GLJIVARSKI RECEPTI
Pileća janija sa gljivama
Uz jedno pile, malo spanaća, krompira, prolećnih gljiva i povrća, na stolu ćete imati ovo ukusno jelo kojem je, kako i slika govori, teško odoleti…
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
- jedno pile (oko kilograma)
- 300 g spanaća
- 300 g gljiva (prolećnih ili kojih ima)
- 500 g krompira
- 4 glavice crnog luka
- 3 šargarepe
- koren celera, rena i peršuna
- začin od sušenog povrća
- biber u zrnu, i
- 4 čena belog luka.
Priprema:
Pile iseći na komade i kuvati uz dodatak dve glavice crnog luka te svog korenastog povrća (lišće peršuna i celera sačuvati). Posle 20-30 minuta izvaditi batake, karabatake i belo meso. Ono što ostane korisititi za supu.
U vatrostalnoj činiji dinstati sitno naseckan crni luk uz dodatak malo soli i bibera, pa dodati meso izvađeno iz supe. Dinstati još 20 minuta, naliti supom i dodati, na kolutove sečen, krompir, seckano lišće peršuna i celera. Kada krompir bude skoro gotov dodati spanać i sitno seckan beli luk, te zapeći još pola sata.
Serviranje:
Jelo servirati uz kiselu pavlaku i crveno vino (na fotografiji je merlo).
Natura Online (4.1.2016)