RECEPTI

Musaka Balkanika

Malo slobodnog vremena iskoristio sam za novu gastronomsku kreaciju. Jelo je zaista vrhunsko i svakako bi ga valjalo probati, mada nije baš jednostavno za pripremu. Probao sam da ga spremam i sa kupovnim i sa branim gljivama; moj izbor je ipak - mešavina jajčare i vrganja. U tom slučaju, ovo jelo je dostojno naziva ove prve gljive - carsko.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

• dva plava patlidžana (oko 1.5 kg),

• jedna srednja tikvica, 

• tri šargarepe,

• tri paradajza,

• 300 g mlevenog mesa,

• 300 g pečuraka,

• dva crna luka,

• dve glavice bela luka,

• 0.4 l mleka,

• tri kašike brašna,

• 200 g kačkavalja,

• 100 ml pavlake,

• maslinovo ulje (oko 50 ml),

• maslac 50 g, so,

• biber, bosiljak, origano, peršun, cimet.

Priprema:

Jedan patlidžan oprati i vrlo gusto špikovati belim lukom, pa zapeći u rerni oko sat vremena na jakoj temperaturi. Potrebno je da se dobije kaša od patlidžana, pa ga takoi peći. Drugi patlidžan (sa korom) i oguljenu tikvicu naseći na deblje kolutove (1,5 do 2 cm debljine) posoliti i ostaviti da odstoji.

Kolutove uvaljati u brašno u koje je umešan suvi origano i biber i propržiti na vrelom maslinovom ulju.

Crni luk sitno naseckati i sa rendanom šargarepom (dobro je u luk i šargarepu dodati malo soli i bibera) propržiti na masnoći, pa dodati mleveno meso. Kada se meso proprži dodati seckanu papriku. Posle deset minuta dodati krupno sečene pečurke i naseckan, prethodno oguljen, paradajz. Dinstati još deset minuta.

U rerni ispečen patlidžan oguliti od kore i masu sitno naseckati. Spremiti bešamel pa dodati, u bešamel, masu od pečenog patlidžana, zatim dodati pavlaku.

Musaku slagati na sledeći način: na nauljeno dno kolutove prženog patlidžana i tikvice, zatim dinstano meso, još jedan sloj kolutova patlidžana, posuti cimetom pa bešamelom sa masom od patlidžana i preko svega narendati kačkavalj. Zapeći 40 minuta na 200○C.

Serviranje:

Uz ovo jelo preporučujem vino Portogizer ili neko laganije crveno.

Natura Online (31.10.2015)