RECEPTI SA GLJIVAMA

Piletina sa gljivarskim prilogom

makaronesagljivama

Ovo jelo je kao stvoreno za letnje dane pa možda i zbog toga voli rashlađena bela vina, a nema ništa protiv ni ružice… Evo šta vam je sve potrebno od namirnica za ovo fantastično jelo koje nije teško ni spremiti. Probajte obavezno.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • 600 g. piletine
  • 300 g gljiva (najbolje da to budu lisičare ili druge šumske gljive ili još bolje mešano)
  • 10 g suvih vrganja
  • 100 g neutralne pavlake
  • 200 g testenina, makarona, pene rigate
  • 100 ml mleka
  • dva kisela krastavčića
  • so i biber
  • malo mirođije
  • malo muskatnog oraha i
  • 100 g maslaca

Priprema:

Meso iseći na odreske debele oko jedan centimetar, pobiberiti, začiniti solju i ispržiti na maslacu. Kada meso porumeni skloniti ga na toplo mesto.

Na maslacu upržiti gljive i dodati suve vrganje potopljene u mleku (bar jedan sat), dinstati ukupno 10 minuta.

Naliti neutralnu pavlaku i pustiti da se malo ugusti, te dodati sitno seckane krastavčiće.

Začiniti muskatnim orahom (vrlo oprezno da se ne pretera, tek "na vrh noža"), mirođijom i po potrebi solju i biberom. Dodati skuvanu testeninu "al dente".

Serviranje:

Servirati meso, preko mesa makarone sa prelivom i ukrasiti paradajzom i paprikom (može i poneka grančica peršuna) ili već prema sopstvenom osećaju za estetiku.

Ovo je jelo koje voli bela vina ili ružice.

Natura Online (15.7.2013)