Gljivarski recepti
GLJIVARSKI RECEPTI
Okroška
Na maslinovom ulju prodinstati seckani crni luk i narendano korenasto povrće. Kada povrće omekša dodati 400 g gljiva (preporučujem lisičare mada mogu i druge, a mogu i suve). Međutim, ako gljive nisu sveže onda se dodaju sa bujonom...
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 653
GLJIVARSKI RECEPTI
Pirog u sosu od suvih gljiva
Ovo veoma ukusno jelo možete da pripremite na više načina. Zato sam ovde i ostavio više varijanti pa se vi odlučite za onu koja vam se najviše sviđa…
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 569
GLJIVARSKI RECEPTI
Pene sa gljivama na mleku
Ovo jelo je vrlo zgodno za spremanje jer se ne prljaju sudovi, bude brzo gotovo i nije uopšte loše! Evo šta nam je potrebno od namirnica i kako da spremimo pene sa gljivama na mleku…
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 790
GLJIVARSKI RECEPTI
Gljivarski kiš
U principu, ovo je toplo predjelo ali može biti i dobar doručak pa i večera. Šta nam je potrebno od namirnica i kako spremiti ovaj ukusni gljivarski kiš?…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 603
GLJIVARSKI RECEPTI
Jagnjeća iznutrica sa suvom gljivom srndać
Prvi put u receptu navodim suve srndaće kao prvi izvor mada bi ovo jelo sasvim dobro "funkcionisalo" i sa bilo kojom drugom suvom gljivom. Pirinač na slici nije baš sasvim običan ali recept mogu da dam i kasnije. U svakom slučaju, verujem da će vam se ovo jelo sa gljivama veoma dopasti…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 893
GLJIVARSKI RECEPTI
Slatko sa gljivom babino uvce
Osim što je naziv ove gljive zanimljiv (ranije sam ovde već objavio opširniji tekst o njoj) babino uvce je interesantna i po svojoj jarko crvenoj boji (koja se ne gubi ni kuvanjem) te zato ova gljiva može da posluži i kao izuzetan dekorativni detalj u raznim jelima. Ukus i miris ove gljive nisu posebno izraženi pa se može kombinovati sa čime god želimo. Ako se neko pita zašto je sakupljati, a ne želi samo dekorativan detalj na stolu, treba reći da ova gljiva potencijalno razređuje krv, izvlačim analogiju iz njene srodnice, judinog uva, za koju je ovaj efekat već dokazan…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić. dipl. ing
- Detalji
- Napisao: Vladimir Janjić
- Pregleda: 696