Recepti sa gljivama: puding od suvih vrganja

Ovo može biti prilog ali i predjelo, pa i samostalno jelo. Može se servirati i toplo i hladno. Probajte...

Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • 400 g krompira
  • 200 ml mleka
  • 4  jaja
  • 20 g suvih vrganja
  • so i biber
  • veza peršuna
  • 100 g prezli
  • 100 g maslaca.

Priprema:

Skuvati krompir i oljuštiti ga. Vrganje natopiti mlekom bar dva sata, pa u tu smesu dodati 80 g prezli.

Odvojiti belanca od žumanaca, pa od belanaca ulupati sneg, a žumanca dobro umutiti (umešati) sa kuvanim krompirom, mlekom sa vrganjima i prezlom, 80 g maslaca, sitno seckanim peršunom i začinima. Sjediniti dve mase.

Kalum (modlu) namazati maslacem i posuti mrvicama te sipati sjedinjenu masu. Kuvati na pari 40 minuta. Ako volite koricu preko pudinga posle kuvanja može se isti zapeći u rerni na 200 stepeni Celzijusa  20 minuta.

Serviranje:

Ovo može biti prilog ali i predjelo, pa i samostalno jelo. Može se servirati i toplo i hladno.

Natura Online (13.4.2011)