GLJIVARSKI RECEPTI
Ajmokac sa crnom trubom
Neko bi uz ovaj ajmokac servirao, možda, kiselo mleko ili pavlaku, ali ja ga volim i tako, bez ikakvog dodatka. Može biti čorba pre jela, a može biti i obrok-čorba odnosno glavno jelo. Uostalom, doda se malo više mesa i eto - ukusnog jela.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
• 500 g obarenog pilećeg belog mesa,
• 1 litar kokošjeg bujona,
• 30 g suve crne trube,
• 2 dl mleka,
• jedna šargarepa,
• manja glavica crnog luka,
• dve kašike brašna,
• pet čenova belog luka (ko voli može i više),
• kašika ulja,
• začin od suvog povrća i
• so i biber i
• začin od suvog povrća.
Priprema:
Namočiti suve gljive u mleku bar jedan sat pre pripreme. Sitno seckan crni luk i narendanu šargarepu dinstati, uz dodatak soli i bibera, na ulju. Kada luk omekša dodati brašno i propržiti ga.
Posle pet minuta dodati gljive zajedno sa mlekom, naseckano obareno meso i bujon. Mešati da ne zagori.
Nakon 15 minuta začiniti začinom i sitno seckanim belim lukom.
Neko bi uz ovaj ajmokac servirao, možda, kiselo mleko ili pavlaku, ali ja ga volim i tako bez ikakvog dodatka. Može biti čorba pre jela, a može biti i obrok-čorba odnosno glavno jelo. Uostalom, doda se malo više mesa i eto - ukusnog jela.
Prijatno!
Natura Online (24.4.2020)