RECEPTI SA GLJIVAMA
Čorba od šaranove glave i smrznutih gljiva
Evo jednog zimskog iznenađenja. Ova čorba liči i na riblju čorbu i na čorbu od gljiva, ali ni na jednu previše, već pomalo na obe...
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2225
Pročitaj više: Čorba od šaranove glave i smrznutih gljiva
RECEPTI SA GLJIVAMA
Piletina sa gljivama i rokforom
Za ovaj recept preporučujem sir Rokfor – odnosno drugi sir sa plavom plesni. Uz ovo jelo ide crno vino koje nema previše tanina, pre svega kaberne ili slično...
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2114
Pročitaj više: Piletina sa gljivama i rokforom
GLJIVARSKI RECEPTI
Rendane tikvice sa gljivama
Ovo veoma ukusno jelo, koje se sprema sa vrganjima i šampinjonima, ali i sa još dosta veoma bitnih sastojaka, na kraju treba zapeći u rerni oko pola sata. Praksa pokazuje da uz njega najbolje ide lagano i ohlađeno crno vino ili roze...
Priprema i piše Vladimir Janić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2994
Pročitaj više: Rendane tikvice sa gljivama
PREDJELA OD GLJIVA
Ljutica na žaru
Očistiti ove gljive od zemlje i dobro ih oprati. Odvojiti šešire od stručaka, a krupne šešire prepoloviti...
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 3092
Pročitaj više: Ljutica na žaru
Recepti: gljivarski koktel
• Ovo je lagana osvežavajuća salata koja se može servirati kao predjelo. Uz nju predlažem ohlađeno mirisno belo vino (šardone, temjanika ili traminac). Ideja je u osnovi koktel od škampa, ali kako ih je nemoguće u Moravi upecati, predlažem ovu alternativu...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2478
Pročitaj više: Gljivarski koktel
Recepti sa gljivama: puding od suvih vrganja
Ovo može biti prilog ali i predjelo, pa i samostalno jelo. Može se servirati i toplo i hladno. Probajte...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2620
Pročitaj više: Puding od suvih vrganja
Recepti sa gljivama: posne suve paprike punjene suvim vrganjima
Kako je vreme posta evo jednog posnog jela. Danas sam ga spremao i nije uopšte loše. Dovoljno je dobro da se uz njega može piti vino, laganije crno ili roze. Možete ga isprobati...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 3216
Pročitaj više: Posne suve paprike punjene suvim vrganjima
Recepti sa gljivama: špageti sa lisičarom
Preliv za ove špagete spremite na sledeći način: oprane lisičare dinstati u dobro zatvorenom sudu da puste sok (oko 10 minuta), dodati paradajz, dinstati još pet minuta, zaliti maslinovim uljem i začiniti sitno seckanim belim lukom i začinima...
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2980
Pročitaj više: Špageti sa lisičarom
Recepti: kvrguš sa gljivama
Ovo je staro jelo koje se priprema na razne načine. Ova modifikacija je, po meni, najinteresantnija. Preporučujem upotrebu šumskih gljiva mada je odlično i uz šampinjone ili bukovaču...
Priprema i piše: Vlada Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 2905
Pročitaj više: Kvrguš sa gljivama
Recepti: boršč sa suvim gljivama
• Iz naslova je jasno da je ovde reč o ruskom receptu. Ovo je jedna od mogućih modifikacija tradicionalnog ruskog jela, zapravo čorbe, koju sam pronašao u ruskoj knjizi "Gribnaja encipklopedija" autorke Galine Fedorovske...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 3447
Pročitaj više: Boršč sa suvim gljivama
Recepti: pljeskavice od gljiva
Vrlo sitno iseckane gljive pomešati sa brašnom, sitno seckanim ili zdrobljenim belim lukom, začinima i jajetom, pa od toga napravite homogenu smesu. Gustinu podešavajte brašnom. Formirati pljeskavice koje se pre prženja uvaljaju u prezlu ili palentu...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Pregleda: 3231
Pročitaj više: Pljeskavice od gljiva