GLJIVARSKI RECEPTI
Čorba od praziluka i suvih gljiva
Ovo je jedna varijanta čuvene francuske supe od luka, normalno, u mojoj interpretaciji. Nadam se da će vam se svideti…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
-
30 g suvih gljiva (vrganj, crna truba, može i mešano),
-
dva struka praziluka,
-
300 g kisele pavlake,
-
1,5 l pilećeg ili goveđeg bujona,
-
150 g tvrdog sira,
-
so i biber,
-
4 kriške suvog hleba i
-
50 ml maslinovog ulja.
Priprema:
Prodinstati seckani praziluk na pola maslinovog ulja, uz dodatak soli i bibera. Kada luk omekša naliti bujon i dodati suve gljive (bilo bi bolje da gljive odstoje 10-15 minuta u bujonu), pa kuvati 10 minuta.
Dodati pavlaku pa kuvati još 5 minuta.
Na tiganju prepržiti kriške na maslinovom ulju.
Preko supe položiti prepržene kriške i posuti obilato rendanim sirom.
Zapeći u rerni još 20 minuta.
Servirati vruće, posebno u zimske dane.
Natura Online (17.1.2019)