GLJIVARSKI RECEPTI
Mladi krompirići sa gljivama
Ovo može biti samostalno jelo ali i prilog uz kakvo meso. Ako se služi kao jelo onda preporučujem srednje jako crveno vino poput merloa, prokupca…
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
- 1 kg krompirića
- 500 g svežih gljiva (najbolje razne šumske)
- 400 g kisele pavlake
- šolja jogurta
- jedna ljuta papričica
- jedna manja glavica crnog luka (može i sasvim mala)
- veza mirođije
- kašika masti
- kašika maslinovog ulja
- so i biber.
Priprema:
Očišćene krompiriće obariti u slanoj vodi da budu kuvani do pola. U dubljem plehu ili kakvoj vatrostalnoj činij izručiti krompiriće i (ako je potrebno) još malo ih posoliti i prekriti kašikom svinjske masti. Peći u rerni 20 minuta na 180 0C.
Nakon toga dodati krupno sečene gljive (prethodno oprane), seckanu papriku i luk i pobiberiti. Peći još 15 minuta pa zaliti smesom kisele pavlake, jogurta i seckane mirođije sa malo bibere i soli. Peći još 15 minuta.
Serviranje:
Ovo je jelo ili prilog uz kakvo meso. Ako se služi kao jelo onda preporučujem srednje jako crveno vino (merlo, prokupac ili slično).
Natura Online (15.6.2022)