RECEPTI
Musaka Balkanika
Malo slobodnog vremena iskoristio sam za novu gastronomsku kreaciju. Jelo je zaista vrhunsko i svakako bi ga valjalo probati, mada nije baš jednostavno za pripremu. Probao sam da ga spremam i sa kupovnim i sa branim gljivama; moj izbor je ipak - mešavina jajčare i vrganja. U tom slučaju, ovo jelo je dostojno naziva ove prve gljive - carsko.
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
• dva plava patlidžana (oko 1.5 kg),
• jedna srednja tikvica,
• tri šargarepe,
• tri paradajza,
• 300 g mlevenog mesa,
• 300 g pečuraka,
• dva crna luka,
• dve glavice bela luka,
• 0.4 l mleka,
• tri kašike brašna,
• 200 g kačkavalja,
• 100 ml pavlake,
• maslinovo ulje (oko 50 ml),
• maslac 50 g, so,
• biber, bosiljak, origano, peršun, cimet.
Priprema:
Jedan patlidžan oprati i vrlo gusto špikovati belim lukom, pa zapeći u rerni oko sat vremena na jakoj temperaturi. Potrebno je da se dobije kaša od patlidžana, pa ga takoi peći. Drugi patlidžan (sa korom) i oguljenu tikvicu naseći na deblje kolutove (1,5 do 2 cm debljine) posoliti i ostaviti da odstoji.
Kolutove uvaljati u brašno u koje je umešan suvi origano i biber i propržiti na vrelom maslinovom ulju.
Crni luk sitno naseckati i sa rendanom šargarepom (dobro je u luk i šargarepu dodati malo soli i bibera) propržiti na masnoći, pa dodati mleveno meso. Kada se meso proprži dodati seckanu papriku. Posle deset minuta dodati krupno sečene pečurke i naseckan, prethodno oguljen, paradajz. Dinstati još deset minuta.
U rerni ispečen patlidžan oguliti od kore i masu sitno naseckati. Spremiti bešamel pa dodati, u bešamel, masu od pečenog patlidžana, zatim dodati pavlaku.
Musaku slagati na sledeći način: na nauljeno dno kolutove prženog patlidžana i tikvice, zatim dinstano meso, još jedan sloj kolutova patlidžana, posuti cimetom pa bešamelom sa masom od patlidžana i preko svega narendati kačkavalj. Zapeći 40 minuta na 200○C.
Serviranje:
Uz ovo jelo preporučujem vino Portogizer ili neko laganije crveno.
Natura Online (31.10.2015)