GLJIVARSKI RECEPTI

Testenina sa suvim gljivama i kiselim kupusom

 suve gljive sa kiselim kupusom na testu

Ovo je modifikacija poznatih flekica sa kupusom ali osavremenjena… Jer, danas malo ko ima vremena da razvlači testo pa predlažem da to budu kupljeni makaroni, grkljančići, taljatele, tarana… Međutim, ako vas to ne mrzi, a što bi možda bilo i najbolje, napravite, kao nekada naše mame i bake - klasične flekice.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice

  • glavica kiselog kupusa

  • struk praziluka (manji) 

  • 100 g slanine

  • 30 g suvih gljiva

  • 200 ml belog vina

  • lovorov list

  • 100 g suvog namrvljenog hleba (ili prezle)

  • 350 g testenine

  • 150 ml ulja

  • biber i

  • aleva paprika.

Priprema      

Slaninu iseći na kockice i na malo ulja upržiti pa dodati sitno seckan praziluk. Začiniti biberom.

Kada praziluk omekša dodati sitno seckani kupus i gljive koje su prethodno bar dva sata namakane u vinu, zajedno sa vinom, te dinstatit još 30-45 minuta. Po potrebi dodati još bibera i alevu papriku.

Testeninu obariti u posoljenoj vodi ali da bude 70-80 odsto gotova.

Na 100 ml ulja upržiti suvi hleb (prezle).

U vatrostalnom sudu sjediniti kupus i probarenu testeninu te zapečen suvi hleb. Na kraju, zapeći 30 minuta na 2000 C.

Serviranje

Uz ovo jelo predlažem belo vino sorti sovinjon ili traminac. Verujem da bi od vina, uz ovo jelo, prošao i portogizer ali svakako ne treba posezati za nekim jako aromatizovanim vinom da ne bi došlo do "sukoba" kupusa sa tim mirisima (jer zna se ko tu pobeđuje).

Natura Online (18.1.2017)