LEP JESENJI RIBOLOV NA MLAVI

Šaran jede pred zimu

saran-sa-mlave

U ovo vreme kada je voda zahladnela, a riba još nije legla, pravi majstori znaju gde i kako da dođu do dobrih ulova...

Piše Dušan Stanojević

U ovo vreme kada je voda zahladnela, a riba još nije legla, pravi majstori znaju gde i kako da dođu do dobrih ulova. Dvojica mladih Kragujevčana, Branimir Milošević i Nikola Simić su na Mlavi proteklog vikenda uhvatili dva kapitalna šarana, težine od 7,6 i 8 kg.

Pecali smo, kaže Bane, negde na sedmom kilometru od Kostolca, a tu je voda i u zimskom periodu toplija i daje lepe ulove svih vrsta riba. Pripremili smo dobru prihranu za hladno vreme, sa mesnim aromatima školjke, raka, oktopusa i sa dosta proteina. U ovo vreme šaran se priprema za zimu i dobro jede.

Kada smo odabrali mesto i postavili štapove prvih 12 sati nije ni pipnulo. Ali kukuruz nije izdao; od 10 sati kada je udario prvi do 16 časova "palo" je šest komada, od kojih su dva koje smo zadržali bili baš dobri.

Naš pribor je uvek utegnut, štapovi Greys x-flite+50, mašina Shimano big baitronner LC, najlon Awa -shima perfekt line 0,30 mm i udice Fox arma 1.

Ali Mlava je brza voda i da nije bilo Nikole, teško bi se jedan ribolovac sam izborio. Nikola kaže da je bilo dosta muke oko izvlačenja, ali meredov je "odradio posao". On dodaje da je njegova specijalnost ribolov na jezeru u Šumaricama, na kome peca od detinjstva i da je imao ulove koji nisu ništa lošiji od ovih.

Za šarana, kaže, treba odabrati dobro mesto i hraniti ga uvek u isto vreme i ujutru i uveče. Hrana i mamci su stvar iskustva, ali na mirnim vodama bolji je bojli.

Ne odustajemo od daljih izlazaka na vodu dok je vreme kao danas, iznad 15 stepeni, i nadamo se da će biti još lepih ulova.

.........

Glas javnosti (6. decembar 2009)

Natura Online (7.12.2009)