GLJIVASKI RECEPTI

Harambašin lonac

harambasin lonac 01

Za ova jelo potrebno je malo mašte, nešto kopriva, sezonskih gljiva, goveđeg bujona, malo kačkavalja i više začina. Evo kako se sprema ovo ukusno jelo…  

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

• 300 grama kopriva, 

• 300 grama gljiva (prolećnih ili kojih ima), 

• glavica crnog luka, 

• dve šargarepe, 

• tri kašike kukuruznog brašna, 

• četiri kriške suvog hleba, 

• 100 grama kačkavalja, 

• 1 litar goveđeg bujona, 

• kašika suncokretovog i maslinovog ulja, 

• so i biber, 

• začin od sušenog povrća, 

• aleva paprika, 

• 5 čena belog luka i 

• veza peršuna.

Priprema:

Koprive otrebiti i popariti vrućom vodom (koprive se ne kuvaju pre pripreme) pa naseckati.

Na suncokretovom ulju blago upržiti povrće uz dodatak soli i bibera. Kada luk omekša dodati gljive. 

Kada gljive omekšaju, naliti bujonom i dodati koprive. Kuvati još 20 minuta uz mešanje, začiniti svim začinima i na kraju dodati sitno seckani beli luk i peršun.

Kriške suvug hleba ispržiti sa obe strane, na maslinovom ulju, pa ih položiti preko začinjene čorbe.

Posuti rendanim kačkavaljem i zapeći 20 minuta u rerni na 200 0C.

Servirati uz kiselu pavlaku.

Natura Online (19.5.2020)