petak, jul 01, 2022

 

USPEŠNO ZAVRŠENA "ZEMUNSKA BUĆKA 2014"

Najteži ulovljeni som imao 16,3 kilograma

Zemunska bućka 2014 

Zemunska bućka 2014. јe takmičarska manifestaciјa lova soma na bućku koјu je, drugi put za redom, organizovala nevladina organizaciјa Evropski centar "Dunav". Takmičenje je održano u nedelju, 3. avgusta, na Dunavu, a vredan ulov, posle šest sati bućkanja i nadmudrivanja sa somovima, na Zemunski keј, odnosno na marinu-splav "Nautičar“, blizu Stare kapetaniјe, donelo je 12 dvočlanih ekipa među kojima je, ovog puta, najuspešnija bila ona iz Zemuna koju su činili Nikola Balać i Petar Lujić. Foto-album na CD-u sa ove manifestacije, koji sadrži 225 profesionalnih fotografija visoke rezolucije, inače urađen kao digitalna knjiga u Flash-u, može se naručiti na telefone 063 254 738 i 011 3099 630. Uostalom, pogledajte demo-prikaz ovog dokumentarnog foto-albuma ovde.

Tekst i fotografije Dušan Marinović

 

KOLIKO JE OPASNA RIBLJA TRIHINELA IZ NAŠIH REKA?

Parazit u mesu štuke, soma, smuđa i šarana

ribljiparazit03

U Srbiji je po prvi put zabeležena pojava parazita koji napada ribu, pre svega smuđa i soma, ali i druge gravbljivice. Ovim parazitom, koji prenosi kormoran i siva i bela čaplja, mogu se zaraziti i ljudi ali uz dobru termičku obradu ribljeg mesa, tvrde stručnjaci, nema opasnosti po zdravlje. Ipak, ne treba mnogo "eksperimentisati" sa zaraženom ribom iz naših reka i kanala jer se on kod zaraženog lica može odstaniti samo hiruškim putem. Zato je pojava riblje trihinele u našim vodama i povod da se dobro zamislimo o poreklu i kvalitetu ribe koju kupujmo i jedemo…

Piše: Natura Online

 

RIBOLOV: SILURUS GLANIS

Som: Buđenje rečnih džinova

evropski-som-silurus-glanis

Evropski som je naša najveća slatkovodna riba, izuzimajući morunu, koja je migratorna vrsta i u reke zalazi radi mresta. Naseljava tekuće i stajaće vode centralne i istočne Evrope, zapadne i jugozapadne Azije. U zapadnoj Evropi ga nema. U našoj zemlji je najrasprostranjeniji u nizijskim velikim rekama, a najviše u Dunavu. Voli muljevito, mekano dno, a naročito se zadržava u limanima. Veran je mestu koje je izabrao i ne odlazi daleko.

Pišu Srđan Milošević i Denis Marinović

 

UTICAJ VODE NA USPEH U RIBOLOVU

Kada i kako?

voda-i-robolov

Posvetiti malo vremena detaljnom posmatranju vode na kojoj se lovi pre početka ribolova može i te kako uticati na njegov ishod....

Piše Stevan Banković

 

ZANIMLJIVOSTI

Iz sveta ribolova: ribe i mesec

karikatura-ribe-za-trpezom

Od davnina pecaroši pokušavaju da ustanove vezu između mesečevih mena i aktivnosti riba vezanih za ishranu. Poslednja istraživanja i posmatranja u tom pogledu potvrđuju da je najbolji period za ribolov oko mladog meseca (tri-četiri dana pre, za vreme i četiri-petdana posle), dok je najnepovoljnije razdoblje za vreme punog meseca jer se ribe tada hrane noću. Taj je fenomen još izraženiji po vedrom vremenu, kada mesečina obasjava nebo. Oko prve i poslednje četvrti ribe ponovo grizu danju.

Pripremio Stevan Banković

 

SKOBALJ UZIMA MAMAC NEŽNO I LUKAVO

Jatna riba

skobalj2

Skobalj, ljkobalj, podust, jatnik, šljivar... a ima još puno narodnih imena, najbrojnija je riba u našim rekama. Naseljava sve regione, od nizijskih do pastrmskih voda, ali su najbrojniji u regionu mrene.

Piše Stevan Banković