GLJIVARSKI RECEPTI
Vegetarijanski lonac
Umesto mesa u ovo jelo stavite suve gljive i dobićete pravi - vegetarijanski delikates. Normalno, ovde je moguće ubaciti i meso ali je moja izvorna ideja bila da se, ovoga puta, napravi nešto bez mesa i posno.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. pol
Potrebne namirnice
-
3 crna luka,
-
dve šargarepe,
-
pola glavice belog luka,
-
pola glavice kupusa,
-
jedna tikvica,
-
jedan plavi patlidžan,
-
4 paprike,
-
dva do tri paradajza (može i sok ili pelat),
-
20 g suvih vrganja,
-
20 g suve crne trube,
-
kašika maslinovog ulja,
-
od začina: so, biber, aleva paprika, začin od suvog povrća, veza peršuna.
Priprema
U lonac ređati seckano povrće redom: luk, šargarepu, patlidžan, tikvicu, kupus papriku, paradajz, a između ubaciti suve gljive.
U jednom decilitru vode razmutiti začine i zaliti. Poklopiti lonac i krčkati na tihoj vatri dva do tri sata (zavisno od vatre).
Pred kraj začiniti sitno seckanim belim lukom i peršunom. Držati još 15 minuta na toplom.
Serviranje
Servrati uz kuvan krompir, ali može i bez njega.
Vegetarijanski lonac može da bude odličan prilog uz meso, a može, kao što je i bila izvorna ideja, da bude samostalno jelo.
Uz ovo jelo predlažem crveno vino, merlo ili slično.
Natura Online (20.9.2016)