Gljivarski recepti: čorbasta prolećna rapsodija

Možda će vam ime ove čorbe zvučati pretenciozno, ali ovo je jedna od najukusnijh laganih čorbica koje sam do sada probao, a možete mi verovati na reč da sam dosta toga do sada pokusao, na viljušku nabo ili hlebom pomazao...

Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Sastojci:

  • 300-400 g šljivovače
  • 20 g suvih smrčaka
  • dve šargarepe
  • malo celera i paškanata (u masi pet puta manje nego šargarepe)
  • glavica crnog luka
  • pola litre mleka
  • 100-200 g kisele pavlake  
  • 50 g margarina ili maslaca
  • malo ulja
  • so i biber
  • malo mirođije i
  • začin od sušenog povrća.

Priprema:

U dublju posudu sipati malo ulja i rastopiti maslac, pa upržiti sitno seckani luk i rendanu zelen koju je pri prženju potrebno posoliti i pobiberiti.

Kada se povrće uprži (voditi računa da se nikako ne preprži, bolje je da bude i nedovoljno uprženo nego preprženo) dodati sveže gljive, pa dinstati deetak minuta.

Naliti mlekom i vodom (odnos 1:1), dodati sušene smrčke i kuvati još 30 minuta.

Pred služenje začiniti pavlakom i navedenim začinima.

Natura Online (6.5.2009)