NORVEŠKI PAPAGAJI

Duvatora sve manje 

papagaj-duvator-3

Prošlogodišnja sezona gneždenja za morske papagaje duvatore sa Resta, na samom jugozapadu Lufotskih ostrva, na severu Norveške, bila je još jedna - katastrofa...

Preveo iz "Norway Now" Dejan Vasilev Rene' / Foto: Norway Now

Broj parova tih predivnih papagaja duginog kljuna (mnogi ih nazivaju i artičkim papagajima) opao je od 1979. godine do danas sa 1,4 miliona na 550.000, tvrdi istraživač Tiko Anker-Nilsen sa Norveškog instituta za istraživanje prirode (NINA) u Trunheimu.

papagaj duvator 1

Sa umanjenjem zaliha hrane samo polovina parova položila je jaja od kojih se razvilo samo 2.000 pilića. To je, tvrdi stručnjak, treća loša godina za redom i nema indikacija da se situacija može poboljšati  u bliskoj budućnosti.

Nekoliko vrsta morskih ptica u svetu, tvrdi Anker-Nilsen, ima probleme u reprodukciji te veličine. Međutim, većina Norvežana nikada nije ni videla "duvatore" jer se oni gnezde na strmim liticama duž oskudno naseljene severne obale.

papagaj duvator 2     

No, uprkos smanjenju broja tih papagaja, oni još uvek brojno nadmašuju sve druge vrste morskih ptica na norveškoj obali. Od 3,5 miliona parova morskih ptica, koje se gnezde duž lavirintne obale, dva miliona parova su upravo papagaji duvatori. Pre tri godine izgledalo je da se populacija tih papagaja povećava pošto je tada oko 400.000 ptića napustilo svoja gnezda u Restu. Ali, to je bila samo jedna od sedam istinskih plodnih sezona u proteklih tridesetak godina. Za vreme ostalih sezona gnježdenja ptice su - umirale od gladi.

Uprkos velikoj iscrpljenošću ptica uzastopnim "dijetama", zbog prolećnog mresta haringe, Anker-Nilsen tvrdi da ova vrsta ipak još uvek nije ugrožena.

- Kada dostignu zrelost od pet-šest godina, ptice mogu da nastave reprodukciju u narednih 15. Na taj način one mogu da dostignu reproduktivni kontinuitet i kompenzuju loše sezone - objašnjava Anker-Nilsen, vodeći ekspert za papagaje duvatore. Međutim, on ne krije ni svoju zebnju da poslednje tri sezone nisu, možda, nagoveštaj i laganog nestanka tih prelepih ptica. 

Natura broj 4 (jun 1996)

Natura Online (16.6.2009)