RECEPTI SA GLJIVAMA
Piletina sa gljivarskim prilogom
Ovo jelo je kao stvoreno za letnje dane pa možda i zbog toga voli rashlađena bela vina, a nema ništa protiv ni ružice… Evo šta vam je sve potrebno od namirnica za ovo fantastično jelo koje nije teško ni spremiti. Probajte obavezno.
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
- 600 g. piletine
- 300 g gljiva (najbolje da to budu lisičare ili druge šumske gljive ili još bolje mešano)
- 10 g suvih vrganja
- 100 g neutralne pavlake
- 200 g testenina, makarona, pene rigate
- 100 ml mleka
- dva kisela krastavčića
- so i biber
- malo mirođije
- malo muskatnog oraha i
- 100 g maslaca
Priprema:
Meso iseći na odreske debele oko jedan centimetar, pobiberiti, začiniti solju i ispržiti na maslacu. Kada meso porumeni skloniti ga na toplo mesto.
Na maslacu upržiti gljive i dodati suve vrganje potopljene u mleku (bar jedan sat), dinstati ukupno 10 minuta.
Naliti neutralnu pavlaku i pustiti da se malo ugusti, te dodati sitno seckane krastavčiće.
Začiniti muskatnim orahom (vrlo oprezno da se ne pretera, tek "na vrh noža"), mirođijom i po potrebi solju i biberom. Dodati skuvanu testeninu "al dente".
Serviranje:
Servirati meso, preko mesa makarone sa prelivom i ukrasiti paradajzom i paprikom (može i poneka grančica peršuna) ili već prema sopstvenom osećaju za estetiku.
Ovo je jelo koje voli bela vina ili ružice.
Natura Online (15.7.2013)