GLJIVARSKI RECEPTI
Rendane tikvice sa gljivama
Ovo veoma ukusno jelo, koje se sprema sa vrganjima i šampinjonima, ali i sa još dosta veoma bitnih sastojaka, na kraju treba zapeći u rerni oko pola sata. Praksa pokazuje da uz njega najbolje ide lagano i ohlađeno crno vino ili roze...
Priprema i piše Vladimir Janić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
- tri srednje tikvice
- 200 g šampinjona
- 20 g suvih vrganja
- mala glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- veza peršuna
- dve-tri grančice mirođije
- pola ljute papričice
- 200 g kisele pavlake
- 150 g tvrdog sira (ementaler a može i kačkavalj)
- 100 ml mleka
- so i biber
- začin od sušenog povrća
- mleveni cimet
- maslinovo ulje i
- maslac.
Priprema:
Tikvice oljuštiti, narendati i osoliti pa kada odstoje jedan do dva sata ocediti i propržiti na mešavini maslinovog ulja i maslaca. Pri kraju dodati na vrh noža bibera i pola kašičice cimeta.
Na maslinovom ulju i maslacu propržiti (odvojeno od tikvica ili u istom sudu nakon što se tikvice izvade) sitno seckan luk, seckanu ljutu papričicu i pola veze peršuna. Kada luk postane staklast dodati vrganje koji su odstojali u mleku bar 30 minuta, zajedno sa mlekom.
Posle pet minuta dodati krupno seckane šampinjone i dinstati još 10 minuta. Začiniti začinom od sušenog povrća, seckanim peršunom i mirođijom, dodati pavlaku i polovinu narendanog sira.
Sjediniti tikvice sa ovom masom i preručiti u vatrostalno činiju koja je namazana maslacom, te posuti rendanim sirom.
Zapeći 30 minuta na 220o C.
Serviranje:
Uz ovo jelo najbolje ide lagano i ohlađeno crno vino ili roze.
Prijatno.
Natura Online (31.7.2012)