GLJIVARSKI RECEPTI
Boranija sa suvim gljivama
Evo još jednog zanimljivog recepta. Zašto? Ovo je jedina boranija koja mi se sviđa. Ostale, eventualno, mogu da jedem ali ovu boraniju sa gljivama stvarno volim…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
• 400 g boranije
• 30 g suvih gljiva (lisičare, vrganji)
• glavica crvenog luka
• pola glavice celera
• 200 ml mleka
• 150 g kisele pavlake
• 2 jaja
• 50 g parmezana
• 50 g prezli
• začini: so, biber, muškatni oraščić, cimet, ruzmarin i list lovora.
Priprema:
Namakati suve gljive u mleku bar jedan sat. Boraniju obariti u slanoj vodi uz dodatak grančice ruzmarina i list lovora.
Na maslinovom ulju propržiti luk sa rendanim celerom pa, kad omekša, dodati oceđene gljive. Dinstati oko pet minuta pa izmešati sa barenom boranijom u vatrostalnom sudu. Umutiti jaja sa mlekom i pavlakom i zaliti smesu u vatrostalnoj činiji.
Peći u rerni oko 20 minuta na 200 oC, pa nasuti prezle (nasuti dok je još tečno). Peći još 10-15 minuta, posuti rendanim parmezanom pa vratiti u ugašenu rernu.
Serviranje:
Jelo može da se servira kao takvo ili kao dodatak uz neko meso. Uz ovo jelo preporučujem belo vino ili roze.
Natura Online (8.4.2021)