GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Sitna ili žuta lisičarka
Sitna ili žuta lisičarka (Cantharellus tubeaformis) je još jedna retka vrsta. Nalazio sam je nekoliko puta u vreme kada sam nailazio i na crnu trubu...
Piše Vladimir Janjić
Šešir: u mladosti konveksan i lagano udubljen, kasnije udubljen i jako valovit, tanak, slabo mesnat, zlatnožute boje, u sredini malo tamniji nego po obodu.
Plodni deo: nabori kao kod lisičarke boje slične kao i kod šešira samo sa malo sivkastih tonova.
Drška: boje šešira, samo malo bleđa, debela tek jedan centimetar, visoka do šest cm, šuplja kod starijih primeraka.
Meso: tanko, elastično, prijatnog mirisa i blagog ukusa.
Stanište: belogorične šume, po pravilu se u istoj šumi mogu naći i lisičarka i crna truba, samo što je ova siva mnogo ređa od obe navedene.
Gljiva je jestiva ali retka i ne preterano izdašna pa predlažem da je poštedite, tim pre što se, istovremeno, mogu naći njene dve veoma ukusne srodnice.
Mogućnost zamene: sa više sitnih no takođe retkih gljiva što ne predstavlja nikakav rizik po zdravlje, a ni po ukus ubranih pečuraka.
Agrobiznis magazin broj 120, februar 2021, strana 57
Natura Online (12.3.2021)