Gljivarski recepti: plavi patlidžan na gljivarski način
• Ovo jelo ne zahteva nikakvu salatu. Može da se sprema i bez sira i onda bi zadovoljavalo sve veganske zahteve. Uglavnom, uz ovo ukusno jelo prijaće vam neko lagano crveno vino...
Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
- dva plava patlidžana
- 4 paradajza
- 3 paprike
- 2 glavice crnog luka
- 4-5 čena belog luka
- 30 g suvih gljiva (najbolje crna truba i vrganj)
- 100 g sitnog sira i 100 g kačkavalja
- 150 ml maslinovog ulja
- so i biber
- suvi origano
- pola kašičice šećera
- pola kašičice aleve paprike
- 2 dl belog vina
- dva lista lovora.
Priprema:
U belom vinu, sa dodatkom šećera, potopiti suve gljive bar jedno pola sata pre početka pripreme jela. Patlidžan naseći na kolutove i posoliti.
Na polovini maslinovog ulja dinstati, na kolutove rezan, crni luk, uz dodatak soli i bibera. Na polovini dinstanja dodati na kolutove sečenu papriku. Dinstati dok povrće ne omekša (postane staklasto).
U vatrostalnoj posudi na dno sipati dinstan luk, papriku i vino sa suvim gljivama. Ređati, preko ovoga, patlidžan koji smo prethodno oprali, preko patlidžana ređati, na kolutove sečen paradajz, posuti sve začine i dobro zaliti maslinovim uljem. Peći u rerni na 200 0C i to 20 minuta poklopljeno folijom i još 20 minuta otkriveno.
Po otkrivanju jela, a pre nego da se vrati u rernu, narendati sir i kačkavalj preko.
Ovo jelo ne zahteva nikakvu salatu. Može da se sprema i bez sira i onda bi zadovoljavalo sve veganske zahteve. Uz njega će vam prijati lagano crveno vino.
Natura Online (9.8.2022)