GLJIVARSKI RECEPTI

Mladi krompirići sa gljivama

gljive sa mladim krompiricimajpg

Ovo može biti samostalno jelo ali i prilog uz kakvo meso. Ako se služi kao jelo onda preporučujem srednje jako crveno vino poput merloa, prokupca…

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

- 1 kg krompirića 

- 500 g svežih gljiva (najbolje razne šumske) 

- 400 g kisele pavlake 

- šolja jogurta 

- jedna ljuta papričica 

- jedna manja glavica crnog luka (može i sasvim mala) 

- veza mirođije 

- kašika masti 

- kašika maslinovog ulja 

- so i biber.

Priprema:

Očišćene krompiriće obariti u slanoj vodi da budu kuvani do pola. U dubljem plehu ili kakvoj vatrostalnoj činij izručiti krompiriće i (ako je potrebno) još malo ih posoliti i prekriti kašikom svinjske masti. Peći u rerni 20 minuta na 180 0C. 

Nakon toga dodati krupno sečene gljive (prethodno oprane), seckanu papriku i luk i pobiberiti. Peći još 15 minuta pa zaliti smesom kisele pavlake, jogurta i seckane mirođije sa malo bibere i soli. Peći još 15 minuta.

Serviranje:

Ovo je jelo ili prilog uz kakvo meso. Ako se služi kao jelo onda preporučujem srednje jako crveno vino (merlo, prokupac ili slično).

Natura Online (15.6.2022)