RECEPTI

Kapama sa gljivama

Kapama sa gljivama je jelo za više osoba. Može da se sprema i u kotliću i u zemljanom loncu, dakle - i u prirodi. U svakom slučaju, ovo je vrhunski gastronomski doživljaj.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • 2 kg jagnjećeg ili jarećeg mesa
  • 1.5 kg gljiva (najbolje da budu šumske i mešane, što više vrsta to bolje)
  • 3 šargarepe
  • manja glavica celera
  • paškanat
  • dve glavice crnog luka
  • 10 čena belog luka
  • 100 g maslaca (ili druge masnoće ali ne masti)
  • litar mleka
  • so i biber
  • začin od sušenog povrća
  • aleva paprika
  • malo mirođije i
  • veza peršuna.        

Priprema:

Meso u komadima posoliti i pobiberiti, pa ispržiti na jačoj vatri da porumeni. Izvaditi meso pa u preostaloj masnoći propržiti sitno seckan luk i korenasto povrće, da omekša. Dodati meso, naliti mlekom (po potrebi i vodom, ali sa vodom biti vrlo oprezan) i dinstati još dva sata.

Oprane gljive krupno naseći i dodati u meso. Dinstati još 30 minuta ili da uvri, pa začiniti ostalim začinima, po ukusu.

Serviranje:            

Servirati odvojeno meso a ostatak koristiti kao bogati sos, uz pržene mlade krompiriće ili drugi prilog.

Uz kapamu sa gljivama idu lakša crvena vina (prokupac mi je više prijao od kabernea) ili neka ružica.

Natura Online (19.6.2012)