utorak, mart 31, 2020

GLJIVARSKI RECEPTI

Omlet ala Odri Hepbern

omlet odri hepbern 01 

Ovaj recept sam pronašao u jednom napisu o gljvama, sa nekoliko drugih, takođe zanimljivih... Kada i gde je ovo objavljeno nisam suguran ali znam da je recept stariji od 30 godina i da je njegov autor Ivan Foht, poznati autor knjiga o gljivama. Nažalost, u svojim seljenjima izgubio sam te originalne članke ali sam ovaj recept dobro upamtio jer sam ga, uostalom, i sam veoma često spremao. U originalnom receptu su dati tartufi ali ne treba preterivati; uz ovaj omlet sasvim dobro ide i gljiva crna truba, koju, uzgred rečeno, zovu i sirotinjskim tartufom.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Letnja đuvečka

letnja djuvecka 01

Pre neki dan pripremio sam i probao ovo jelo koje sam, u nedostatku bolje ideje, nazvao po zemljanoj posudi u kojoj sam ga spremao. Meni je bilo super. U originalu, ovo jelo treba začiniti sa malo pilećeg mesa iz supe ali ja mislim da može i bez njega posebno ako se umesto piletine koriste prvoklasne vrste gljiva koje sam niže i predložio…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Prolećni rizoto

prolecni rizoto 01

Za ovaj ukusni rizoto, osim prolećnih darova prirode poput mladog luka, blitve, šargarepe i tikvica, potrebno je imati i oko 300 grama prolećnih gljiva kao što su šljivovača, vilin karanfilić... Ali ovo ne preporučujem samo zbog rime, već zbog specifičnog ukusa koje upravo te gljive daju ovom prolećnom specijalitetu.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. 

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Omlet "rano proleće"

Uz jaja, malo slanine i nešto svežih šampinjona, za ovaj omlet potreban nam je i po jedan struk mladog crnog i belog luka. Ako uz omlet poslužimo i prolećnu zelenu salatu onda ne preporučujem roze vino koje bi, u suprotnom, baš dobro "leglo" uz ovo lepo i ukusno jelo.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. 

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pileća janija sa gljivama

pileca janija sa gljivama

Uz jedno pile, malo spanaća, krompira, prolećnih gljiva i povrća, na stolu ćete imati ovo ukusno jelo kojem je, kako i slika govori, teško odoleti…

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. 

RECEPTI

Musaka Balkanika

Malo slobodnog vremena iskoristio sam za novu gastronomsku kreaciju. Jelo je zaista vrhunsko i svakako bi ga valjalo probati, mada nije baš jednostavno za pripremu. Probao sam da ga spremam i sa kupovnim i sa branim gljivama; moj izbor je ipak - mešavina jajčare i vrganja. U tom slučaju, ovo jelo je dostojno naziva ove prve gljive - carsko.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.