GLJIVARSKI RECEPTI
Pirog u sosu od suvih gljiva
Ovo veoma ukusno jelo možete da pripremite na više načina. Zato sam ovde i ostavio više varijanti pa se vi odlučite za onu koja vam se najviše sviđa…
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice
Za testo:
• 150 g brašna
• 150 ml vode i
• jedna četvrtina kesice praška za pecivo.
Za fil:
• 100 g sira
• jedno jaje ili 200 g mlevenog mesa ili 200 g propženih gljiva.
Za sos:
• 100 g slanine
• jedna glavica crnog luka
• 20 g suvih gljiva
• 2 dl mleka
• 100 g tvrdog sira ili kačkavalja
kašika ulja
• so i biber.
Priprema
Testo pripremiti na sledeći način: vodu zagrejati neposredno do ključanja i izmešati sa brašnom. Kada se ohladi dodati prašak za pecivo i izraditi testo rukama. Razviti testo do debljine oko 5 mm.
Fil: narendati sir i pomešati sa jajetom, mleveno meso nije potrebno termički obrađivati, a ostalo po volji.
Čašom vaditi krugove iz razvijenog testa, filovati na sredini, pa zatvoriti jednostavnim preklapanjem. Da se pirog ne bi otvarao polovinu kruga navlažiti vodom i po polukrugu ispritiskati viljuškom. Gotov oblik piroga je polumesec sa narebrenom lučnom ivicom. Kuvati u posoljenoj vodi dok ne isplivaju, pa ih izvaditi da se ocede.
Sos: na maslinovom ulju propržiti slaninu, pa dodati luk, so i biber. Kada luk omekša izvaditi iz suda luk i slaninu, a na preostalu masnoću staviti kuvane piroge. Ispržiti ih sa obe strane da porumene. Kada je pirog pržen dodati gljive koje su prethodno namakane u mleku barem jedan sat, izmešati i dinstati još pet minuta, zatim narendati kačkavalj preko piroga, poklopiti posudu i isključiti vatru. Sačekati oko 10 minuta da se kačkavalj istopi.
Servirati toplo uz crveno vino, merlo ili slično.
Natura Online (19.8.2021)