petak, novembar 27, 2020

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Svinjski vrat sa bakrenjakom

svinjski vrat sa bakrenjakom

Gljivu bakrenjak (borov čavlić, Gomphidus rutilus) već dugo koristim u ishrani ali kako je reč o jesenjoj vrsti, kada je i inače obilje vrsta, nikada je nisam probao samostalno, uvek je bila deo nekog gulaša sa mnogo vrsta, pa je nisam nikada probao baš kako treba. Ove godine prvi put sam probao da je pripremim tako da ona bude glavna zvezda. Ovo je rezultat: svi gosti su bili veoma zadovoljni...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pasta fažoli 

(Testenina sa pasuljem)

pasta fazoli sa gljivama

Za naše pojmove pomalo neobičan recept; zapravo prvu verziju ovog jela probao sam davno u Dalmaciji, a ovo bi bila moje interpretacija jer sam u recept ubacio malo gljiva. Važna napomena: mnogo je ukusnije ako koristite skuvan čorbast pasulj "od juče", nego samo pasulj iz konzerve...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVASKI RECEPTI

Harambašin lonac

harambasin lonac 01

Za ova jelo potrebno je malo mašte, nešto kopriva, sezonskih gljiva, goveđeg bujona, malo kačkavalja i više začina. Evo kako se sprema ovo ukusno jelo…  

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Ajmokac sa crnom trubom

Ajmokac sa crnom trubom 01 

Neko bi uz ovaj ajmokac servirao, možda, kiselo mleko ili pavlaku, ali ja ga volim i tako, bez ikakvog dodatka. Može biti čorba pre jela, a može biti i obrok-čorba odnosno glavno jelo. Uostalom, doda se malo više mesa i eto - ukusnog jela.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pileći bataci sa crnom trubom

pileci bataci sa crnom trubom 01

Ove batake servirati uz pire od graška i lagano crno vino. Ali, prethodno, evo recepta kako spremiti ovaj specijalitet…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI 

Klajsterone

klajsterone 01

U vodi namočiti suvu crnu trubu bar jedan, bolje dva sata. Ocediti namočene gljive i sitno ih naseckati. Vodu zagrejati neposredno do ključanja i izmešati sa brašnom… ipak, pročitajte ceo tekst kako spremiti ovaj izuzetan i neobičan slatkiš...

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing