Recepti: gljivarski koktel
• Ovo je lagana osvežavajuća salata koja se može servirati kao predjelo. Uz nju predlažem ohlađeno mirisno belo vino (šardone, temjanika ili traminac). Ideja je u osnovi koktel od škampa, ali kako ih je nemoguće u Moravi upecati, predlažem ovu alternativu...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
- 300 g šampinjona,
- 500 g belog pilećeg mesa,
- glavica zelene salate,
- dva paradajza,
- konzerva tunjevine,
- 200 g pavlake,
- 200 g majoneza,
- kašika senfa,
- kašika kečapa (ili paradajz pelata),
- so i biber,
- kašičica sirćeta,
- sok od četvrt limuna i sok od pola pomorandže.
Priprema:
Očistiti šampinjone, naseći ih na krupno (ili ih ne seći ukoliko su sitniji) i blanšrati ih uz dodatak soli i kiseline.
Belo pileće meso ispržiti na margarinu. Kada se meso ohladi naseckati ga na sitne komade (manje od polovine zalogaja). Opranu salatu izrezati na trake. Paradajz očistiti od semena i sitno iseckati.
Izmešati meso i gljive sa svim ostalim sastojcima.
Serviranje:
Servira se hladno, može i kao koktel od škampa tj. u dubljoj ovalnoj čaši na dno staviti led pa preko leda dva lista salate, a preko salate koktel i na kraju ukrasiti kriškama pomorandže (a i ne mora).
Natura Online (14.5.2011)