Recepti: boršč sa suvim gljivama
• Iz naslova je jasno da je ovde reč o ruskom receptu. Ovo je jedna od mogućih modifikacija tradicionalnog ruskog jela, zapravo čorbe, koju sam pronašao u ruskoj knjizi "Gribnaja encipklopedija" autorke Galine Fedorovske...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
- polovina manje glavice kiselog kupusa
- jedan struk praziluka
- 4 šargarepe
- manji celer
- 50 g suvih gljiva
- obarena cvekla (može i iz salate ili marinirana iz tegle)
- pola litre soka od paradajza
- so, biber i kašičica šećera
- začin od sušenog povrća
- dva lista lovora
- mirođija (sveža ili suva) i
- aleva paprika.
Priprema:
Na ulju ili maslacu prodinstati seckani praziluk i naredano korenasto povrće uz dodatak soli i bibera.
Kada povrće omekša dodati sitno naseckani kiseli kupus, pa dinstati još pola sata. Dodati sve začine osim cvekle, te zaliti sokom od paradajza. Doliti vode da prekrije svo povrće (može i malo više). Kuvati još jedan do sat i po.
Serviranje:
Servirati uz kiselu pavlaku.
U ovo tradicionalno i veoma ukusno rusko jelo mogu se dodati i razne vrste mesa, prethodno propržene na ulju ili sojine ljuspice, već prema volji i nameni, odnosno da li se jelo servira kao predjelo ili glavno jelo.
Natura Online (7.2.2010)