčin, jasikin turčin
57. Vučji hleb, borovnjača, slinavka
58. Osinac
59. Slezovac
60. Prosenak, žuta ježevica
61. Lisičara
62. Crna truba
63. Smrčak
64. Prstenasta smrčkovica
65. Crno sedlo
66. Pasji stršak
67. Puhara
68. Babino uvo
69. Hrastova sjajnica
Treće poglavlje - Konzerviranje gljiva (Kako sačuvati gljive za zimu)
1. Sušenje gljiva
2. Salamurenje i kiseljenje gljiva
3. Zamrzavanje gljiva
4. Mariniranje gljiva
5. Pasterizovanje gljiva
6. Ruski recept za soljenje gljiva
7. Turšija od šitakija i bukovače
Četvrto poglavlje - Gljivarski recepti
Čorbe
1. Čorba od lisičarki
2.Čorba od gljiva
3. Čorba od gljiva na mleku
4. Čorba od šaranove glave i smrznutih gljiva
5. Čorba od gljiva i kopriva
6. Boršč sa suvim vrganjima
7. Čorbasta prolećna rapsodija
8. Kapama sa gljivama
9. Okroška - hladna čorba sa gljivama
Salate i sosovi
1. Salata od sirovih šampinjona
2. Salata od sirovih vrganja
3. Salata od šampinjona i jaja
4. Gljivarski koktel
5. Sos od gljiva
Gljive sa testom
1. Gljivarska karbonara
2. Špageti sa lisičarom
3. Taljatele sa gljivama i tikvicama
4. Piletina sa gljivarskim prilogom
5. Palačinke sa vrganjima
6. Pizza bez testa
7. Špageti sa miškom i pesto sosom
Gljive sa mesom
1. Ratno prase
2. Južnjačka uteha
3. Bataci sa suvim vrganjima u mleku
4. Kvrguš sa gljivama
5. Fileti soma na gljivarski način
6. Ćevap sa gljivama
7. Janija od gljiva i kopriva
8. Pileća janija sa gljivama
9. Uštipci od goveđeg jezika sa suvim vrganjima
10. Letnja mandža
11. Piletina sa gljivama i rokforom
12. Lovački paprikaš sa suvim gljivama
13. Piletina sa mariniranim gljivama – orijentalna varijanta
14. Zimska musaka sa suvim gljivama
15. Beli kapric
16. Musaka Balkanika
17. Letnja đuvečka
18. Carski luk
19. Crno na belo
20. Testenina sa suvim gljivama
21. Pileće iznutrice sa suvim gljivama
22. Bungur - staro srpsko jelo
Gljive bez mesa i ostali recepti
1. Gurmanska pljeskavica od kopriva i gljiva
2. Gratinirana jajčara
3. Ljutica na žaru
4. Posne suve paprike punjene suvim vrganjima
5. Puding od suvih vrganja
6. Rendane tikvice sa gljivama
7. Pljeskavice od gljiva
8. Pečurke u bešamel sosu
9. Gljive pržene „natur”
10. Pečeni šampinjoni
11. Gratinirane pečurke
12. Omlet „rano proleće”
13. Omlet ala Odri Hepber
14. Gljive „saganaki”
15. Vegetarijanski lonac
16. Testenina sa suvim gljivama i kiselim kupusom
17. Prolećni rizoto
18. Hram gljiva u Lisabonu: Santa Clara dos Cogumelos
19. Rizoto Santa Klara
20. Strast Svete Klare
21. Slatko od crne trube
Fotke iz naše kuhinje
Beleška o autoru
......
Dodatne informacije:
Vladimir Janjić, autor
Mob/Viber: ++381640569198
ili
Dušan Marinović, urednik
Tel: ++381113099 630
Mob/Viber: ++38163254738
Skype: dusan_marinovic
.....
(Natura Online, poslednja izmena: 31.3.2024)