Gljivarski recepti: carski rizoto
• A danas: gljivarski ručak. Slavka je spremila odličnu čorbu od suvih vrganja a ja sam bio zadužen za rizoto sa blagvom ili jajčarom, jednom od najukusnijih gljiva koja, s pravom, nosi još i nazive kneginja, gospa, rujnica… a na latinskom (Amanita cesarea) njeno ime znači - carska! Po meni, takav nam je bio i današni ručak koji smo morali da zalijemo i sa po čašom domaćeg kaberne savinjon vina...
Priprema, piše i fotografiše: Dušan Marinović
- Detalji
- Pregleda: 1197
Gljivarski recepti: plavi patlidžan na gljivarski način
• Ovo jelo ne zahteva nikakvu salatu. Može da se sprema i bez sira i onda bi zadovoljavalo sve veganske zahteve. Uglavnom, uz ovo ukusno jelo prijaće vam neko lagano crveno vino...
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 1050
Pročitaj više: Plavi patlidžan na gljivarski način
GLJIVARSKI RECEPTI
Mladi krompirići sa gljivama
Ovo može biti samostalno jelo ali i prilog uz kakvo meso. Ako se služi kao jelo onda preporučujem srednje jako crveno vino poput merloa, prokupca…
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 928
Pročitaj više: Mladi krompirići sa gljivama
GLJIVARSKI RECEPTI
Posne sarme
Evo jednog recepta kojim možemo da se sladimo dok postimo. Ovo su jedne od najukusnijih posnih sarmi koje sam probao, pa preporučujem da se proba...
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 1295
GLJIVARSKI RECEPTI
Kiseli kupus sa suvim gljivama
Ovo može biti samostalno jelo ili prilog uz neko meso. Uz ovaj specijalitet preporučujem belo vino...
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 1094
Pročitaj više: Kiseli kupus sa suvim gljivama
GLJIVARSKI RECEPTI
Okroška
Na maslinovom ulju prodinstati seckani crni luk i narendano korenasto povrće. Kada povrće omekša dodati 400 g gljiva (preporučujem lisičare mada mogu i druge, a mogu i suve). Međutim, ako gljive nisu sveže onda se dodaju sa bujonom...
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 1179
GLJIVARSKI RECEPTI
Pirog u sosu od suvih gljiva
Ovo veoma ukusno jelo možete da pripremite na više načina. Zato sam ovde i ostavio više varijanti pa se vi odlučite za onu koja vam se najviše sviđa…
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 1011
Pročitaj više: Pirog u sosu od suvih gljiva
GLJIVARSKI RECEPTI
Slatko sa gljivom babino uvce
Osim što je naziv ove gljive zanimljiv (ranije sam ovde već objavio opširniji tekst o njoj) babino uvce je interesantna i po svojoj jarko crvenoj boji (koja se ne gubi ni kuvanjem) te zato ova gljiva može da posluži i kao izuzetan dekorativni detalj u raznim jelima. Ukus i miris ove gljive nisu posebno izraženi pa se može kombinovati sa čime god želimo. Ako se neko pita zašto je sakupljati, a ne želi samo dekorativan detalj na stolu, treba reći da ova gljiva potencijalno razređuje krv, izvlačim analogiju iz njene srodnice, judinog uva, za koju je ovaj efekat već dokazan…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić. dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 1255
Pročitaj više: Slatko sa gljivom babino uvce
GLJIVARSKI RECEPTI
Boranija sa suvim gljivama
Evo još jednog zanimljivog recepta. Zašto? Ovo je jedina boranija koja mi se sviđa. Ostale, eventualno, mogu da jedem ali ovu boraniju sa gljivama stvarno volim…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 1017
Pročitaj više: Boranija sa suvim gljivama
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Čuvanje gljiva zamrzavanjem
Kao i većinu drugih namirnica i gljive je moguće, dubokim zamrzavanjem, sačuvati za upotrebu duže vreme. Ovaj način konzerviranja primenljiv je praktično na sve vrste gljiva, ali ne pod istim uslovima i na isti način.
Piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 9361
Pročitaj više: Čuvanje gljiva zamrzavanjem
GLJIVASKI RECEPTI
Harambašin lonac
Za ova jelo potrebno je malo mašte, nešto kopriva, sezonskih gljiva, goveđeg bujona, malo kačkavalja i više začina. Evo kako se sprema ovo ukusno jelo…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 1646
Pročitaj više: Harambašin lonac