ODRŽANA MANIFESTACIJA EUROBIRDWATCH 2009

Praznik ljubitelja ptica

eurobirdwatch-2009

Proteklog vikenda 67.544 odraslih i dece iz 35 zemalja pozdravilo se sa odlazećim pticama selicama (prošle godine 51.031), a sve u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica, koji su organizovale BirdLife International i nacionalne organizacije za zaštitu ptica. Već peti put zaredom, kod nas su ovaj vikend organizovale Liga za ornitološku akciju Srbije i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine.

Piše Oto Sekereš / Foto: Liga za ornitološku akciju Srbije

Od Portugalije do Turske i od Malte do Norveške organizovano je 1.812 različitih ptičarskih događanja. Zajedničko im je bilo zadovoljstvo boravka u prirodi i posmatranja ptica. Ukupno je prebrojano 2.876.318 ptica. U Rusiji je zabeleženo najviše ptica (gotovo 900.000), a za njom sledi Mađarska (495.453). Rusija je, takode, organizovala najviše događanja (837), dok je Španija privukla najviše učesnika (30.000).

U Srbiji je organizovano devet događanja na kojima je 137 ptičara prebrojalo 81 vrstu i 24.071 pticu. Pored pomenitih, izlete su vodili i subotička Riparia, novosadski Pokret gorana i NIDSB "Josif Pančić", somborska "Natura", te ekološko društvo "Stanišić". Najbrojnija posmatrana vrsta širom kontinenta bio je čvorak.

U okviru ovogodišnjeg EuroBirdwatch-a, Liga za ornitološku akciju Srbije organizovala je radionicu o monitoringu ptica. Partneri u projektu bili su Bugarsko društvo za zaštitu ptica, Fakultet za primenjenu ekologiju "Futura" i beogradsko javno preduzeće  "Gradsko zelenilo", uz finansijsku podršku Sekretarijata za životnu sredinu Grada Beograda.

Radionicu je vodio Jordan Hristov, koordinator bugarskog monitoringa gnezdarica, koji je preneo tamnošnja iskustva, objasnio metodu i prikazao prve rezultate koje su postigli. Ono što je u ovoj metodi od posebnog značaja jeste mogućnost učešća građana (to je prava citizen science). Nije nužno da to rade ornitolozi, pa čak nije nužno ni dobro poznavanje ređih vrsta ptica.

Iako se beleže sve opažene vrste, u konačne analize ulaze samo one za koje se prikupi najveći broj podataka, tj. što veći statistički uzorak. Na primer, od 190 vrsta, koliko je u poslednjih pet godina tokom ovakvog monitoringa zabeleženo u Bugarskoj, analizirani su trendovi populacija za samo 40 najčešćih, što obezbeđuje valjanost podataka, ali i omogućava učešće i običnim ljubiteljima ptica.

U projektu je učestvovalo 16 učesnika, od muzejskih kustosa i studenata ekologije i biologije, preko nastavnika i rendžera zaštićenih područja, do planinara. Učesnici su dobili uputstvo za rad i izveštaje sa panevropskim rezultatima ovakvog monitoringa, prateće formulare za unos opažanja, priručnik za identifikaciju ptica i drugi broj časopisa "Detlić" (izdanje DZPPV i LOA).

Namera Lige za ornitološku akciju jeste da ovom metodom monitoringa pokrije čitavu Srbiju, pa će u tom cilju održati seriju predavanja u više gradova. Svi građani zainteresovani za učešće mogu se obratiti na Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Izvor: Liga za ornitološku akciju Srbije www.ptica.org i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine www.pticevojvodine.rs.

Glas javnosti (18.10.2009)

Natura Online (2110.2009)