Online magazin za one koji vole prirodu
Petak, Maj 30, 2025
  • Početna
  • Naša izdanja
      • Back
      • eKnjiga Dresura pasa 2 - Pitanja i Odgovori
      • eKnjiga Šarplaninac - Juče, danas, sutra?...
      • eKnjiga Dresura pasa - Pitanja & odgovori
      • eBook Dog training - Questions and Answers
      • eKnjiga Labrador retriver - Pitanja i odgovori
      • Knjiga Doberman - Kompletan vodič za vlasnike i ljubitelje rase
      • eKnjiga Gastronomski vodič kroz šumu
      • eKnjiga Ishrana - Mali priručnik za vlasnike pasa
      • NO Magazin broj 1
      • NO Magazin broj 2
      • eKnjiga Natura- svi brojevi
      • Uputstvo za daunloud i upotrebu digitalnih knjiga
      • Privatnost
      • Reklamacije
  • Knjižarica
      • Back
      • Digitalizovani brojevi Nature
      • Agrobiznis magazin
          • Back
          • Pčelarski podsetnik
          • Lekovito i začinsko bilje
          • Manastiri i običaji srpskog naroda
          • Psi kao kućni ljubimci
      • Uvod u mušku seksualnu praksu - Ona, On i O.
  • Vesti/Ukratko
      • Back
      • Video & Audio
      • Manifestacije
      • Akcije
  • Komentari
  • Priče
  • Kinologija/Psi
      • Back
      • TV prilozi
  • Lov
      • Back
      • Lovstvo
      • Lovački recepti
  • Ribolov
      • Back
      • Riblji recepti
  • Golubovi
  • Pčele
  • Mačke
  • Konji
  • Ptice
  • Životinje
  • Akvaristika
      • Back
      • Ihtiologija
  • Teraristika
  • Planeta
  • Nauka
      • Back
      • Vreme i klima
  • Veterina
  • Ekologija
  • Biljke
      • Back
      • Cveće
      • Lekovito i jestivo bilje
      • Povrće
      • Voće
  • Gljive
      • Back
      • Gljivarski recepti
  • Ishrana
      • Back
      • Recepti
      • Poslastice
      • Vegetarijanski recepti
  • Zdravlje
  • Odmor i rekreacija
      • Back
      • Putovanja
  • Narodni običaji
  • Zanimljivosti
  • Saveti
  • Reagovanja
  • Kviz znanja
  • Feljton
  • Arhiva
      • Back
      • Svi objavljeni tekstovi
  • Marketing
  • O nama
  • Kontakt
  • Smart search
  1. Vi ste ovde:  
  2. Home
  3. Gljive
  4. Gljivarski recepti

Gljivarski recepti: carski rizoto 

• A danas: gljivarski ručak. Slavka je spremila odličnu čorbu od suvih vrganja a ja sam bio zadužen za rizoto sa blagvom ili jajčarom, jednom od najukusnijih gljiva koja, s pravom, nosi još i nazive kneginja, gospa, rujnica… a na latinskom (Amanita cesarea) njeno ime znači - carska! Po meni, takav nam je bio i današni ručak koji smo morali da zalijemo i sa po čašom domaćeg kaberne savinjon vina... 

Priprema, piše i fotografiše: Dušan Marinović

Detalji
Objavljeno 14 Avgust 2022
Pregleda: 1428
  • vino
  • Dušan Marinović
  • gljivarski recepti
  • serviranje
  • sastojci
  • priprema
  • vrganj
  • carski rizoto
  • blagva
  • jajčara
  • čorba od suvih vrganja

Pročitaj više: Carski rizoto

Facebook
Share
powered by social2s

Gljivarski recepti: plavi patlidžan na gljivarski način 

• Ovo jelo ne zahteva nikakvu salatu. Može da se sprema i bez sira i onda bi zadovoljavalo sve veganske zahteve. Uglavnom, uz ovo ukusno jelo prijaće vam neko lagano crveno vino...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 09 Avgust 2022
Pregleda: 1210
  • gljive
  • Vladimir Janjić
  • crna truba
  • jelo
  • gljivarski recepti
  • potrebne namirnice
  • priprema
  • plavi patlidžan

Pročitaj više: Plavi patlidžan na gljivarski način

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVARSKI RECEPTI

Mladi krompirići sa gljivama

gljive sa mladim krompiricimajpg

Ovo može biti samostalno jelo ali i prilog uz kakvo meso. Ako se služi kao jelo onda preporučujem srednje jako crveno vino poput merloa, prokupca…

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 15 Jun 2022
Pregleda: 1073
  • gljive
  • Vladimir Janjić
  • jelo
  • gljivarski recepti
  • potrebne namirnice
  • serviranje
  • priprema
  • mladi krompirići
  • prilog

Pročitaj više: Mladi krompirići sa gljivama

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVARSKI RECEPTI

Posne sarme

posna sarma 01

Evo jednog recepta kojim možemo da se sladimo dok postimo. Ovo su jedne od najukusnijih posnih sarmi koje sam probao, pa preporučujem da se proba...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 14 April 2022
Pregleda: 1546
  • Natura Online
  • Vladimir Janjić
  • gljivarski recepti
  • potrebne namirnice
  • serviranje
  • priprema
  • posna sarma

Pročitaj više: Posne sarme

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVARSKI RECEPTI

Kiseli kupus sa suvim gljivama

kiseli kupus sa suvim gljivama foto 

Ovo može biti samostalno jelo ili prilog uz neko meso. Uz ovaj specijalitet preporučujem belo vino...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić dipl. ing

Detalji
Objavljeno 27 Februar 2022
Pregleda: 1263
  • Vladimir Janjić
  • gljivarski recepti
  • potrebne namirnice
  • serviranje
  • priprema
  • Kiseli kupus sa suvim gljivama

Pročitaj više: Kiseli kupus sa suvim gljivama

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVARSKI RECEPTI

Okroška 

Okroska

Na maslinovom ulju prodinstati seckani crni luk i narendano korenasto povrće. Kada povrće omekša dodati 400 g gljiva (preporučujem lisičare mada mogu i druge, a mogu i suve). Međutim, ako gljive nisu sveže onda se dodaju sa bujonom...

Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 22 Oktobar 2021
Pregleda: 1313
  • gljive
  • Vladimir Janjić
  • gljivarski recepti
  • potrebne namirnice
  • priprema
  • okroška

Pročitaj više: Okroška 

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVARSKI RECEPTI

Pirog u sosu od suvih gljiva

 Pirog u sosu od suvih gljiva 01

Ovo veoma ukusno jelo možete da pripremite na više načina. Zato sam ovde i ostavio više varijanti pa se vi odlučite za onu koja vam se najviše sviđa…

Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 19 Avgust 2021
Pregleda: 1152
  • Vladimir Janjić
  • glivarski recepti
  • pirog
  • suve gljive
  • sos

Pročitaj više: Pirog u sosu od suvih gljiva

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVARSKI RECEPTI

Slatko sa gljivom babino uvce

slatko sa babinim uvcetom 01A 

Osim što je naziv ove gljive zanimljiv (ranije sam ovde već objavio opširniji tekst o njoj) babino uvce je interesantna i po svojoj jarko crvenoj boji (koja se ne gubi ni kuvanjem) te zato ova gljiva može da posluži i kao izuzetan dekorativni detalj u raznim jelima. Ukus i miris ove gljive nisu posebno izraženi pa se može kombinovati sa čime god želimo. Ako se neko pita zašto je sakupljati, a ne želi samo dekorativan detalj na stolu, treba reći da ova gljiva potencijalno razređuje krv, izvlačim analogiju iz njene srodnice, judinog uva, za koju je ovaj efekat već dokazan…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić. dipl. ing

Detalji
Objavljeno 15 April 2021
Pregleda: 1465
  • Vladimir Janjić
  • sastojci
  • priprema
  • slatko
  • babino uvce
  • glijvarski recepti

Pročitaj više: Slatko sa gljivom babino uvce

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVARSKI RECEPTI

Boranija sa suvim gljivama

Boranija sa suvim gljivama 01

Evo još jednog zanimljivog recepta. Zašto? Ovo je jedina boranija koja mi se sviđa. Ostale, eventualno, mogu da jedem ali ovu boraniju sa gljivama stvarno volim…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 08 April 2021
Pregleda: 1157
  • Natura Online
  • Vladimir Janjić
  • gljivarski recepti
  • serviranje
  • priprema
  • Boranija sa suvim gljivama
  • potrebni sastojci

Pročitaj više: Boranija sa suvim gljivama

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Čuvanje gljiva zamrzavanjem

ABM 119 str 57 

Kao i većinu drugih namirnica i gljive je moguće, dubokim zamrzavanjem, sačuvati za upotrebu duže vreme. Ovaj način konzerviranja primenljiv je praktično na sve vrste gljiva, ali ne pod istim uslovima i na isti način. 

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 04 Februar 2021
Pregleda: 10019
  • gljive
  • Natura Online
  • Vladimir Janjić
  • Agrobiznis magazin
  • zamrzavanje
  • konzerviranje

Pročitaj više: Čuvanje gljiva zamrzavanjem

Facebook
Share
powered by social2s

GLJIVASKI RECEPTI

Harambašin lonac

harambasin lonac 01

Za ova jelo potrebno je malo mašte, nešto kopriva, sezonskih gljiva, goveđeg bujona, malo kačkavalja i više začina. Evo kako se sprema ovo ukusno jelo…  

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Detalji
Objavljeno 19 Maj 2020
Pregleda: 1792
  • Vladimir Janjić
  • gljivarski recepti
  • harbašin lonac

Pročitaj više: Harambašin lonac

Facebook
Share
powered by social2s
  1. Ajmokac sa crnom trubom
  2. Čorba od praziluka i suvih gljiva
  3. Bukovače za studente (ili na američki način)
  4. Testenina sa suvim gljivama i kiselim kupusom
  5. Vegetarijanski lonac
  6. Prolećni rizoto
  7. Omlet "rano proleće"
  8. Pileća janija sa gljivama
  9. Musaka Balkanika
  10. Piletina sa gljivarskim prilogom

Strana 1 od 4

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Idi na vrh strane
16 godina Nature Online 22.1.2009 - 22.1.2025..
Milla & Max - Organska kozmetika za kućne ljubimce
Dresura pasa 2 - Pitanja & Odgovori  - drugo dopunjeno izdanje, Mob/Viber: +38163254738
Psi kao kućni ljubimci - drugo dopunjeno digitalno izdanje Agrobiznis magazina. Mob/Viber: +38163254738
"Dresura pasa - Pitanja & Odgovori" digitalna knjiga Dušana Marinovića, Mob/Viber +38163254738
NEW eBOOK IN ENGLISH: Dog training - Questions & Answers. Handbook for dog lovers and owners. Behavior, psychology, home education and dog training of all breeds. Beginner & Intermediate Level. Format A5, 12 chapters, 518 pages, 237 photography, drawings and tables. Mob/Viber +38163254738
Šarplaninac - juče, danas, sutra?... LATINICA - digitalna knjiga, eBook
Drugo dopunjeno izdanje digitalne knjige "Šarplaninac, juče, danas, sutra?..." Februar 2019, Mob/Viber +38163254738
"Labrador retriver - Pitanja & Odgovori", digitalna knjiga, drugo prerađeno i dopunjeno izdanje, Mob/Viber +38163254738
Gantry 5
"Ishrana - mali priručnik za vlasnike pasa", digitalna knjiga, Mob/Viber +38163254738
"Gastronomski vodič kroz šumu" drugo dopunjeno digitalno izdanje Vladimira Janjića, Mob/Viber +38163254738
Pčelarski podsetnik - drugo dopunjeno specijalno digitalno izdanje Agrobiznis magazina
Lekovito i začinsko bilje - specijalno digitalno izdanje Agrobiznis magazina
Manastiri i običaji srpskog naroda - digitalna knjiga
Štampana izdanja revije "Natura" sada su dostupna i u .pdf formatu, Mob/Viber: +38163254738
Uvod u mušku seksualnu praksu - Ona, On i O, digitalna knjiga Borisa Pavlova
NATURA - SVI BROJEVI u digitalnom formatu, Mob/Viber: +38163254738
Kurs socijalizacije i poslušnosti pasa u Beogradu, 063254738
Majice Natura Online
Potpuno prirodni sapuni od maslinovog ulja i lekovitog bilja. Tel: 064 05 69 198

Copyright © 2009-2024 Natura Online. Sva prava zadržana. Powered by Gantry Framework & Dušan Marinović