Recepti: boršč sa suvim gljivama 

• Iz naslova je jasno da je ovde reč o ruskom receptu. Ovo je jedna od mogućih modifikacija tradicionalnog ruskog jela, zapravo čorbe, koju sam pronašao u ruskoj knjizi "Gribnaja encipklopedija" autorke Galine Fedorovske...

Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • polovina manje glavice kiselog kupusa
  • jedan struk praziluka
  • 4 šargarepe
  • manji celer
  • 50 g suvih gljiva
  • obarena cvekla (može i iz salate ili marinirana iz tegle)
  • pola litre soka od paradajza
  • so, biber i kašičica šećera
  • začin od sušenog povrća
  • dva lista lovora
  • mirođija (sveža ili suva) i
  • aleva paprika.

Priprema:

Na ulju ili maslacu prodinstati seckani praziluk i naredano korenasto povrće uz dodatak soli i bibera.

Kada povrće omekša dodati sitno naseckani kiseli kupus, pa dinstati još pola sata. Dodati sve začine osim cvekle, te zaliti sokom od paradajza. Doliti vode da prekrije svo povrće (može i malo više). Kuvati još jedan do sat i po.

Serviranje:

Servirati uz kiselu pavlaku.

U ovo tradicionalno i veoma ukusno rusko jelo mogu se dodati i razne vrste mesa, prethodno propržene na ulju ili sojine ljuspice, već prema volji i nameni, odnosno da li se jelo servira kao predjelo ili glavno jelo.

Natura Online (7.2.2010)