RECEPTI SA GLJIVAMA
Čorba od šaranove glave i smrznutih gljiva
Evo jednog zimskog iznenađenja. Ova čorba liči i na riblju čorbu i na čorbu od gljiva, ali ni na jednu previše, već pomalo na obe...
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
- dve glave šarana (da budu od šarana koji su imali oko 3 kg) ili zameniti drugom kombinacijom za riblju čorbu
- 200 g smrznutih gljiva
- 3 šargarepe
- 3 glavice crnog luka
- 50 g praziluka
- 4 čena belog luka
- 50 g celera
- 50 g paškanata
- maslinovo ulje (10 g)
- 20 g margarina
- so i biber
- začin od sušenog povrća
- lovorov list (3 kom) i
- aleva paprika.
Priprema:
U lonac staviti glave, dve šargarepe, praziluk, glavicu crnog luka i 3 lovorova lista, malo posoliti i kuvati oko sat i po. Izvaditi kuvane glave i povrće, povrće ispasirati, a sa glava skinuti meso.
U lunac u kome ćemo gotoviti čorbu sipati maslinovo ulje i margarin, dodati sitno seckan ostatak luka, narendanu šargarepu, celer i paškanat, dodati malo soli i bibera i dinstati dok povrće ne omekša.
Dodati gljive (zamrznute, kao što je ranije napomenuto nije ih potrebno odmrzavati) i nastaviti dinstanje dok se gljive ne istope. Začiniti alevom paprikom, pa zatim dodati supu, pasirano povrće i meso skinuto sa glava.
Kuvati još 15 do 20 minuta i na samom kraju dodati sitno seckani beli luk, te začiniti začinom od sušenog povrća.
Interesantno – ova čorba može biti i ceo dijetalni obrok uz salatu od kiselog kupusa.
Natura Online (7.2.2013)