PESME KOJE ĆE VAM SIGURNO PRIVUĆI PAŽNJU

Muzički album Jasne Jovičević inspirisan pesmom ptica

omot-zvuk_ptica

Muzički album "Zvuk ptica" Jasne Jovićević je finiš istoimenog ekološko-angažovanog projekta mlade autorke, odnosno javne kampanje koju je ona, sa grupom istomišljenika, pokrenula pre gotovo godinu dana s jedinstvenim ciljem da se konačno zaštite ptice Srbije. Poslušajte obavezno online ovaj nesvakidašnji muzički album klikom na gornju sliku omota albuma ili na donjoj adresi... ali tek pošto pročitate tekst koji sledi niže.

Piše Dušan Marinović

Poslednjih deset meseci Jasna i njena ekološka ekipa stalno su nas podsećali - koliko je važno da zvuk ptica ostane pesma naše svakodnevice! To su radili kroz javne kampanje, zastupanja NVO koalicije za zaštitu ptica, edukacijom, informisanjem...

Ali, radeći na tome i sami su akumulirali mnogo informacija, znanja, nepresušne inspiracije i ljubavi prema pticama. Kao rezultat tog gotovo godišnjeg rada, najzad su nam predstavili, kako kažu i - najkreativniji deo svog  projekta "Zvuk ptica".

Napravili su album muzike čiji je svaki ton inspirisan - zvukom naših ptica!

Pesma ptica je svakodnevna pojava, ali usporavanjem brzih ptičjih oglašavanja, dobija se mistična melodija koja povezuje ptice i ljude. To su iste pesme, skale i ritmovi koje i mi koristimo u pesmi... Povezivanjem ova dva sveta, ulazi se u široki spektar muzičkih mogućnosti.

- Eksperimentom smo stvorili fuziju elektro-akustičnog, prirodno-sajberskog muzičkog izražaja, korišćejem zvukova ptica iz naše baze zvukova, koje smo postavili u različite muzičke forme i funkcije - objašnjava Jasna Jovičević.

Ovo je muzika koja vodi slušaoce u jedan paralelan svet koga smo retko svesni, a tu je - svuda oko nas! Buđenjem svesti o postojanju pesme ptica, ostvarujemo vezu sa prirodom i učimo o tome koliko smo i mi deo toga.

 - Nadamo se da će vam se dopasti album i da će vam na momenat preneti naše divljenje prema ornitofauni. Podelite ovu muziku i sa drugima, a album možete slušati onlajn na http://www.zvukptica.rs/umetnost/zvuk_ptica_muzicki_album - kažu ovi zaljubljenici u ptičji svet i dodaju da će se štampani tiraž ovog muzićkog albuma deliti u promotivne svrhe.

.......

ZVUK PTICA - Jasna Jovićević

  • Jasna Jovićević - saksofoni, EWI, kalimba, čaše, vokali
  • Bojan Bojić - elektronika, soundscaping
  • Armand Mesaroš- bas gitara
  • Sonja Kalajić - violina, testera, kastanjete, vokal (7)
  • Larisa Ivanković- vokal (7)

Producent - J. Jovićević
Snimatelj i postprodukcija - B. Bojić

Izdavač: UG Artrust

Natura Online (15.2.2014)