GLJIVARSKI RECEPTI

Okroška 

Okroska

Na maslinovom ulju prodinstati seckani crni luk i narendano korenasto povrće. Kada povrće omekša dodati 400 g gljiva (preporučujem lisičare mada mogu i druge, a mogu i suve). Međutim, ako gljive nisu sveže onda se dodaju sa bujonom...

Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

- 400 g gljiva (preporučujem lisičare, mogu i druge, a mogu i suve)

- dva krastavca 

- dve paprike 

- jedan crni luk 

- jedan paškanat 

- dve šargarepe 

- pola manje glavice celera

- 1 litar supe sa koje je skinuta sva masnoća (može i otkuvana kocka supe koja je ohlađena) 

- 1 litar kefira

- maslinovo ulje

- pola veze mirođije 

- veza peršuna 

- so i biber po ukusu.

Priprema:

Na maslinovom ulju prodinstati seckani crni luk i narendano korenasto povrće. Kada povrće omekša dodati gljive (ako su sveže, ako nisu onda se dodaju sa bujonom). Dodati bujon ili jedan litar vode i kocku supe. Prokuvati 5 minuta (ako se dodaju suve gljive onda je potrebno kuvati ih bar još 15 minuta).

Ovako skuvanu supu ohladiti, može i preko noći u frižideru. Ako se žurite možete upotrebiti i led. 

U ohlađenu supu (eventualno skinuti masnoću koja je na površini) dodati sitno seckane sveže krastavce i paprike (najbolje da budu crvene zbog estetike), seckanu mirođiju, peršun i kefir.

Ako je potrebno dodatno ohladiti čorbu. I servirati...

Natura Online (22.10.2021)