GLJIVARSKI RECEPTI

Prolećni rizoto

prolecni rizoto 01

Za ovaj ukusni rizoto, osim prolećnih darova prirode poput mladog luka, blitve, šargarepe i tikvica, potrebno je imati i oko 300 grama prolećnih gljiva kao što su šljivovača, vilin karanfilić... Ali ovo ne preporučujem samo zbog rime, već zbog specifičnog ukusa koje upravo te gljive daju ovom prolećnom specijalitetu.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • 300 g gljiva (predlažem da to budu prolećne vrste, šljivovača, vilin karanfilić..)

  • manja glavica crnog luka

  • struk mladog luka

  • pola tikvice

  • jedna šargarepa

  • veza blitve

  • šolja pirinča

  • 3 kašike parmezana

  • začin od sušenog povrća

  • so i biber

  • maslac i

  • maslinovo ulje.

Priprema:

prolecni rizoto 2

U jednom sudu, na maslacu, propržiti, uz dodatak soli i bibera, seckani luk i šargarepu seckanu na trake ("žilijen"). Dodati sitno sekcan mladi luk i seckanu blitvu, a zatim, na kockice seckanu, tikvicu i gljive.

U drugom sudu, na maslinovom ulju, propržiti pirinač. Kada se pirinač malo uprži, dodati čašu hladne vode. Kada se voda zagreje sjediniti sadržaje.

Dinstati uz nalivanje toplom vodom, pri čemu voditi računa da ne bude previše vode ali i da masa uvek bude žitka.

Dinstati dok pirinač ne bude gotov "al dente".

Isključiti vatru, dodati 50 g maslaca i parmezan.

Služiti uz rendani kačkavalj (može i neki drugi sir ili još bolje parmezan).

Serviranje:

Uz ovo jelo preporučujem laganije vino bilo koje boje.

Natura Online (10.5.2016)