GLJIVARSKI RECEPTI
Okroška
Na maslinovom ulju prodinstati seckani crni luk i narendano korenasto povrće. Kada povrće omekša dodati 400 g gljiva (preporučujem lisičare mada mogu i druge, a mogu i suve). Međutim, ako gljive nisu sveže onda se dodaju sa bujonom...
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
- 400 g gljiva (preporučujem lisičare, mogu i druge, a mogu i suve)
- dva krastavca
- dve paprike
- jedan crni luk
- jedan paškanat
- dve šargarepe
- pola manje glavice celera
- 1 litar supe sa koje je skinuta sva masnoća (može i otkuvana kocka supe koja je ohlađena)
- 1 litar kefira
- maslinovo ulje
- pola veze mirođije
- veza peršuna
- so i biber po ukusu.
Priprema:
Na maslinovom ulju prodinstati seckani crni luk i narendano korenasto povrće. Kada povrće omekša dodati gljive (ako su sveže, ako nisu onda se dodaju sa bujonom). Dodati bujon ili jedan litar vode i kocku supe. Prokuvati 5 minuta (ako se dodaju suve gljive onda je potrebno kuvati ih bar još 15 minuta).
Ovako skuvanu supu ohladiti, može i preko noći u frižideru. Ako se žurite možete upotrebiti i led.
U ohlađenu supu (eventualno skinuti masnoću koja je na površini) dodati sitno seckane sveže krastavce i paprike (najbolje da budu crvene zbog estetike), seckanu mirođiju, peršun i kefir.
Ako je potrebno dodatno ohladiti čorbu. I servirati...
Natura Online (22.10.2021)