Gljivarski recepti: čorbasta prolećna rapsodija
Možda će vam ime ove čorbe zvučati pretenciozno, ali ovo je jedna od najukusnijh laganih čorbica koje sam do sada probao, a možete mi verovati na reč da sam dosta toga do sada pokusao, na viljušku nabo ili hlebom pomazao...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
Sastojci:
- 300-400 g šljivovače
- 20 g suvih smrčaka
- dve šargarepe
- malo celera i paškanata (u masi pet puta manje nego šargarepe)
- glavica crnog luka
- pola litre mleka
- 100-200 g kisele pavlake
- 50 g margarina ili maslaca
- malo ulja
- so i biber
- malo mirođije i
- začin od sušenog povrća.
Priprema:
U dublju posudu sipati malo ulja i rastopiti maslac, pa upržiti sitno seckani luk i rendanu zelen koju je pri prženju potrebno posoliti i pobiberiti.
Kada se povrće uprži (voditi računa da se nikako ne preprži, bolje je da bude i nedovoljno uprženo nego preprženo) dodati sveže gljive, pa dinstati deetak minuta.
Naliti mlekom i vodom (odnos 1:1), dodati sušene smrčke i kuvati još 30 minuta.
Pred služenje začiniti pavlakom i navedenim začinima.
Natura Online (6.5.2009)