Recepti: pljeskavice od gljiva
Vrlo sitno iseckane gljive pomešati sa brašnom, sitno seckanim ili zdrobljenim belim lukom, začinima i jajetom, pa od toga napravite homogenu smesu. Gustinu podešavajte brašnom. Formirati pljeskavice koje se pre prženja uvaljaju u prezlu ili palentu...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
- 500 grama gljiva
- 3-4 čena belog luka
- dve kašike pšeničnog i dve kašike kukuruznog brašna
- četiri kašike prezli ili kukuruznog griza (palenta)
- jaje
- so i biber
- začin od sušenog povrća
- veza peršuna
- aleva paprika.
Priprema:
Vrlo sitno iseckane gljive pomešati sa brašnom, sitno seckanim ili zdrobljenim belim lukom, začinima i jajetom. Napraviti homogenu smesu. Gustinu podešavati brašnom. Formirati pljeskavice koje se pre prženja uvaljaju u prezlu ili palentu.
Pržiti na vreloj masnoći dok ne porumene.
Serviranje:
Pljeskavice mogu biti prilog uz meso ili samostalno jelo (u tom slučaju duplirati količine) uz koje, kao prilog, najbolje idu prženi krompirići ili pire od krompira.
Prijatno.
Natura Online (13.7.2009)