
Gljivarski recepti: carski rizoto
• A danas: gljivarski ručak. Slavka je spremila odličnu čorbu od suvih vrganja a ja sam bio zadužen za rizoto sa blagvom ili jajčarom, jednom od najukusnijih gljiva koja, s pravom, nosi još i nazive kneginja, gospa, rujnica… a na latinskom (Amanita cesarea) njeno ime znači - carska! Po meni, takav nam je bio i današni ručak koji smo morali da zalijemo i sa po čašom domaćeg kaberne savinjon vina...
Priprema, piše i fotografiše: Dušan Marinović
- Pregleda: 761

Gljivarski recepti: plavi patlidžan na gljivarski način
• Ovo jelo ne zahteva nikakvu salatu. Može da se sprema i bez sira i onda bi zadovoljavalo sve veganske zahteve. Uglavnom, uz ovo ukusno jelo prijaće vam neko lagano crveno vino...
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 588
Pročitaj više: Plavi patlidžan na gljivarski način
GLJIVARSKI RECEPTI
Mladi krompirići sa gljivama
Ovo može biti samostalno jelo ali i prilog uz kakvo meso. Ako se služi kao jelo onda preporučujem srednje jako crveno vino poput merloa, prokupca…
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 550
Pročitaj više: Mladi krompirići sa gljivama
GLJIVARSKI RECEPTI
Posne sarme
Evo jednog recepta kojim možemo da se sladimo dok postimo. Ovo su jedne od najukusnijih posnih sarmi koje sam probao, pa preporučujem da se proba...
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 894
GLJIVARSKI RECEPTI
Šnicle od filea sa smrznutim gljivama
Ovo je recept za upotrebu gljiva koje su pre zamrzavanja udinstane, a prema preporuci u napisu o zamrzavanju gljiva...
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 697
Pročitaj više: Šnicle od filea sa smrznutim gljivama
GLJIVARSKI RECEPTI
Kiseli kupus sa suvim gljivama
Ovo može biti samostalno jelo ili prilog uz neko meso. Uz ovaj specijalitet preporučujem belo vino...
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić dipl. ing
- Pregleda: 726
Pročitaj više: Kiseli kupus sa suvim gljivama
GLJIVARSKI RECEPTI
Rižoto sa suvim tartufom
Ovaj recept mu dođe kao neko malo bahaćenja: sirotinjsko jelo na bogataški način...
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić dipl. ing
- Pregleda: 757
Pročitaj više: Rižoto sa suvim tartufom
GLJIVARSKI RECEPTI
Rujnica na krompiru
Evo jednog jednostavnog i vrlo ukusnog gljivarskog jela. Zapravo, nabrao sam mnogo lepe rujnice pa sam tragao za receptom kako da ih spremim (do sada sam ih obično kiselio i u teglama čuvao ili mešao sa drugim vrstama ili dinstane čuvao kao nadev za pitu). Međutim, nisam našao ni jedan recept koji tretira ovu vrstu gljiva samostalno, osim u jednoj ruskoj knjizi gde su predlagali sličan metod, ali za spremanje usoljenih rujnica (Rusi, inače, ovu vrstu obožavaju i zovu je rižik). Malo sam modifikovao osnovni recept i napravio jelo koje ovde predstavljam a čijim ukusom sam bio baš zadovoljan…
Priprema, piše i fotografiše Vlada Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 1556
Pročitaj više: Rujnica na krompiru
GLJIVARSKI RECEPTI
Okroška
Na maslinovom ulju prodinstati seckani crni luk i narendano korenasto povrće. Kada povrće omekša dodati 400 g gljiva (preporučujem lisičare mada mogu i druge, a mogu i suve). Međutim, ako gljive nisu sveže onda se dodaju sa bujonom...
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 838
GLJIVARSKI RECEPTI
Uštipci od šumskog pileta
Ovo je verzije bez prženja u ulju, a ko više voli može ove uštipke pržiti i u dubokom ulju dok ne porumene… U suprotnom, kao što sam ja uradio ovog puta, uštipke sa gljivom šumsko pile, treba peći u rerni oko 30 minuta na 180 0C…
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 960
Pročitaj više: Uštipci od šumskog pileta
GLJIVARSKI RECEPTI
Pirog u sosu od suvih gljiva
Ovo veoma ukusno jelo možete da pripremite na više načina. Zato sam ovde i ostavio više varijanti pa se vi odlučite za onu koja vam se najviše sviđa…
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 720
Pročitaj više: Pirog u sosu od suvih gljiva