subota, decembar 15, 2018

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Prolećni rizoto

prolecni rizoto 01

Za ovaj ukusni rizoto, osim prolećnih darova prirode poput mladog luka, blitve, šargarepe i tikvica, potrebno je imati i oko 300 grama prolećnih gljiva kao što su šljivovača, vilin karanfilić... Ali ovo ne preporučujem samo zbog rime, već zbog specifičnog ukusa koje upravo te gljive daju ovom prolećnom specijalitetu.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. 

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Omlet "rano proleće"

Uz jaja, malo slanine i nešto svežih šampinjona, za ovaj omlet potreban nam je i po jedan struk mladog crnog i belog luka. Ako uz omlet poslužimo i prolećnu zelenu salatu onda ne preporučujem roze vino koje bi, u suprotnom, baš dobro "leglo" uz ovo lepo i ukusno jelo.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. 

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pileća janija sa gljivama

pileca janija sa gljivama

Uz jedno pile, malo spanaća, krompira, prolećnih gljiva i povrća, na stolu ćete imati ovo ukusno jelo kojem je, kako i slika govori, teško odoleti…

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. 

RECEPTI

Musaka Balkanika

Malo slobodnog vremena iskoristio sam za novu gastronomsku kreaciju. Jelo je zaista vrhunsko i svakako bi ga valjalo probati, mada nije baš jednostavno za pripremu. Probao sam da ga spremam i sa kupovnim i sa branim gljivama; moj izbor je ipak - mešavina jajčare i vrganja. U tom slučaju, ovo jelo je dostojno naziva ove prve gljive - carsko.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.

 

RECEPTI

Ruski recept za soljenje gljiva

Evo, uhvatih malo vremena da prevedem recept koji sam dobio od ruskih prijatelja i koji sam lično probao. Naime, marta meseca, kada sam bio u Moskvi, moj prijatelj Vadim i njegova supruga Tamara pozvali su me na večeru. Bilo je tu raznih đakonija ali meni su najviše prijale gljive spremljene baš po - ovom receptu. Kao dodatni kuriozitet napominjem da sam jeo gljive koje se kod nas smatraju blago otrovnim (brezina mlečnica, uvijača…). Međutim, očigledno je da su, spremljene na ovaj način, ove gljive postale sasvim bezopasne. Ovaj recept moguće je primeniti na tvrđim gljivama a preporučujem ga i za pečurke lošijeg kvaliteta. One bolje i kvalitetnije gljive, ipak, lepše je staviti na sto sa što manje komplikacija u pripremi…

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.

 

RECEPTI SA GLJIVAMA

Piletina sa gljivarskim prilogom

makaronesagljivama

Ovo jelo je kao stvoreno za letnje dane pa možda i zbog toga voli rashlađena bela vina, a nema ništa protiv ni ružice… Evo šta vam je sve potrebno od namirnica za ovo fantastično jelo koje nije teško ni spremiti. Probajte obavezno.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing