GLJIVARSKI RECEPTI
Ajmokac sa crnom trubom
Neko bi uz ovaj ajmokac servirao, možda, kiselo mleko ili pavlaku, ali ja ga volim i tako, bez ikakvog dodatka. Može biti čorba pre jela, a može biti i obrok-čorba odnosno glavno jelo. Uostalom, doda se malo više mesa i eto - ukusnog jela.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 1975
Pročitaj više: Ajmokac sa crnom trubom
GLJIVARSKI RECEPTI
Čorba od praziluka i suvih gljiva
Ovo je jedna varijanta čuvene francuske supe od luka, normalno, u mojoj interpretaciji. Nadam se da će vam se svideti…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2505
Pročitaj više: Čorba od praziluka i suvih gljiva
GLJIVARSKI RECEPTI
Bukovače za studente (ili na američki način)
Ovo jelo sam napravio sa svojom ćerkom. Naslov je njen ali i osnovna ideja. Doduše, da sam se ja pitao ovaj recept bih nazvao Bukovača na američki način. Zašto? Odgovor se nalazi u tekstu…
Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2772
Pročitaj više: Bukovače za studente (ili na američki način)
GLJIVARSKI RECEPTI
Testenina sa suvim gljivama i kiselim kupusom
Ovo je modifikacija poznatih flekica sa kupusom ali osavremenjena… Jer, danas malo ko ima vremena da razvlači testo pa predlažem da to budu kupljeni makaroni, grkljančići, taljatele, tarana… Međutim, ako vas to ne mrzi, a što bi možda bilo i najbolje, napravite, kao nekada naše mame i bake - klasične flekice.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 1946
Pročitaj više: Testenina sa suvim gljivama i kiselim kupusom
GLJIVARSKI RECEPTI
Vegetarijanski lonac
Umesto mesa u ovo jelo stavite suve gljive i dobićete pravi - vegetarijanski delikates. Normalno, ovde je moguće ubaciti i meso ali je moja izvorna ideja bila da se, ovoga puta, napravi nešto bez mesa i posno.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. pol
- Detalji
- Pregleda: 2431
Pročitaj više: Vegetarijanski lonac
GLJIVARSKI RECEPTI
Prolećni rizoto
Za ovaj ukusni rizoto, osim prolećnih darova prirode poput mladog luka, blitve, šargarepe i tikvica, potrebno je imati i oko 300 grama prolećnih gljiva kao što su šljivovača, vilin karanfilić... Ali ovo ne preporučujem samo zbog rime, već zbog specifičnog ukusa koje upravo te gljive daju ovom prolećnom specijalitetu.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2299
Pročitaj više: Prolećni rizoto
GLJIVARSKI RECEPTI
Omlet "rano proleće"
Uz jaja, malo slanine i nešto svežih šampinjona, za ovaj omlet potreban nam je i po jedan struk mladog crnog i belog luka. Ako uz omlet poslužimo i prolećnu zelenu salatu onda ne preporučujem roze vino koje bi, u suprotnom, baš dobro "leglo" uz ovo lepo i ukusno jelo.
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 1715
Pročitaj više: Omlet "rano proleće"
GLJIVARSKI RECEPTI
Pileća janija sa gljivama
Uz jedno pile, malo spanaća, krompira, prolećnih gljiva i povrća, na stolu ćete imati ovo ukusno jelo kojem je, kako i slika govori, teško odoleti…
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2044
Pročitaj više: Pileća janija sa gljivama
RECEPTI
Musaka Balkanika
Malo slobodnog vremena iskoristio sam za novu gastronomsku kreaciju. Jelo je zaista vrhunsko i svakako bi ga valjalo probati, mada nije baš jednostavno za pripremu. Probao sam da ga spremam i sa kupovnim i sa branim gljivama; moj izbor je ipak - mešavina jajčare i vrganja. U tom slučaju, ovo jelo je dostojno naziva ove prve gljive - carsko.
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 1555
Pročitaj više: Musaka Balkanika
RECEPTI SA GLJIVAMA
Piletina sa gljivarskim prilogom
Ovo jelo je kao stvoreno za letnje dane pa možda i zbog toga voli rashlađena bela vina, a nema ništa protiv ni ružice… Evo šta vam je sve potrebno od namirnica za ovo fantastično jelo koje nije teško ni spremiti. Probajte obavezno.
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2601
Pročitaj više: Piletina sa gljivarskim prilogom
RECEPTI
Kapama sa gljivama
Kapama sa gljivama je jelo za više osoba. Može da se sprema i u kotliću i u zemljanom loncu, dakle - i u prirodi. U svakom slučaju, ovo je vrhunski gastronomski doživljaj.
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 1858
Pročitaj više: Kapama sa gljivama