GLJIVASKI RECEPTI
Harambašin lonac
Za ova jelo potrebno je malo mašte, nešto kopriva, sezonskih gljiva, goveđeg bujona, malo kačkavalja i više začina. Evo kako se sprema ovo ukusno jelo…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
• 300 grama kopriva,
• 300 grama gljiva (prolećnih ili kojih ima),
• glavica crnog luka,
• dve šargarepe,
• tri kašike kukuruznog brašna,
• četiri kriške suvog hleba,
• 100 grama kačkavalja,
• 1 litar goveđeg bujona,
• kašika suncokretovog i maslinovog ulja,
• so i biber,
• začin od sušenog povrća,
• aleva paprika,
• 5 čena belog luka i
• veza peršuna.
Priprema:
Koprive otrebiti i popariti vrućom vodom (koprive se ne kuvaju pre pripreme) pa naseckati.
Na suncokretovom ulju blago upržiti povrće uz dodatak soli i bibera. Kada luk omekša dodati gljive.
Kada gljive omekšaju, naliti bujonom i dodati koprive. Kuvati još 20 minuta uz mešanje, začiniti svim začinima i na kraju dodati sitno seckani beli luk i peršun.
Kriške suvug hleba ispržiti sa obe strane, na maslinovom ulju, pa ih položiti preko začinjene čorbe.
Posuti rendanim kačkavaljem i zapeći 20 minuta u rerni na 200 0C.
Servirati uz kiselu pavlaku.
Natura Online (19.5.2020)