Gljivarski recepti: carski rizoto 

• A danas: gljivarski ručak. Slavka je spremila odličnu čorbu od suvih vrganja a ja sam bio zadužen za rizoto sa blagvom ili jajčarom, jednom od najukusnijih gljiva koja, s pravom, nosi još i nazive kneginja, gospa, rujnica… a na latinskom (Amanita cesarea) njeno ime znači - carska! Po meni, takav nam je bio i današni ručak koji smo morali da zalijemo i sa po čašom domaćeg kaberne savinjon vina... 

Priprema, piše i fotografiše: Dušan Marinović

Potrebni sastojci za četiri osobe:

- dve šolje italijanskog pirinča, poželjno dugo zrno

- 150-200 grama carske gljive (blagva, jajčara, kneginja, gospa, rujnica…, imao sam samo onu zamrznutu iz zamrzivača)

- 5 čena belog luka

- suvi začin 

- kurkuma ili kari začin

- veza peršuna

- dve kašike maslinovog ulja

- so i biber.

carski rizoto 02

Priprema:

U šerpu na dve šolje pirinča dodati tri do četiri šolje vode i dve kašike maslinovog ulja. Dodati suvi začin, malo kurkume (ili karija), biber i so i kuvati na slabijoj vatri. Veoma sitno iseckan beli luk i peršun dodati kad se voda malo zagreje a gljive, iseckane na srednje komade, dodati čim voda baci ključ. 

Promešati sve u šerpi, smanjiti tada vatru na najmanje i ne otvarati poklopac narednih desetak minuta. Posle toga, ukoliko je pirinač upio svu vodu u šerpi, isključiti vatru potpuno i posudu ostaviti na ringli poklopljenu narednih 10-15 minuta.  

Da bi zrno ostalo celo, odnosno da se pirinač ne bi slepio, potrebno je što manje otvarati poklopac tokom kuvanja i ostaviti da se on spremi na sopstvenoj pari. Kada u šerpi nema više vode, rizoto je gotov…

carski rizoto 03

Serviranje:

Servirati u većim plitkim tanjirima, pošto smo rizoto ostavili da “odahne” bez poklopca dva-tri minuta. Uz ovaj carski rizoto idu dobro crna suva vina.

Prijatno!

P.S. Za one koje zanima nešto više o ovoj carskoj gljivi evo teksta o njoj Vlade Janjića na našem sajtu: 

https://www.natura.rs/gljive/1270-blagva-ili-jajcara

carski rizoto 04

Natura Online (14.8.2022)