GLJIVARSKI RECEPTI
Slatko sa gljivom babino uvce
Osim što je naziv ove gljive zanimljiv (ranije sam ovde već objavio opširniji tekst o njoj) babino uvce je interesantna i po svojoj jarko crvenoj boji (koja se ne gubi ni kuvanjem) te zato ova gljiva može da posluži i kao izuzetan dekorativni detalj u raznim jelima. Ukus i miris ove gljive nisu posebno izraženi pa se može kombinovati sa čime god želimo. Ako se neko pita zašto je sakupljati, a ne želi samo dekorativan detalj na stolu, treba reći da ova gljiva potencijalno razređuje krv, izvlačim analogiju iz njene srodnice, judinog uva, za koju je ovaj efekat već dokazan…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić. dipl. ing
Potrebni sastojci:
• 200 g gljiva babino uvce
• 1 kg šećera
• 500 ml vode
• dva limuna
• dve pomorandže
• cimet i
• karanfilić.
Priprema:
Gljive očistiti, oprati i kratko prokuvati u neposoljenoj vodi. Prokuvane gljive (kuvati ih ne duže od pet minuta) oprati hladnom vodom.
Voće iseckati na četvrtine kruga (ili kako ko voli).
U šerpu sipati vodu, dodati šećer i začine te kuvati na tihoj vatri 25 minuta, zatim dodati gljive i voće. Kuvati još 5-10 minuta.
Kuvano slatko pakovati u tegle vruće.
Kako gljiva babino uvce nema izražen ukus, ona je više dekoracija u ovom receptu. Dobijena konzistencija je ređa od standardnog slatka a, ako to nekome smeta. može da smanji količinu vode kako bi i samo slatko bilo gušće.
Natura Online (15.4.2021)