GLJIVARSKI RECEPTI

Slatko sa gljivom babino uvce

slatko sa babinim uvcetom 01A 

Osim što je naziv ove gljive zanimljiv (ranije sam ovde već objavio opširniji tekst o njoj) babino uvce je interesantna i po svojoj jarko crvenoj boji (koja se ne gubi ni kuvanjem) te zato ova gljiva može da posluži i kao izuzetan dekorativni detalj u raznim jelima. Ukus i miris ove gljive nisu posebno izraženi pa se može kombinovati sa čime god želimo. Ako se neko pita zašto je sakupljati, a ne želi samo dekorativan detalj na stolu, treba reći da ova gljiva potencijalno razređuje krv, izvlačim analogiju iz njene srodnice, judinog uva, za koju je ovaj efekat već dokazan…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić. dipl. ing

Potrebni sastojci: 

• 200 g gljiva babino uvce 

• 1 kg šećera 

• 500 ml vode 

• dva limuna 

• dve pomorandže  

• cimet i 

• karanfilić.

Babino uvce 01A

Priprema:

Gljive očistiti, oprati i kratko prokuvati u neposoljenoj vodi. Prokuvane gljive (kuvati ih ne duže od pet minuta) oprati hladnom vodom.

Voće iseckati na četvrtine kruga (ili kako ko voli).

U šerpu sipati vodu, dodati šećer i začine te kuvati na tihoj vatri 25 minuta, zatim dodati gljive i voće. Kuvati još 5-10 minuta.

Kuvano slatko pakovati u tegle vruće.

Kako gljiva babino uvce nema izražen ukus, ona je više dekoracija u ovom receptu. Dobijena konzistencija je ređa od standardnog slatka a, ako to nekome smeta. može da smanji količinu vode kako bi i samo slatko bilo gušće.

Natura Online (15.4.2021)