petak, avgust 06, 2021

GLJIVARSKI RECEPTI

Gljivarski kiš

gljivarski kis 2

U principu, ovo je toplo predjelo ali može biti i dobar doručak pa i večera. Šta nam je potrebno od namirnica i kako spremiti ovaj ukusni gljivarski kiš?…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Jagnjeća iznutrica sa suvom gljivom srndać

gljiva suvi srndac i iznutrice

Prvi put u receptu navodim suve srndaće kao prvi izvor mada bi ovo jelo sasvim dobro "funkcionisalo" i sa bilo kojom drugom suvom gljivom. Pirinač na slici nije baš sasvim običan ali recept mogu da dam i kasnije. U svakom slučaju, verujem da će vam se ovo jelo sa gljivama veoma dopasti… 

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Slatko sa gljivom babino uvce

slatko sa babinim uvcetom 01A 

Osim što je naziv ove gljive zanimljiv (ranije sam ovde već objavio opširniji tekst o njoj) babino uvce je interesantna i po svojoj jarko crvenoj boji (koja se ne gubi ni kuvanjem) te zato ova gljiva može da posluži i kao izuzetan dekorativni detalj u raznim jelima. Ukus i miris ove gljive nisu posebno izraženi pa se može kombinovati sa čime god želimo. Ako se neko pita zašto je sakupljati, a ne želi samo dekorativan detalj na stolu, treba reći da ova gljiva potencijalno razređuje krv, izvlačim analogiju iz njene srodnice, judinog uva, za koju je ovaj efekat već dokazan…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić. dipl. ing

GLJIVARSKI RECEPTI

Palačinke sa gljivama i telećim mozgom

Palacinke sa suvim gljivama i mozgom

Ovo jelo se sprema za četiri osobe. Zato je potrebno prethodno ispeći 12 palačinki (za koje ne dajem recept jer je opšte poznat) ali predlažem da obavezno pročitate ovaj recept i uverite se koliko ova jelo može biti ukusno...

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Boranija sa suvim gljivama

Boranija sa suvim gljivama 01

Evo još jednog zanimljivog recepta. Zašto? Ovo je jedina boranija koja mi se sviđa. Ostale, eventualno, mogu da jedem ali ovu boraniju sa gljivama stvarno volim…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

GLJIVARSKI RECEPTI

Skandinavska musaka sa gljivama

skandinavska musaka sa gljivama

Uz ovo jelo, koje se veoma lako sprema, preporučujem belo vino ili neku prolećnu salatu...

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing